Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

Hűvös Ágnes írása

blank
A közösségi médiában, vállalkozói csoportokban újra meg újra felbukkan a téma: „Kell-e üzlettárs?” És erre a kérdésre sokan válaszolnak, méghozzá lendületesen, nagy érzelmekkel. Olvassuk a csalódásokat, sokszor azt a kitételt, hogy „megtanultam, hogy nem szabad társulni”, „soha ne vegyél be senkit” – és ezeket minden megfogalmazásban. Azaz olvassuk mindazt a rosszat, amit üzlettársakkal, üzleti partnerekkel megélnek a magyar kkv-tulajdonosok. Valahogy igen ritkán olvasunk olyat, hogy valaki szereti az üzlettársait, elégedett velük. A Karson alapító-tulajdonosa, Ágnes ezúttal arra vállalkozik, hogy a mérleg másik serpenyőjére is súlyt tegyen. Több mint 150 kilónyit…

Szeretnék ezennel egy sarkos kijelentést tenni.

Én csak társakkal vállalkozom.

Jelenleg hárman vagyunk tulajdonostársak, de elképzelhető, hogy ez bővülni fog a jövőben. Így elég nagy súlyt képvisel a gondolkodásunkban a társsal való vállalkozás (kissé szó szerint is, mert sajnos mindhárman hajlamosak vagyunk a hízásra…)

Csapatjátékos vagyok, a legjobb formámat megbízható, támogató közegben hozom. Empirikus bizonyítékom van arra, hogy ez működik. Volt már részem közös alapításban, alapítói kiszállásban, cég szétválasztásában, összeolvadásában, új tulajdonos belépésében. Volt 2, 3, 4 fős tulajdonosi körünk, de egyszer volt 14 is (!), és egy-két évig egyedül is vezettem saját céget (ez utóbbit utáltam).

Nagy minta alapján egyértelmű: igen!

Saját tapasztalatomban szinte minden volt már, és ez a minden a különböző cégeknél összesen mintegy 25-30 tulajdonostársat érintett, azaz már elég jó méretű a minta is. Nem volt részem egymás átverésében, harcokban, sértődésben. Voltak viták, voltak nehéz helyzetek. Mindig megoldottuk, a jó viszony megmaradt, üzleti kár többnyire nem keletkezett.

Az ügyfeleinknél kicsit más a helyzet. Látom ugyanezeket a helyzeteket (és látom az árnyoldalakat elég rendesen). És persze látunk komoly, nagy konfliktusokat is. A munkám része, hogy tulajdonosi körök belső konfliktusait kibogozzam időről időre, jól működő tulajdonosi megállapodásokat hozzak tető alá. Az évek alatt 20-nál több cégben dolgoztunk azon, hogy jó tulajdonosi összhangot teremtsünk.

Javasoltam már kooperatív tervezést, coachingot, team coachingot, mediátort, ügyvédet.

Nem javasoltam még soha, egyetlen cégnél se, hogy semmiképpen ne legyen üzlettársa az alapító-tulajdonosnak. 

Legfeljebb ne az, aki éppen. De legalábbis ne úgy. 

Azaz ha az a kérdés, hogy legyen-e üzlettárs, akkor a válasz egyértelműen igen.

Miért jó egy üzlettársi együttműködés?

Végtelenül szeretem azt, amikor sikerül egy-egy tulajdonosi vitát kibogozni, elsimítani, és látjuk, ahogy a cég szépen növekszik mindenki elégedettségére.

Az üzlettárs mint „intézmény” tökéletesen rendben van, számtalan előnnyel bír. Soha nem az elvben van a hiba, hanem a gyakorlatban, a „bemeneti” megállapodásokban, a nem kommunikált és/vagy jogilag nem rendezett viszonyokban, az egymás mellett elcsúszó elvárásokban, a részletekben.

Úgyhogy aki adott esetben partner bevonásán gondolkodik, gondoljon erre: 

sokkal gyakrabban hallasz a rossz dolgokról, mint a jókról. 

Nem kell mindenképpen üzlettárs, de ha egyszer felmerül (és merüljön is fel), akkor fontold meg. Miért is:

  • Csökken a vállalkozás kockázata. Gondolj bele: az egyedüli tulajdonos, főleg, ha egy személyben vezető is, már egy elhúzódó influenzával is haza tudja vágni a céget. 
  • Több okos ember nagyobb eséllyel ér el jó eredményt. Mert nem mindenre van rálátásunk, mert mindannyiunknak vannak vakfoltjai, mert több agy több gondolatra képes. Ha pedig arra is gondolunk, hogy az egyszemélyi tulajdonos-vezető mellett ellensúly, amikor éppen rossz döntést akar hozni… erre jobb nem is gondolni.
  • Hatalmas személyes terhet lehet letenni, ha van egy-két valóban együttműködő partner, aki a nehezebb pillanatokban is segít. Van az a bizonyos, közmondásos vezetői magány. Az üzlettárs megoldás erre is, hiszen vele tudod megbeszélni a legjobban, legőszintébben mindazt, ami a vállalkozásodban és a vállalkozással kapcsolatban veled történik. Ez pedig a magányra biztosabb, tartósabb és lényegesen teljesebb megoldás, mint bármi más.

Hogyan fog jól működni az üzlettársi kapcsolat?

