Home office, távmunka (II.) – tévhitek tévhitek hátán

Mi a teendő, ha az otthonodba beköltözött minden munkahelyed, a gyerek iskolája és ki tudja, még mi? Túlélni, átszervezni, hozzáidomulni?

Kiglics Nadinka írása

blank
2020-06-19

Néhány hete írtunk arról, hogyan lehet hosszú éveken át élni, sőt túlélni a távmunkás létben… A múltkori cikkben ezeket a tévhiteket csócsáltuk meg:

– 1. tévhit: Kezdettől jobban kihasználjuk a munkaidőt, és nem késünk.

– 2. tévhit: Otthon nyugalom van.

– 3. tévhit: A csapat nem csacsog feleslegesen.

Ma ezeket vesszük elő:

– 4. tévhit: Ha távmunkázok, több ügyféllel/munkán is dolgozhatok párhuzamosan.

– 5. tévhit: Sokkal nagyobb rendben tudom tartani a környezetemet. Hiszen otthon vagyok egész nap.

– 6. tévhit: Akárhonnan fogok tudni dolgozni.

A cikket gyakorlott távmunkás, több cégnek is dolgozó, többgyerekes kollégánk, Kiglics Nadinka billentyűzetéről kopogták be. A leghitelesebb beszámoló terepről.


Bizonyos feladatokat el lehet végezni otthonról is, másokat nem. A távmunkát eddig legtöbbször a szabadúszók, egyéni vállalkozók, több helyre is bedolgozók választották. 2020. tavaszán olyanok is becsatlakoztak melléjük, akiknek alkalmazottként ugyan egy kötött munkahelyük van, de a munkavégzésük helye az iroda helyett kényszerűen az otthonukba helyeződött át. A legtöbb munkavállalónak megnövekedtek az otthonukban elvégzendő feladatai – benézett a képbe a távoktatás, az otthon nyüzsgő családtagok egésznapos élelmezése, a távolban élő, idősebb családtagok támogatása és a mindezekhez tartozó beszerzési feladatok, tehát a felpörgő otthoni logisztika.

Ezeket mind külön munka(hely)ként lehet, sőt kellene kezelni.

Hiszen valahogy el kell választani azt az időt, amit otthon a komfortzónában feltöltődéssel, pihenéssel, és amit az életed ilyen-olyan területeiről bepotyogó feladatok elvégzésével töltesz. Még egyszer:

az otthonod az a hely, amit magadnak kialakítottál mint végső menedéket, mint a leginkább rólad szóló komfortzónát.

Vagy legalábbis így kellene lennie, de most ott a munkahely, az edzőterem, sőt: a párod munkahelye és a gyerekek iskolája is… Következzen tehát még néhány olyan tévhit, amelyeknek az eloszlatása életmentő lehet. Ha az első hármat még nem olvastad, kattints – vagy olvass tovább itt.

4. tévhit: Ha távmunkázok, több projekten dolgozhatok párhuzamosan.

Kétségkívül. Nem hasonulsz meg a két-három-négy munkahelyed egyikén ücsörögve, hogy melyik gépről kinek dolgozz. (A korrektségről nem is beszélve: nem is kell mondani, mennyire nem etikus az egyik hely infrastruktúráját arra használni, hogy a másik feladatait ellásd…) Ha otthonról végzed a munkát, több helyre is kényelmesen melózhatsz. No de hogyan fogod eldönteni, hogy mikor kinek a dolgait intézed? Az egyes ügyfeleidnél és/vagy munkahelyeidnél bevállalt feladatok fontossága szerint? Vagy az itt-ott vállalt időkeret szerint?

Velem többször – rendben: nagyon sokszor – előfordult, hogy ha az egyik helyen nem égett a ház, hanem csak a normál munkaidőt kitöltő rutinfeladatok futottak éppen, a másik helyen pedig lángolt a tető, akkor bizony egész nap a tűzoltással foglalkoztam. Hiszen otthon leszek este is. Az összes munkahelyi infrastruktúra a rendelkezésemre áll 24 órában – majd este-éjszaka-hajnalban bepótolom a többi teendőmet. A garantált eredmény: állandósult kialvatlanság, kiégés, bevásárlószatyor méretű táskák a szem alatt.

