3 gondolj másképp és legyél sikeresebb tipp

Az agyad az egyik olyan szerved, ami megállás nélkül működik (addig a pillanatig, amíg szerelmes nem leszel…). Mindenhez használod. És bár iskolák sokasága tanít arra, mit kezdj a fejedben lévő szürke masszával, valójában keveset szoktunk róla beszélni, hogyan is működik. Pedig vezetőként akár percenként hozol döntéseket, mérlegelsz lehetőségeket, és sok évre előre befolyásolod a vállalkozásod, alkalmazottaid sorsát.

Hűvös Ágnes írása

blank

Amikor rajzolni próbálsz, evidens, hogy némi gyakorlással és technikákkal ügyesebb leszel. Egy futóversenyre edzéssel, jobb cipővel készülsz. Gondolj bele – az agyad is egy szerv, amit gyakorlással és némi tudatos áthuzalozással edzhetsz. Használd jobban. Mutatunk néhány egyszerű, tudományos tényeken alapuló megoldást arra, mit tehetsz a gondolkodásod hatékonyságáért.

Mert a vállalkozás is agyban kezdődik.

1. Gondolkodj idegen nyelven – és dönts jobban

Sokszor emlegettük a nagyitesztet – azt a kommunikációs trükköt, amikor a terveidet sokkal egyszerűbben, sokkal érthetőbben kell elmagyaráznod, mint korábban bármikor. Ez az eljárás segít, hogy megtisztítsd gondolataidat a felesleges sallangoktól. A nagyiteszt párja az az eljárás, amikor a döntéseidhez vezető érveket idegen nyelven gondolod végig. Akár le is írhatod. A szegényesebb szókincs és a stilisztikai hiányosságok abban segítenek, hogy érzelemmentesebben, a gyenge pontokat kristálytisztán kiemelve hozhass döntéseket. Ráadásul az idegen nyelv máshol dolgozik az agyban, mint az anyanyelv – ez segít, hogy új idegpályákon futtasd végig egy adott döntés szempontjait. Olyannyira így van ez, hogy egyes agysérülések képesek az anyanyelvi kompetenciákat teljesen megszüntetni, ellenben érintetlenül hagyni az idegen nyelveket (azaz a muksót fejbe verik, erre elfelejt beszélni az eredeti nyelvén, de más nyelveken semmi baja). Az anyanyelvi szintű nyelvtudás ezúttal hátrány… dönts bikkfanyelven, okosan.

2. Szabadulj meg a majomtól

Egy anekdotában a csodadoktor azzal biztatja gyógyíthatatlan páciensét, hogy meggyógyítja egy varázslattal – kivéve, ha a páciens közben az undok és incselkedő majomra gondol, mert akkor oda a varázslat. Persze a doktor alaposan elmagyarázza, milyen majomra nem szabad gondolni… és persze a páciens hibája lesz, amikor nem gyógyul meg. Gondolataink kitaposott pályákon futnak az idegrendszerünkben.Ezt használja ki sok olyan eljárás, ami nyelvi eszközökkel előre programoz minket (vásárlásra, engedelmességre, tanult pozitív gondolkodásra). Szerencsére bizonyos típusú gondolatok és érzelmek hatása csökkenthető is azzal, hogy előre végiggondoljuk őket. Az egyik legfontosabb ilyen érzelem a félelem. Ha világéletedben féltél a vizsgáktól és vizsgahelyzetektől, úgy akkor is félni fogsz, ha valójában semmi félnivalód nincs a tudásod miatt. Ellenben ha teszt vagy tárgyalás előtt leírod a félelmeidet (ezúttal a szó legszorosabb értelmében, betűkkel, papírra) – és ezzel elismered, hogy létezésük természetes -, azzal növeled saját hatékonyságodat. Számos kutatás igazolja, hogy azok a diákok, akiknek vizsga előtt elmagyarázták, hogy a stressztünetek és a félelem természetes, sikeresebbek voltak a vizsgákon. Félni fogsz, de ez nem fog ártani. Borzongj előre.

3. Aludj rá egyet

Agyunk akkor is működik, amikor alszunk – ilyenkor folyik a benne zajló logisztikai munka jelentős része, azaz a rendrakás. A tárolás a memória működésének a középső lépése, azaz érdemes figyelmet fordítani a megelőző (kódoló) és ezt követő (előhívó) lépésekre is, de most kifejezetten a hosszú távú memóriádra gyúrunk rá. Mivel a hosszú távú memóriába tárolást alvás közben végzi a fejünkben lévő szürke gumitrutymó, érdemes az esti tevékenységet azzal zárni, hogy elalvás előtt újraolvasod mindazt, amit gondosan el akarsz tárolni. Hogy a kódolás sikeres legyen, igyekezz csak lényegi információkat olvasni (mintha csak címsorokat olvasnál egy újságból) és minél nagyobb arányban képi megfogalmazású információt fogyasztani. Éljenek az infografikák lefekvés előtt. Fontos részlet, hogy a tárolás csak a mélyalvás bizonyos fázisaiban történik, tehát a saját alvásigényednek megfelelő hosszúságú (5-10 óra közötti), nyugodt alvás kell hozzá.

Nincs más dolgod – használd okosan az agyad. Megéri.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!