A vállalkozói mastermind – lehetőségek és limitációk

A vállalkozói mastermind – lehetőségek és limitációk

Andráska Zsófia és Letenovics Roland írása

blank
Vállalkozóként sokféleképpen fejlődhetünk: könyvekből, konferenciákon, képzéseken. Nagy lehetőségek rejlenek egy tanácsadói vagy mentoring-együttműködésben is. És van, amikor más vállalkozóktól, mások tapasztalataiból és ötleteiből meríthetsz a legtöbbet. A mastermind az úgynevezett peer-to-peer, azaz egymással egy szinten lévő segítő módszertanok egyik családja. Vállalkozók kis csoportja találkozik rendszeresen, hogy egymást tudásmegosztással, kérdésekkel, ötletekkel segítsék. Erről kérdeztünk két mastermind-csoportvezetőt. A beszélgetőtársaink:
  • Letenovics Roland, Vezetői Klub menedzser, Mastermind-vezető, Bizalmi Kör
  • Andráska Zsófia, coach és mentor, Női Sikertréner

Milyen kérdésekkel érkeznek egy mastermindra a vállalkozók?

Roland: Egy mastermind-találkozóra számos ötlettel, problémafelvetéssel, megoldatlan feladattal érkezhet egy cégvezető. Hat éve vagyok aktív résztvevője mastermind-csoportoknak, három éve vezetek is 6-7 csoportot folyamatosan, velük hónapról-hónapra rendszeresen találkozunk. Tehát túl vagyok már több száz sikeres találkozón, de két ugyanolyan kérdéssel még nem találkoztam, hiszen mindegyik cég más, és 

a hozott kérdések speciálisan a cég működéséből fakadnak.

Természetesen hasonló témakörök rendszeresen megjelennek az alkalmak során, ezek leginkább a HR, a menedzsment, a stratégia, egy-egy új termék, szolgáltatás bevezetése, validálása körül forognak.

Zsófi: Valóban nincs két pontosan ugyanolyan kérdés, és inkább mintázatok vannak. Az én csoportjaimban leginkább olyan jellegű kérdések szoktak felmerülni, hogy van valakinek valamilyen üzleti terve, ötlete, és nem tudja megvalósítani, vagy abban van elakadva, hogy nem tudja, hogyan fogjon neki. Nem feltétlenül olyanok jönnek, akik az első üzleti ötletüket akarják megcsinálni, bár vannak teljesen kezdő vállalkozók is. Inkább olyanok, akik a meglévő mellé újat indítanának, vagy egy új piacra törnének be. Van, hogy franchise rendszert szeretnének kiépíteni, vagy külföldre kimenni – a lényeg, hogy olyan léptékű változást szeretnének elérni, aminek a lépéseit nem látják pontosan. 

Ötletekre, kapcsolatokra van szükségük.

Már egy ideje pörgetik magukban az ötletüket, de valahogy nem találják a megvalósításhoz az utat. Van olyan, aki az első vállalkozását „véletlenül” építette fel. Megörökölte mondjuk, vagy mással együtt kezdte, és a társa, aki a kezdeti építkezésben kivette a szerepét, később kivált. Igazából ő jókor volt jó helyen, berobbant a vállalkozása is, ám nincs meg önmagáról az a tudása, hogy tudatosan felépített már egy vállalkozást, és ezért nem tudja, hogyan nyúljon egy új ötlethez. 

Egyesek csak az ötletüket akarják „leellenőrizni”, hogy jó -e, hogy mások mit mondanak róla. Másoknak kapcsolatokra van szüksége, és olyan is van, aki egyszerűen csak élvezi a támogatói közeget, és az indulásnál nincs is konkrét igénye a csoporttal kapcsolatosan, de valahogy mindig be tudja hozni az aktuális elakadását. Van, akinek azért van szüksége a csoport támogató jelenlétére, hogy ne hagyja elsikkadni az ötletét. A csoport miatt „kénytelen” dolgozni az ötletével, van kerete a megvalósításnak. Rákényszerül, hogy időt és figyelmet dedikáljon neki.

Mit nyer, aki egy mastermind-csoportban részt vesz?

