Marketingvezetői kihívások – avagy milyen kompetenciákra van szüksége egy marketingvezetőnek 2023-ban

Összeomlanak a marketingfolyamatok a cégedben? Kellene “egy marketinges”, de már annyi specializáció van, hogy azt se tudod, kit válassz? Mindez természetes. Az egyre bonyolultabb marketingtérképen nem mindegy, hogy specialistát vagy generalistát alkalmazol. Fontold meg, mi pedig segítünk.

Tarsoly Norbert írása

Marketingvezetői kihívások – avagy milyen kompetenciákra van szüksége egy marketingvezetőnek 2023-ban
Az „újkori” marketingszakemberek feladata komplex: egyszerre van szükségük az ügyfélközpontú marketingmegközelítés minél szélesebb megértésére, folyamatosan változó marketingtechnológiák ismeretére és mély tudásra a legkülönbözőbb szakterületeken. A régi kor generalistáinak és az újkori marketingspecialistáknak a tudása önmagában már nem elegendő a sikerhez. A marketingeszköztár soha nem látott mértékben változott. Ma már teljesen más szakmai kompetenciákra van szükség, mint 10 évvel ezelőtt.

A ma marketingvezetőinek olyan tudással kell rendelkezniük, amellyel képesek könnyen és súrlódásmentesen beilleszkedni a gyorsan változó és növekvő üzleti ökoszisztémába. Nem elegendő, ha valaki ismeri az online világot, vagy „ért a marketinghez”. Ha sikeres szeretne lenni mint marketingvezető, akkor a szakértelmének túl kell mutatnia a klasszikus értelemben vett marketingspektrumon.
A sikeres vállalati marketingszakembereket vizsgálva közös metszet az átfogó szemlélet, a rugalmasság, a széles körű általános marketingtudás, egy-egy marketingterületen szerzett mély szakmai ismeret, valamint az üzleti célok és a marketing szervezeten belüli helyének megértése, elfogadása.

MILYEN KOMPETENCIÁKKAL SZÜKSÉGES RENDELKEZNIE EGY MODERN SZEMLÉLETŰ MARKETINGVEZETŐNEK?

A mai kor kihívásainak megfelelő marketingszakember…

  • érti és alkalmazza az adatalapú marketinggondolkodást, döntéseit jellemzően adat alapon hozza;
  • képes átlátni a „nagy képet”, stratégiában gondolkodik;
  • tisztában van a hagyományos, digitális és közösségi marketingeszközökkel és szerepükkel;
  • érti és ismeri a marketingspecialistákat, könnyedén együttműködik velük, briefeli, irányítja, és riportáltatja őket;
  • érti és gyakorolja a „tartalomhoz a forma” gondolkodást, amit rugalmasan kapcsol össze a rendelkezésre álló technológiák alkalmazásával;
  • könnyedén tervez, hajt végre kampányokat, aktivitásokat, és menet közben változtat a visszajelzések alapján;
  • folyamatos párbeszédre törekszik a szervezeten belül, és az ügyfelekkel;
  • képes felmérni ügyfeleinek igényét, melyet a szervezeten belül az illetékesek irányába is közvetít.

A fentiek alapján egy ilyen marketingszakember ismeri a modern kori marketing irányzatainak alapelveit, a marketingrendszerek működését, és azt is, hogy a siker érdekében mit, mikor, és hogyan kell alkalmazni. Mindemellett részletes, gyakorlati tudással csak egy, vagy néhány területen rendelkezik.
Az ilyen tudással felvértezett szakembereket nevezzük „T-shaped marketernek”, aminek talán a legtalálóbb magyar elnevezése a „T-tudású marketingszakember”. Az elnevezés tökéletesen leírja a szakmai elvárásokat. Azokat a marketingeseket nevezik így, akik amellett, hogy egy-két marketing szakterület specialistái, képesek bonyolult rendszerben gondolkodni, átlátják a marketing komplexitását, és ezen ismereteiket felhasználva képesek átfogó marketingstratégiát alkotni. A T-tudású marketingesek létrehozzák és fenntartják a tökéletes áramlást a marketing különböző aspektusai között.

MIÉRT „T”?

