Melyik marketingcsatornát válaszd? Egyiket se!

Tiktok? Insta? Facebook? Nem te fogod megmondani! De akkor ki? Szakértőt kérdeztünk erről. Röviden válaszolt… de amit mondott az annál fontosabb.


Györke Zoltán
marketingstratégiai tanácsadó írása

Tiktok? Insta? Facebook?
Jó ideje figyelem a LinkedInen, kisebb mértékben a Facebookon megjelenő, marketing témájú bejegyzéseket. És meg vagyok döbbenve. Úgy néz ki, hogy szinte minden bejegyzés csak a hogyanról és az online térről szól. Tik-tok? Vagy még mindig Facebook? Mennyien like-olnak, hányan követnek? Insta-storyd volt ma?
Elgondolkoztam: tényleg csak ezekről a kérdésekről szól a marketing mostanában? Biztos, hogy nem.

Mintha mindenki elfeledkezne a marketing alapjairól.

  • Kinek és mit?
  • Ki a célcsoportunk?
  • Mit szeretne?
  • Mit csinál?
  • Mi a mi márkánk ajánlata?

Lehet, hogy ezek régimódi, „old fashioned” kérdések, de ettől függetlenül ma is érvényesek. Értelmetlen arról beszélni, hogy ott kell-e lenned a TikTokon, ha nem tudod, hogy kihez szólsz, vagy még nem is tisztáztad le azt, hogy mi az ajánlatod a célcsoportod számára. Ha pedig megvan az ajánlat, megvan a célcsoport, akkor azt is tudnod kell, hogy ez a célcsoport honnan veszi fel az információt. Ott van a Tiktokon? Instázik? Facebookol?

És igen, ebből következik, hogy

nem mindenkinek kell TikTok- vagy Insta-jelenlét!

Ugyanennek a kérdéskörnek egy másik vetülete az a tévképzet – legalábbis sok bejegyzésből ez jön le –, hogy manapság már kizárólag online éljük az életünket.
Ez a világjárvány közepén is csak részben volt igaz, mostanra pedig még kevésbé. A „hogyan” kérdését nem lehet és nem is szabad leszűkíteni kizárólag az online eszközökre, legyenek azok bármilyen trendik vagy bizonyos célcsoportok esetén roppant hatékonyak.

A fogyasztó még mindig hús-vér ember,

aki mozgásban van, sok helyen megfordul, és sokféle online meg offline tartalmat, információt fogyaszt. Ráadásul a fogyasztói út a vásárlásig pontosan olyan komplex vagy akár még komplexebb, mint 10-20-30 éve volt.

Rövidre fogva: soha ne feledkezzünk meg a marketing alapjairól: kinek?, mit? és hogyan? Mindig a fogyasztó megértése legyen a középpontban, és ne a marketingeszköz.

A marketingcsatornákat valójában nem te választod, hanem a célcsoportod!

Ideje, hogy a magyar KKV szektor minden szempontból profibbá, hatékonyabbá váljon. Szerintem ennek egyik elengedhetetlen eleme a marketing stratégiai szinten történő kezelése. Ha KKV-t vezetsz, a sok marketingforint elköltése előtt szánj időt a marketing kulcskérdéseinek (KINEK és MIT) megválaszolására. Hidd el, megéri.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Györke Zoltán profilkép

Györke Zoltán

Marketingstratégiai tanácsadó, Karson tanácsadó partner

Piaci és vállalati információk alapján meghatározza a marketing- és sales-stratégia alapjait; azaz válaszokat ad a KI (célcsoport) és MIT (értékajánlat, unique selling proposition) kérdésekre. A KI és MIT döntések alapján határozza meg a marketingtervet és -eszköztárat. Jellemzően olyan ügyfeleknek segít, ahol az addigi marketing- és sales- tevékenység nem biztosítja a cég további fejlődését, növekedését. Szakmai büszkesége ez a visszajelzés: „Egyike vagy azon nagyon kevés tanácsadónak, aki tényleg meg akarja érteni a vállalkozásomat, és így nem »konzerv« megoldásokat adsz.” Szakmai háttér: 25+ év üzleti management (multi és lokális, beleértve a KKV- szektort is), marketing és sales management, cégvezetés, CEU iLab start-up mentor (2020-22), stratégiai marketing tanácsadó. Hobbija az utazás, a világ megismerése. Itt is kettővel előre tervez: nem érzi jól magát, ha nem tudja, hogy következő két kaland mikor és hová lesz.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!