Karson távmunka – vállalásaink és szabályaink

Egy olyan helyzetben, amikor a vállalkozások nehéz döntésekre kényszerülnek, és gyorsan kell alkalmazkodjanak a kiszámíthatatlan körülményekhez, a legfontosabb az, hogy a csapat ebben egymást támogató módon legyen jelen. A vállalkozás – túl azon, hogy jogi és gazdasági értelemben mit jelent – olyan emberek szövetsége, akik nap mint nap együttműködnek közös célok elérése érdekében. A Karson-csapat jól tud együttműködni, közös célokat valósít meg, örömmel tölti együtt az időt. Ezt viharos időkben is így akarjuk csinálni.

Hűvös Ágnes írása

2020-03-16

Vállalásaink karanténra és azon túl is

1. Türelmesen segítjük egymást és az ügyfeleinket.

Tudatában vagyunk, hogy az átlagos napjaink mások szoktak lenni – sok kérdés, amit most meg kell oldanunk, sok helyzet, amit most kezelnünk kell, ismeretlen nekünk. Ez egy tanulási folyamat, amiben a technikai nehézségeken túl megjelenhetnek érzelmek, családi problémák, személyes pénzügyi vonatkozások is. A Karson-csapat vállalja, hogy az emberi dimenziót folyamatosan tiszteletben tartja.

2. Megteremtjük a munkahelyünket.

A munkahelyen nincs gyerek, házastárs (még egy macska se), ellenben van kávé, fejhallgatós zenehallgatás és rend az asztalon. A Karson-csapat vállalja, hogy a távmunka környezete is Karson-munkakörnyezet – íróasztalaink a HQ-ban is megállnák a helyüket.

3. Az elektronikus térben is betartjuk a clean desk policy-t.

Valós íróasztalainkon túl arra is figyelünk, hogy a megnyitott alkalmazások és böngészőablakok is a munkát támogassák. Miután valós macskáinkat letettük, valós gyerekeinket kiküldtük és valós ebédünk alatt elzártuk a tűzhelyet, a virtuális térben is becsukjuk mindazt, ami elvonja a figyelmet. A Karson-csapat vállalja, hogy a távmunka virtuális környezete is Karson-munkakörnyezet – és azt is vállaljuk, hogy kávészünetben továbbra is küldünk egymásnak lazulós tartalmat, hogy senki ne felejtsen el eleget pihenni és mosolyogni.

4. Vigyázunk egymás idejére.

Amikor közös munka van (egyeztetés, meeting), vagy amikor egymás eredményeire várunk, az idő mint erőforrás ugyanúgy jelen van a virtuális térben, mint ha fizikailag gyűlnénk össze vagy adnánk egymásnak papírokat. Tudjuk, hogy az otthoni környezetben nehezebb az órára figyelni. A Karson-csapat vállalja, hogy fokozottan ügyel az időpontok, határidők betartására és arra, hogy telefonon is elérhető legyen munkaidőben.

5. Kordában tartjuk a technológiát.

Ahogy a fizikai térben a megfelelő világítás és a friss levegő, úgy a távmunkában a jól működő hardver, szoftver és internetkapcsolat kell ahhoz, hogy hatékonyak maradjunk. A Karson-csapat vállalja, hogy gondoskodik eszközei hatékonyságáról.

6. Őszinték és nyitottak vagyunk. A jelenlegi helyzetben még fontosabbnak tartjuk a nyílt kommunikációt és az egymástól való segítségkérést. Ahogy természetes módon segítünk egymásnak, amikor látjuk, hogy a másik gondterhelt, fáradt vagy például szomorú, úgy ezt egymástól távol is szeretnénk megtenni. A Karson-csapat vállalja, hogy segítséget kér és nyújt, amikor arra van szükség.

Praktikus szabályaink távmunkára

A távmunka értelmezése a Karsonnál

A távmunka, ellentétben a rugalmas munkavégzéssel (amit bármikor és akárhonnan végezhetünk), jelen esetben csupán abban különbözik a HQ munkától, hogy máshol van. Ettől függetlenül törekszünk arra, hogy a munkanap ugyanolyan jó hangulatú és hatékony legyen, mintha egy kupacban lennénk. Ehhez be kell tartanunk néhány közös szabályt.

Szabályaink

1, Friss információk: a csapattagok az erre fenntartott kommunikációs csatornán lehető leghamarabb közzétesznek minden olyan információt, amely a közös munkát befolyásolja.

2, Pontos dokumentáció: minden, a közös munkát támogató csatornát naprakészen tartunk.

3, Tesztelés: a meetingek előtt 10 perccel teszteljük az online kapcsolatot (hang, internet), és ha szükséges, kütyüt váltunk.

4, Időkeretek: az online meetingjeinkre 5 perccel hamarabb érkezünk, azaz bejelentkezünk, és pontosan kezdünk a munkával foglalkozni.

5, Kétképernyős kapcsolat: törekszünk arra, hogy a meetingeken legyen előttünk egy képernyő a videós kapcsolathoz és egy másik, amin dolgozunk (ez lehet akár telefon és laptop együttese is).

6, Papírceruza: mindig tartunk magunk mellett papírt-ceruzát, ha a technológia éppen lassú vagy kényelmetlen lenne.

7, Törzsidő: elérhetőek vagyunk a Karson napokon 9.00–12.00 és 13.00–17.00 között, és/vagy a naptárban előre jelzett programoknak megfelelően.

8, Visszajelzés: figyelembe vesszük, hogy az online kapcsolatban kevesebb a direkt (nonverbális) visszajelzés, és ennek megfelelően gyakrabban és pontosabban fogalmazzuk meg egymásnak gondolatainkat, megerősítéseinket és fejlesztési javaslatainkat.

9, Terheléscsökkentés a tanulásban: az eddigi jól bevált csatornáinkat használjuk az eddigi jól bevált módokon. Minden vonzó technológiai ötletet összegyűjtünk és megvizsgálunk majd akkor, amikor erre lesz energiánk és időnk. Csak olyan dolgot változtatunk, ahol nem érhető el optimális eredmény a már ismert és begyakorolt eszközökkel.

A cikk szerzője:

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hasonló tartalmak

Te tudod, milyen esélyekkel él túl a vállalkozásod egy újabb karantént?

Karanténállósági KVÍZ

Töltsd ki 1 perces kvízünket, és azonnal megtudhatod!