Nem jelöllek vissza? Meglehet.

Befektetőt keresel, állást keresel, csapattagokat keresel, mentort keresel?… Online platformokon és élő eseményeken szólítgatsz le embereket, egy-két-három kézfogáson keresztül próbálsz elérni másokat? Amikor valakivel összeismerkedsz, az első dolga az, hogy ítéletet mondjon. Ítéletet mond rólad, fejben. Azonnal eldönti, hogy hitelesnek, sikeresnek, szimpatikusnak tart-e. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a személyes márkád nagyon rendben legyen. A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel, tudatossággal formálható a személyes márka. A rossz hír az, hogy a barátaid, kapcsolataid is a személyes márkád részét képezik, azaz ha valaki felkattan a LinkedIn- vagy Facebook-profilodra, és azt látja, hogy csupa fura fazonnal vagy körülvéve… hát, erről is ítélkezik.

Hűvös Ágnes írása

blank

Hűvös Ágnes kollégánk arról írt most egy cikket, miért nem jelöl vissza automatikusan vállalkozókat, tanácsadókat sem a Facebookon, sem a LinkedInen. Lehet, sőt: érdemes is vele vitatkozni, hiszen megfontolandó, vajon a nagy számú kapcsolat nem ér-e többet, mint egy jól szűrt ismerősi kör. Tehát ez itt a kép egyik oldala – tedd mellé a másikat, fontolgasd, kommenteld.

Azok között, akik erősen támaszkodnak a kapcsolati hálójukra, két nagy csoportot lehet elkülöníteni. Az egyik a kevesebb, magasabb minőségű, a másik a sok, felületesebb kapcsolat kiépítésére törekszik. Mindkettő lehet nagyon hasznos – én most mégis az egyik mellett fogok érvelni.

De mielőtt ebbe belevágok, mesélek egy kicsit arról, milyen ősi program fut bennünk. Az ember alapvetően falkalény, a táplálékláncnak pedig nem a legtetején helyezkedik el. Amikor valakivel találkozol, az ősi tudattalanodban ez a program pörög le:

1, Meg fog engem enni? Meneküljek?

2, Én megehetem őt? Támadjak?

3, Fajtárs? Lehet, hogy szaporodni vagy bandázni tudok vele?

Ezt a három döntést ezredmásodpercnyi idő alatt meghozod. Ha a 3 válasz nem-nem-igen, akkor el is kezdesz ismerkedni. Ha azonban már eleve a fajtársaid között, esetleg a saját törzsed (barátaid, ismerőseid) körében találod az idegent, akkor az első két kérdéssel már nem is kell foglalkozni, rögtön belevághatsz a haverkodásba. Megvan az ún. társas bizonyíték (social proof). Ezért van az, hogy a közösségi média (Facebook, Instagram, LinkedIn) algoritmusa mutatja neked, kivel hány közös ismerősöd van – ezeket a rendszereket arra tervezték, hogy otthon érezd magad bennük, amolyan jó, fészekmeleg társas környezetben, ahol bátran ismerkedhetsz. Az is megfigyelhető, hogy ha valaki bejelöl, sokan visszajelölik (az Instás automatizált bekövetések erre alapoznak), és az is mérhető, hogy ha már az ismerősöd bejelölt valakit, te hajlamosabb vagy bejelölni akkor is, ha semmit nem tudsz róla.

És most jöjjön az, amiért én mégis ragaszkodom ahhoz, hogy az ismerkedésnek más formáit is használd, mint az egygombos megoldást, a bejelölést.

A LION a LinkedIn Open Networker rövidítése: open networker, azaz nyílt kapcsolatépítő. Egyre több ilyet láthatsz, hiszen networkerek sokasága használja arra a LinkedInt – sőt, ma már Facebookot is -, hogy az egyszerűen elérhető emberek számát a lehető legnagyobbra növelje.

Hogy is működik ez? Állati egyszerűen: ha bejelölöd, visszajelöl. Ennyi, nem több – a 2. fokú kapcsolatai azonnal megugrottak pár százzal, a potenciális összekötők száma is folyamatosan növekszik. Win-win viszony, mondhatod, hiszen neked ugyanezt az előnyt hozza egy LION ismeretsége. És ha belegondolsz: ezzel az erővel miért ne legyél LION?