A T betű formája tökéletesen ábrázolja a ma marketingvezetőinek kompetenciaeloszlását. A széles körű marketingismereteket a T teteje szimbolizálja (horizontális vonal). Ezekről a területekről a szakember átfogó ismeretekkel rendelkezik, de nem feltétlen szakértője a területeknek. A „T” függőleges része egy-egy területen az ismeretek egyedülálló mélységét mutatja. Ez az a marketingterület, amelyben valaki abszolút szakértő.
A T-tudású marketingszakemberek nem specialisták, sokkal inkább generalisták egy-egy kiemelt szakterülettel

MIÉRT A T-TUDÁSÚ MARKETINGESEK KEZÉBEN VAN A SIKER KULCSA AZ ÚJ MARKETINGKORBAN?

Az elmúlt évtizedben a marketing egy komplex, több elemből álló bonyolult rendszerré vált, aminek a teljes megismerése, valamint minden újdonság követése és elsajátítása képtelenség. Ma már nem is elvárható egy marketingestől, hogy „minden hangszeren játsszon”. Ugyanakkor jogos igény, hogy – maradva a zenekari analógiánál – ismerje és felismerje az egyes hangszerek helyét és szerepét annak érdekében, hogy harmónia szülessen.
Ez az oka annak, hogy

a T-tudású marketingszakemberek iránti kereslet globálisan növekszik.

A vállalatoknak olyan munkatársakra és együttműködő partnerekre van szüksége, akik átlátják a cégen belüli folyamatokat, képesek önálló ötletekkel előállni, stratégiában gondolkodni, el tudják helyezni a marketinget a „cégtérképen”.
A T-tudású marketingesek természetüknél fogva kreatívak, széles látókörűek és cselekvők. Nem korlátozzák magukat szakterületük korlátai közé, hanem értik és látják, hogy mi miért történik a marketinggépezetben, felismerik az egyes elemek közötti összefüggéseket, szakértelmükkel elősegítik a növekedést.
A vállalatoknak T-tudású marketingesekre van szükségük, akik tapasztalatuk és tudásuk birtokában képesek arra, hogy átfogó szakmai szemlélettel létrehozzák a nyerő marketingstratégiát, és irányítsák azt a komplex rendszert, amit ma a marketing jelent. Teszik mindezt úgy, hogy a megfelelő módon integrálják a marketinget a cég életében, és erősítik a cégen belüli együtt gondolkodást.

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
A T-tudású marketingszakember előnyei

Mint a fentiekből is kiderül, a T-tudású marketingszakemberek a teljes marketingspektrumot átfogó tudással rendelkeznek, így több területen is azonosíthatják az együttműködési lehetőségeket más csapatokkal. Azt is megértik, hogy a különböző marketingelemek hogyan illeszkednek egymáshoz, és erőforrásokat allokálhatnak a marketingkampányok sikerének garantálására. Ez hatékonyabb csapatmunkát,

nagyobb hatékonyságot és alacsonyabb marketingköltségeket

eredményezhet.
A másik kétség kívüli előny az iparági rugalmasság. A legtöbb marketingtevékenység iparágspecifikus. A T-tudású marketingszakembernek sokoldalúsága révén

nem okoz nehézséget a különféle iparágak marketinggondolkodásának azonnali átlátása és adaptálása.

A kontextus szempontjából zökkenőmentesen beilleszkedhetnek egy új piacon, egy új iparágba anélkül, hogy az a minőségi szolgáltatásnyújtás rovására menne.
Az ilyen attitűd sokat segíthet egy vállalatnak abban, hogy jobban megértse az ügyfelek útját, és olyan csatornákba fektessen be, amelyek valóban eredményeket hoznak.
Ezek a szakemberek kivétel nélkül kreatív gondolkodók, kiválóan értik a különböző marketingterületeket és látják az összefüggéseket a szoros értelembe vett marketingen kívül is. Képesek figyelembe venni a tágabb üzleti célokat, a külső tényezőket és azt, hogy hogyan boldoguljanak a versenyhelyzetben. Mindez lehetővé teszi számukra, hogy megvalósítható megoldásokat kínáljanak a felmerülő problémákra, vagy még időben azonosítani tudják azokat a marketing buktatókat, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a vállalat növekedését.
Előnyük, hogy széles szaktudásuknak köszönhetően több szervezeti funkciót – például márkaépítést, termékfejlesztést és ügyfélkapcsolatot – integrálhatnak, ami jobb marketing eredményekhez vezet.
Szinergiát teremtenek a különböző részlegek között a közös marketingcélok elérése érdekében. Mindezt világos kommunikációs csatornák létrehozásával és összefüggő marketingstratégiák kidolgozásával teszik.