Zsófi: Ötleteket, tudást, tapasztalatot, kapcsolatrendszert. Rengeteg időt és energiát meg lehet spórolni, ha egy csoport dobja össze a tudását, az ismereteit, a tapasztalatait. Közösen ötletelnek egy vállalkozó nehézségén, elakadásán. Együttesen igyekeznek megoldást találni, vállalkozási ötleteket „kiinkubálni”. Együttműködések jönnek létre, akár közös projektek, akár közös cégek. Nagyon sokszor történik meg az, hogy valakinek van egy projektötlete, amit úgy gondol, hogy még senki nem csinált meg, és egy másik résztvevő hoz példát a megvalósulására mondjuk egy másik iparágból. Valójában nem nagyon találja fel senki a spanyolviaszt – de nem is kell. Inkább a már meglévő információkra, tudásra támaszkodva, valamit újragondolva visz ki valaki a piacra terméket, szolgáltatást. Ebben az értelemben a különböző tudásháttérrel rendelkező, különböző területekről érkező emberek kulcsfontosságúak lehetnek egy projektötlet kidolgozásánál.

Roland: Egy mastermind-csoport valóban akkor működik jól, ha a tagok kölcsönösen, a tapasztalataik alapján tudnak segíteni egymásnak. Ezért is fontos, hogy hasonló méretű céget vezessenek és hasonló tapasztalattal bírjanak. Ez lehetővé teszi, hogy a tagok bízzanak egymásban, és megfogadják a másik tanácsát. Legtöbbször olyan témában jó, ha segítséget kérnek, amit más már megtapasztalt a cégében, és jól működött. Ezzel a drága tanulópénz és jelentős idő is megspórolható. A kedvenc példám erre egy több mint 100 fős gyártócég munkatársi motivációjának átalakítása volt, amelynek segítségével többletkapacitás kiépítése nélkül a gyártási kapacitás 30%-kal növekedett! Ez egy több milliárdos cég esetében nem kis profitnövekedést eredményezett.

A vállalkozó személyes fejlődéséről, vállalkozói gondolkodásról, vállalkozói magányról is olvashatsz cikkeket ebben a rovatunkban: Homo entrepreanurus – a vállalkozó ember
Nyisd meg most, olvasd később!

Nagyon röviden: hogyan működik a mastermind?

Roland: Napoleon Hill definícióját hoznám: „A mastermind két vagy több emberből álló csoport, akik tökéletes harmóniában dolgoznak egy meghatározott cél érdekében.”

A Bizalmi Kör szisztémájában összeül 6-7 hasonló méretű cég vezetője, mindegyikük hoz egy megoldandó kihívást a cégével vagy a saját életével kapcsolatban, és 3-4 óra alatt ezeket a témákat egymás után feldolgozzuk és megvitatjuk. A csoportnak van egy vezetője, aki moderálja az eseményt, és figyel arra, hogy mindenki egyformán szóhoz jusson, ezenkívül a kiemelt titoktartási nyilatkozat aláírását is nyomon követi. A kapott ötletekből a találkozó végén mindenkinek ki kell választania egyet, ez lesz a vállalása, amit a következő találkozóig meg kell valósítania. A mastermind-csapatok hónapról hónapra találkoznak, meglátogatják egymást, megnézik a cégeik működését, és szoros baráti kötelékek is kialakulhatnak. Számos csapat vitorlázik, sportol, túrázik, tölt időt együtt a találkozóktól függetlenül is.

Zsófi: Minden csoportnak a legfontosabb ismérve az

elköteleződés a csoport és egymás segítése iránt, valamint a bizalom és a titoktartás.

Csoportdinamikailag az is előnyös, ha a különböző szinteken és iparágakban lévő (kezdő, újrakezdő, régóta működő vállalkozók) keverednek egy csoportban. A létszám legalább 6 fő, plusz a vezető, aki lehet maga is csapattag, de lehet aktív hozzájárulás nélküli facilitátor is. Fontos, hogy miután kialakult a csoport, már zárt legyen, a tagjai rendszeresen találkozzanak, és a csoportnak legyen célja. Lehet ez egymás projektjeinek kifejlesztése, kiinkubálása. A folyamatba mindenki beleteszi magát, a tudását, a kapcsolati hálóját, megosztja az érdekeltségeit. Fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a csoport, és végső soron mindenki (ha nem is feltétlenül egy alkalmon belül) hasonló mennyiségű figyelmet és támogatást kapjon. A vezető dolga az, hogy az alkalmakat leszervezze, azokat a megbeszélt kereteken belül tartsa, illetve hogy a csoporton belüli feszültségek és konfliktusok megoldásában, feloldásában segítse a csoport tagjait.