Elmondom, én miért nem leszek. Röviden megfogalmazva: mert nem akarok úgy kinézni, mint egy oroszlán. Hosszabban és emberibben: mert a személyes márkám többet ér, mint amit a LION-ság adhat. Elmagyarázom.

Egy jól felépített személyes márka többek között attól hiteles, hogy valóban én vagyok mögötte. Hogy ki az az “én”? Az identitásom elemeiből összeszőtt bonyolult valami. Az identitásom számodra is látható része lesz a személyes márkám: elsősorba.

– a bőrszínem és kulturális jellegzetességeim (azaz a “törzsi hovatartozásom”), fizikai attribútumaim,

– a korom, a nemem (azaz a “biológiai jellemzőim”),

– az általam nyilvánosan megosztott gondolataim és a társadalmi helyzetem

alkotják. Ha megpróbálok más személyes márkát építeni, mint amilyen valójában vagyok, egy idő után felszínre bukkan a suskus – tehát maradjunk annál, hogy valós identitáselemekből összeállított személyes márkáról beszélünk. Minél többet megmutatok – például azzal, hogy blogposztokat írok -, annál erősebb, árnyaltabb képet kapsz arról, mit is várhatsz tőlem.

Az identitásom része a kapcsolati hálóm is (mert ez utal a társadalmi helyzetemre, szerepemre, értékrendemre). Emlékszel, ez adja a biztonságérzetet, hogy lehet ismerkedni, mert se megenni nem fog az illető, se te nem akarod megenni őt.

Ezért van az például, hogy ha valakit ajánlok neked, akkor az nekem sokba kerül: hiszen te ezt az embert beépíted az én személyes márkámba – az őróla alkotott kép alapján finomítod azt is, hogy rólam mit gondolsz. Beleilleszted őt abba törzsbe, közösségbe, ahol engem is látsz. (Éppen ezért nagyon hálás vagyok azoknak, akik valaha ajánlást adtak rólam.)

Egy átlagos homo sapiens 500 és 2000 közötti kapcsolatot tud valós kapcsolatként kezelni (a valós, interakciókon alapuló kapcsolatok száma 200 és 800 között van). Ezen persze valamennyit bővít a technológia, de mivel az időnk nem végtelen, a megalapozott kapcsolatok számának is van felső határa. Azaz ha LION vagyok, akkor egy adott ponton lehetetlenné válik számomra, hogy átlássam, ki és milyen módon fog hivatkozni rám, ki miért kér vagy ad ajánlást. A személyes márkám erodálódik.

De van egy másik érvem is. Ha a kapcsolati hálóm kiterjesztem, azt azért teszem, hogy interakcióba léphessek a bejelölt emberekkel. Azaz ha ők írnak nekem, válaszolok – és ha én írok nekik, remélem, hogy ők is megteszik. Ha követhetetlen mennyiségű kapcsolatnak nyitom ki a kaput, egy adott ponton megtörténhet, hogy már nem tudok mindenkire valós figyelmet fordítani – már ma is komoly feladat mindenkinek érdemi, kedves, hatékony választ adni. Szeretnék figyelni rád, ha kapcsolatba kerültünk. De ha LION vagyok, ezt biztosan nem tudom vállalni – figyelmetlen leszek, lassú a válaszadásban és megbízhatatlan a számodra – azaz visszaértünk az eredeti problémához: a személyes márkám erodálódik.

Félreértés ne essék: azokkal, akik a LION mellett döntenek, semmi gond nincs. Az ő kapcsolatépítő stratégiájuk, személyes márkájuk ennek felel meg. Én jobban szeretek néhány emberrel beszélgetni, ők pedig a nyüzsgősebb fajta – ők viszik körbe mosolyogva a tálcát a bulin, és ők váltanak mindenkivel két kedves szót. Én egy sarokban fogok csevegni valakivel, és nagyon örülök, ha egy LION is csatlakozik.

Tudod mit? Nem jelöllek vissza automatikusan. De igyunk egy kávét vagy váltsunk néhány emberi hangú üzenetet, és rögtön kiderül, hogy mit adhatunk egymásnak. Oroszlánok is jöhetnek.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!