A szakemberhiánnyal kapcsolatos problémák kezelése

A vállalatoknak sokszor az is kihívást jelent, hogy találjanak olyan marketingest, aki valamennyire képes ellátni a szakterület feladatait. Megfelelő kompetenciákkal rendelkező szakember megtalálása a legtöbb esetben hónapokat vehet igénybe. Talán a legrosszabb hír, hogy a fentiekben részletezett T-tudású marketingesből itthon még kevés van. Ennek elsősorban az az oka, hogy a fenti kompetenciákat kevésbé tanítják, másrészt teljes egészében nem is tanítható, hiszen belső elköteleződés és sok éves

gyakorlati tapasztalat nélkül nem alakulnak ki azok a készségek, amik a kompetenciák megszerzéséhez szükségesek.

Ráadásul az elmúlt évtizedben a digitális világ térhódítása és széttagoltsága a speciális tudást helyezte előtérbe. Elmondható, hogy

a közelmúlt specialistákat nevelt, akik egy-egy szakterület kiváló szakemberei, de kevésbé látják a nagy képet.

Márpedig csak közösségi média vonalon legalább nyolc-tíz olyan csatorna van, amelyik különböző módon, különböző célokra használható, és különböző célcsoportoknál működik. A marketingcélok, -eszközök és -csatornák (és a közöttük lévő kapcsolatok) széleskörű ismerete és stratégiai gondolkodás nélkül a marketingre fordított kiadások könnyen ablakon kidobott pénzé változnak.

A Karson interim marketingcsapatának tagjai ismerik és értik a marketing minden aspektusát.

Ez nemcsak azért van így, mert a marketing világában élnek, hanem azért is, mert évtizedes marketingtevékenységük során felismerték a fentiek jelentőségét. Előnyük a csapat együttgondolkodásában rejlik, hiszen míg mindenki rendelkezik széles körű szakmai ismeretekkel, addig a mély tudás (a „T” szára) minden csapattagnál más területen jelentkezik.

A Karson KKV üzleti tanácsadói tapasztalatával új „interim CMO”, azaz időszakos marketingvezető szolgáltatást indított. Ennek keretében lehetőséget kínál a magyar KKV-k számára is, hogy igénybe vegyenek komplex tudású szakembereket, akár kis intenzitású, havi 12-40 órás csomagokban is.

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tarsoly Norbert

közgazdász, holisztikus szemléletű marketingstratéga,
fő területe az ügyféléletút tervezés
Tarsoly Norbert_2022_web
Több mint 20 éves nemzetközi nagyvállalatoknál és hazai KKV-knál szerzett tapasztalattal a háta mögött döntött egy saját tanácsadó vállalat létrehozása mellett. Éveket töltött a pénzügyi szektorban középvezetőként, illetve nemzetközi biztosítónál marketingvezetőként. Sokat tapasztalt marketingügynökségi partnerként és service design tanácsadóként piackutató vállalatnál. Az általa képviselt márkával sorozatban nyolc alkalommal nyerte el a világ legjelentősebb márkaértékelési rendszerének díját, amit azok a márkák kaphatnak, amelyek a saját területükön kitűnő hírnevet szereztek. Lelkes és elkötelezett mentor, akivel számos marketingszakmai és üzleti konferencián találkozhatunk előadóként is. Üzleti látásmódja, kreativitása és kiterjedt eszközismerete az, ami a legnagyobb hozzáadott értéket adja az ügyfeleivel való közös munkában. A megbízások során közös gondolkodásra hívja ügyfeleit, hiszen hite szerint csak így érhető el valódi áttörés.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!