Milyen sikerekre emlékeztek a saját csoportjaitokban?

Zsófi: Számomra az nagyon nagy siker, ha egy csoport önjáróvá válik. Adott esetben én már nem is kellek ahhoz, hogy tovább menjen, mert a csoporton belül van elég lendület, akarás, hogy elkezdje önmagát megszervezni. Nekem személy szerint tehát az a legnagyobb siker, amikor látom, ahogy a csoport összeér és kialakul a kohézió, amikor elkezdem látni, hogy csoporton kívül is támogatják egymást, gondolnak, törődnek egymással, tesznek egymásért. Karácsonykor közösen ünnepelnek, folyamatosan aktív a számukra létrehozott csatorna (messenger, facebook stb.). Ahogy az is, amikor egy-egy komoly belső konfliktusból megerősödve jön ki a csoport. Természetesen 

a tagok kitűzött céljait fontos mérhetővé tenni, ami végül egy objektív visszajelzés is lesz a csoport hatékonyságáról, működéséről.

Számomra ezek a sikersztorik, amelyek a csoport értelmét adják. Megvalósuló célkitűzések, külföldi terjeszkedés, franchise rendszer bevezetése… és persze szakmai együttműködések, akár közös cég alapítása megtörtént már.

Roland: Valóban számos sikersztorit említhetnénk, hiszen a mastermind segítségével a cégvezetők legtöbbször nem egyet, hanem akár kettőt-hármat is léphetnek előre a vállalkozásukban. Nálunk is alapítottak már csoporttagok közösen céget, de indítottak el teljesen új szolgáltatást egy milliárdos cégnél is, illetve teljesen átalakítottuk egy cég működését. Az egyik publikus példa – hiszen, ahogy Zsófi is mondta, a szigorú titoktartás az egyik legfontosabb alapelv – a www.ithon.info megalakulása, és az Országos IT megmérettetésen való sikeres szereplés, amit immáron a harmadik alkalommal rendeztek meg, és több tízezer IT-s vett részt rajta. Az egész ötlet, a kreatív koncepció, a szponzorok, a verseny lebonyolítása, de még a weblap felépítése is egy mastermindon belül született, természetesen több alkalmon átívelve. Volt szerencsénk éveken keresztül végigkísérni a verseny fejlődését is. Az a csoport, amelyben én is benne vagyok, az egyik legrégebbi: a tagok már 6 éve együtt vannak!

Térjünk át a mastermind korlátaira. Mi az, amire biztosan nem jó?

Roland: Ami biztos: a mastermind nem egy sales találkozó, tehát 

ügyfélszerzésre, közvetlen sales problémák megoldására nem alkalmas.

Természetesen sales-stratégia, sales funnelek, egyéb sales-praktikák rendszeresen előkerülnek, de ha valakinek közvetlen munkákra vagy ügyfelekre van szüksége, az ne egy mastermind-csoportot válasszon ennek megoldására. Azoknak sem ajánlott, akik nem szívesen osztanak meg kérdéseket, tapasztalatokat az életükből, hiszen ugyanolyan fontos, hogy adj is a közösségnek, és ne csak a megoldásokat várd tőle. Fontos a megvalósítás is: a kapott ötletek szintetizálásával meg kell tudnod oldani a problémát, hiszen ez okozza a hasznosság érzését a többi tagban.

Zsófi: Ahogy Roland is említette, a csoport nem csinálja meg helyettünk a dolgokat. Erre tehát biztosan nem jó.

A saját projektünk iránti belső elköteleződést, a belső motivációt nem helyettesíti.

A lényeg a megvalósításon van, a napi munkán, amit aztán mi csinálunk meg a magunk projektjével. Az elég frusztráló szokott lenni a csoport tagjainak, ha azt tapasztalják, hogy ők beletesznek egy csomó gondolatot, energiát, ötletelést valakinek a projektjébe, majd azt tapasztalják, hogy az a valaki nem tesz semmit az alkalmak között, csak újra és újra segítséget kér. Amúgy ez sem mindig baj, mert egy jól vezetett konfrontáció esetén lehet, hogy pont a csoport frusztrációja fog tudni olyan visszajelzést adni az illetőnek, ami segít neki elmozdulni ebből az elakadásából. Egy mastermind-csoport nem barátkozásról és haverozásról szól. Persze nagyon fontos, hogy ez kialakuljon, de én személy szerint ezekre inkább külön alkalmakat javasolok a tagoknak. Így van lehetőségük személyes kapcsolatokat építeni, a mastermind-alkalmakon meg dolgozunk. De ezt a vonalat semmiképp sem lehet kivenni a csoportból, hiszen ilyenkor alakul ki a csoport, itt önzetlenül adni kell.