Őszintén: ha lelkiismeretes munkavállaló vagy, ráadásul még a munkádat, a feladatköreidet is szereted, nagy a veszélye, hogy ebbe a hibába újra és újra beleesel. Erre persze normál irodai munka mellett is esélyed van, de fokozott kockázatnak vagy kitéve, ha otthonról, távmunkában dolgozol.

Mert ha távmunkázol, MINDIG HAZAVISZED A MUNKÁT.

Amit tehetsz:

– Tanuld meg minél pontosabban felmérni, hogy egy-egy feladatnak mekkora az időigénye.

– Tudj nemet mondani, ez is különösen fontos. És kommunikálj nyíltan azokkal a cégekkel, amelyeknek dolgozol.

– Tapasztald ki, hogy hogyan működsz. Mérd föl, hogy mennyi idő áll egy-egy nap a rendelkezésedre a különböző munkahelyeid számára. Úgy vállalj feladatokat, hogy nyugodt lelkiismerettel, és nem mellesleg túlhajszoltság, kiégés nélkül el tudd őket végezni.

Annyira egyszerűnek tűnik, nem igaz? Nos, a legkevésbé sem az.

5. tévhit: Sokkal nagyobb rendben tudom tartani a környezetemet. Hiszen otthon vagyok egész nap.

Na igen. Már brit tudósok is kimutatták, hogy az otthon rendjét és tisztaságát akkor tudod a leghatékonyabban fenntartani, ha napközben nem vagy ott (vagy ha van házvezetőnőd és takarítószemélyzeted is – életszerű, ugye?). Amint otthon kávézol (négyszer-ötször, mert az előző héten pont égett a ház és emiatt tripla műszakot nyomtál), összecsapsz vagy megmelegítesz némi kaját, játszol a macskával, hogy lefáradjon (és ne üljön folyton a billentyűzetedre)… nos, azonnal káosz termelődik körülötted.

Több időt kell majd eltöltened a „normál” állapot visszaállításával. Vagy hogy a még szűkebb környezetedre is vessünk egy pillantást: az íróasztalodat annyiszor kell átpakolnod, ahányszor a munkáid között váltasz. Ha nem pakolod át, egy idő után semmit sem találsz majd meg elsőre. És rumliban nem hatékony dolgozni. Vagy csak én vagyok annyira kényszeres, hogy nekem nem megy. Esetleg mindkettő. Te hogy működsz ezen a téren?

6. tévhit: Akárhonnan fogok tudni dolgozni.

Murphy ide vonatkozó törvénye:

ha akárhonnan fogsz tudni dolgozni, erős lesz a kísértés, hogy mindenhonnan dolgozz.

Persze, munkaidőben kicsüccsenhetsz az erkélyre, teraszra, a közeli parkba vagy egy kávézóba. (De ha már ott vagy, jó, ha tudod, hogy nagyon könnyen elvonódik ezeken a helyeken a figyelmed.) Ha pedig még nem sikerült flottul szétválasztanod a távmunkaidőt és a magánéletre fordítandó időt, előfordulhat, hogy a nyaralásra magaddal vitt laptopot nemcsak a családdal való őrült hálózati gémerkedésre fogod használni, hanem rá-ránézel néhány melóra is. Milyen kikapcsolódás az ilyen?!

Na, kedvet kaptál az állandósult távmunkához?

A teljesség igénye nélkül, és persze csak a horrorisztikus oldalát vázoltam a távmunkának. Ennyi év alatt azonban arra is sikerült rájönnöm, hogyan lehet ezt a helyzetet élvezni, a tévhitekkel pedig leszámolni. Sokkal tudatosabban szervezem a hétköznapjaimat, amióta legalább megfogalmaztam, hogy mi mindent tudok elrontani.

Néhány túlélési stratégia is kikristályosodott a távmunkával eltöltött éveim alatt. Ezekről is írok még… csak jussak el odáig ép ésszel.

Amíg vársz a következő cikkre, olvasd el ezeket:

Home office, távmunka – 20 év nehezített pályán

Karson távmunka – vállalásaink és szabályaink

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Kiglics Nadinka

A Sämling Solution Consulting Kft. ügyvezetője. Az ügyvezetői tevékenység mellett terepen is dolgozik: szervezetek, csapatok és egyének fejlesztésével foglalkozik, főként csoportdinamikára épülő eszköztárral, mindig egyedi igényre építve. Végzettsége szerint pszichológus, 2001 óta dolgozik szervezetpszichológusként, 1500 tréning- és tanácsadói nap van a háta mögött.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!