(1) Megállapodás már a kezdetektől – rendszeresen frissítve

A tulajdonostársak, különösen, ha egyben vezetőtársak is, az alábbiakról kell megállapodjanak:

  • Milyen üzleti stratégiát követnek, mik az elérendő tulajdonosi célok?
  • Mik a vállalkozás alapértékei és keretei?
  • Hogyan fognak együtt dolgozni a mindennapokban?

Ezt a hármat rendszeresen, évente többször érdemes megfontolni, a változó részeket átbeszélni. Mindhárom jól strukturálható kérdésekkel. Ha valaki bizonytalan, hogy mit is kell tartalmaznia egy ilyen megállapodásnak, érdemes tanácsadót meghívni a folyamatba. Különösen érdemes külső szakember bevonása, ha a tulajdonostársakat „bedarálja a napi operatív”, és így ez a rendkívül fontos megállapodás nem kap fókuszt. Az ügyfeleink közül többen átalakították az együttműködés módját, amikor átbeszélték annak kereteit, akár több év konfliktusforrásait szüntetve meg ezzel.

(2) Jogok, jogkörök és döntési területek tisztázása

Minden vállalkozásban vannak vezetői és tulajdonosi döntések, amiben a tulajdonostársak nem fognak egyetérteni. Ilyenkor fel tud forrósodni a hangulat, ami persze nem tesz jót senkinek. Biztos, hogy az érzelmeket érdemes kizárni – vitatkozni ér, veszekedni semmiképpen nem érdemes. Amennyire lehetséges, érdemes tehát előre tisztázni:

  • Milyen témában dönthet egy-egy tulajdonos vagy vezető önállóan (pl. szakmaterület vagy összeghatár tekintetében meddig kompetens)?
  • Miben érdemes egymással tanácskozni?
  • Mi az, amit csak együtt lehet eldönteni (pl. új tulajdonos bevonása, új vezető kiválasztása)?

Gyakran halljuk, hogy a többségi tulajdont őrzi valaki foggal-körömmel, mert fél, hogy elveszti döntési szabadságát. Valójában a fenti kérdések a tulajdonrésztől majdnem teljesen függetlenül szabályozhatóak. Itt mindenképpen érdemes szakembert megkérdezni, hiszen rengeteg jó gyakorlat, működő mintázat van.

(3) Fennakadtatok? Küldd ki az ajtón az érzelmeket.

Ha bármelyik területen elakad a partnerség, annak három markáns tünete lehet:

  • A partnerek nem beszélik meg az ügyeket, elkezdik kerülni a „forró” témákat. Ez mindenképpen rossz, de általában coach bevonásával jól oldható a helyzet.
  • A partnerek között rendszeres a vita üzleti kérdésekben, ami lassítja a döntéseket. Üzleti tanácsadó segít kibogozni a helyzetet.
  • A partnerek folyamatosan ingerültek egymással. Itt valószínűleg tisztázatlan konfliktusok és tisztázatlan döntések is húzódnak a háttérben. Az első megoldás mindenképpen az, hogy az érzelmeinket félretoljuk, és higgadtan beszélünk egymással. A következő pedig az, hogy a fenti kettőből választunk megfelelő segítőt.

Nem írok most arról, hogyan érdemes megoldani a súlyos konfliktusokat: erre mediátorok szakosodtak. Inkább megosztok egy történetet az egyetlen olyan emberről, akinek jogában állt azt mondani nekem:

„Na ugye!”

Nagy biztonságot ad, ha van másik szempont, másik gondolat, ami az enyémeket kiegészíti. Éppen ezért szeretek a Karson másik tulajdonos-vezetőjével együtt dolgozni, Orosz Adriánnal. De még tőle is rendkívül nehezen bírom, amikor kárörvend. Mégis, egyszer ennek is eljött a jogos ideje.

Pár évvel ezelőtt a szerződések, ajánlatok iktatószám-rendszerén dolgoztunk. Ez akár évtizedekig megmarad rendszerként, tehát alaposan meg akartuk fontolni. Abban egyetértettünk, hogy a Karson szakterületei kapjanak kódot. Így lett a szervezetfejlesztés OD, az üzleti tervezés BP, a pénzügy-kontrolling tanácsadás FI… és így tovább. (A WK megfejtésére pályázatot írok ki: ha valaki megírja nekünk a tippjét, iszom vele egy virtuális kávét. Ha helyes a tipp, meghívom egy személyes kávéra.)

Ott azonban elakadtunk, hogy az ügyfelet hogyan jelöljük. Én sales-oldalról közelítettem: legyen 3 betű, az ügyfél cégnevéből generálva. Adriánnak rossz érzései voltak ezzel kapcsolatban. Vitatkoztunk. Olyan hévvel, hogy életünkben először – és utoljára – a hangunkat is felemeltük, méghozzá a csapat füle hallatára. Végül Adrián azt mondta, hogy legyen az én verzióm… de ha mégis rosszul sül el, hadd mondhassa, hogy „Na ugye!”

Már aznap délután elkezdtük alkalmazni az új rendszert. Az egyik kolléganő pedig azonnal vissza is kérdezett, hogy biztosan így gondoltuk-e az ügyfélkód-generálást. Ugyanis az ügyfél és a szervezetfejlesztés párosításából az első új projektkód a KÚR-OD lett…

Hogy mi a tanulság? Egyszerű: tudj nevetni. Társaságban az is sokkal jobb. 

Legyenek sikeres, jó humorú és gyümölcsöző üzlettársi kapcsolataid!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!