Nektek mi a legfontosabb ebből?

Roland: A cégvezetés magányos sport. Sokszor nincs kitől kérdeznünk, hasonló cipőben pedig csak egy másik cégvezető jár. Ezért óriási érték a tapasztalatmegosztás, és manapság különösen felértékelődik az, hogy ki, hogyan és milyen gyorsan reagál egy kialakult helyzetre. Azt vallom, hogy minden cégvezetőnek szüksége van egy mastermind-csoportra!

Zsófi: Talán úgy tudnám a legjobban megfogalmazni, hogy a sikeres biznisz nem az, hogy feltalájuk a spanyol viaszt, hanem inkább az, hogy miként tudunk úgy szintetizálni gondolatokat, ötleteket, hogy az valami új legyen. Ennek pedig valóban egy mastermind-csoport a legjobb felülete.

Borítókép: Pixabay

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

Andráska Zsófia

Andráska Zsófia

Diplomás Coach, vállalkozásfejlesztési mentor, a Női Sikertréner tulajdonosa.

Közel 15 évig építettem tanácsadó cégemet, ami projektmenedzsment és pályázatírás területén működik. Megtapasztaltam az egyszemélyes induló vállalkozás kihívásait, valamint a növekedés, bővülés nehézségeit. Coaching keretében éppúgy dolgozom az indulás fázisában, a növekedés, a stábépítés, a szervezetfejlesztés vagy épp a konszolidációs időszakában lévő cégekkel. Segíteni, tudok, az időmenedzsment, a szervezetfejlesztés, a vezetői kompetenciák fejlesztésének illetve a cégen belüli tudásmenedzsment területén. De szívesen dolgozom veled a külső, belső elvárásoknak való megfelelés, az önelfogadás, a maximalizmus, a bizonytalanság, illetve a döntésképtelenség kérdéskörein is.

blank

Letenovics Roland

Vezetői Klub menedzser, Mastermind-vezető, Bizalmi Kör

Letenovics Roland, 12 éve vállalkozó, 7 sikeres vállalkozás tulajdonosa volt, túl van egy sikeres tőkebefektetésen is. Jelenleg a Bizalmi Kör – Vezetői Klubban Mastermind csoportokat vezet és a Deák Vezetői Klub vezetője. Karrierje során több ezer cégvezetővel találkozott, a legkisebbektől a sok milliárdos cégekig. 35 éves, 2 gyermek édesapja, és megrögzötten hiszi, hogy az embert a körülötte lévő emberek tapasztalatai és sikerei viszik előre.

Hasonló tartalmak

blank

3 gondolj másképp és legyél sikeresebb tipp

Az agyad az egyik olyan szerved, ami megállás nélkül működik (addig a pillanatig, amíg szerelmes nem leszel…). Mindenhez használod. És bár iskolák sokasága tanít arra, mit kezdj a fejedben lévő szürke masszával, valójában keveset szoktunk róla beszélni, hogyan is működik. Pedig vezetőként akár percenként hozol döntéseket, mérlegelsz lehetőségeket, és sok évre előre befolyásolod a vállalkozásod, alkalmazottaid sorsát.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Nem jelöllek vissza? Meglehet.

Befektetőt keresel, állást keresel, csapattagokat keresel, mentort keresel?… Online platformokon és élő eseményeken szólítgatsz le embereket, egy-két-három kézfogáson keresztül próbálsz elérni másokat? Amikor valakivel összeismerkedsz, az első dolga az, hogy ítéletet mondjon. Ítéletet mond rólad, fejben. Azonnal eldönti, hogy hitelesnek, sikeresnek, szimpatikusnak tart-e. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a személyes márkád nagyon rendben legyen. A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel, tudatossággal formálható a személyes márka. A rossz hír az, hogy a barátaid, kapcsolataid is a személyes márkád részét képezik, azaz ha valaki felkattan a LinkedIn- vagy Facebook-profilodra, és azt látja, hogy csupa fura fazonnal vagy körülvéve… hát, erről is ítélkezik.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!