8 eszköz, hogy válságban is urald a vállalkozásodat

Amikor még a nyári “uborkaszezonban” is óráról órára változik a gazdasági környezet, érdemes végiggondolni, mivel növelheted tovább a vállalkozásod biztonságát. Régi-új eszközök, megfontolandó és provokatív javaslatok is következnek.

Orosz Adrián írása

blank
A gazdasági (és a társadalmi) környezet szinte óráról órára változott 2022-ben. Minden vállalkozás vezetői a gyorsan rángató gazdasági és társadalmi kihívásokkal küzdöttek. Klasszikus kalózhajós-tengeriszörnyes feeling: míg az egyik oldalon lecsapod a kraken lendülő karját, a másik oldalon egy másik szörnykar sújt le.

Megmutatjuk neked a maga valójában azt a bizonyos nyolckarú krakent. Gyors felmérés: hány veszélyezteti ezek közül a “szörnykarok” közül a cégedet?

  1. Infláció,
  2. Dráguló hitelek, 
  3. Energiaválság, 
  4. Munkaerőhiány, 
  5. (Globális) ellátási problémák, 
  6. Kiszámíthatatlan adózási és jogi környezet, 
  7. A hatósági árak kivezetésével kapcsolatos fogyasztói, szállítói, alvállalkozói félelmek és/vagy makrogazdasági hatások, 
  8. Csökkenő beruházási hajlandóság. 

Nem vagy egyedül, ha a vállalkozásod hajóját akár mind a nyolc karjával egyszerre akarja a mélybe húzni valami. A tengeri szörnyek már csak ilyenek, több karral lendülnek támadásba. Jobb eleve elkerülni a fenevadakat. 

Ebben a cikkben egyikre sem adunk konkrét megoldást (pedig ha megtennénk, az instant gazdasági Nobel-díj is az ölünkbe pottyanhatna…) A javaslataink viszont 

ütőképesebb, ellenállóbb, változástűrőbb, sőt, akár a nehézségek közepette is növekedő céget

eredményeznek. Fontold meg, melyik segítene most a legtöbbet!

1. Maradj a kormánykeréknél!

Bár krízisben a vezetők hajlamosak mikromenedzselni, ez az egyik nagy tévedés, amit elkövethetsz. Csak úgy tudsz gyorsan és jól reagálni a változásokra, ha nem hagyod el a hajóhidat. Ha tüzet kell oltani, lehet, hogy te is beállsz majd egy vödörrel, de figyelj arra, hogy ne tedd le túl sok időre a kapitányi sapkát. Ha túl későn érsz vissza, lehet, hogy nem fogod tudni újra irányba állítani a hajót. Az irányítás maradjon nálad! Annál is inkább, mert rengeteget kéne fizetni, ha a vezetést másra bíznád. Természetes, hogy kezdetben nem tudsz minden feladatra felvenni valakit, de a törekvésnek ott kell lennie, hogy egyre nagyobb arányban foglalkozz a vezetéssel. Ez csak úgy megy, ha ezt is előre betervezed a – csökkenő mennyiségű – operatív feladat mellé.

Sokféle vezetői hibát találtunk a kkv-k működésében – olvasd el ezekről készült cikkeinket, hogy te ne kövesd el őket: Biznisz a krízisben

2. Legyen jó térképed!

Hibás az a vélekedés – pedig hányszor halljuk! -, hogy bizonytalan környezetben nem lehet tervezni. Annak, aki így gondolkodik, a tervről egy statikus dokumentum jut eszébe. Azzal valóban nem sokra megy, ha jönnek a változások. Ha te tervezel, mindenképp dinamikus tervet készíts, egy modellt arról, mit is szeretnél csinálni. Amikor változik a környezet – légy erős, változni fog! –, reagálnod kell. A terv alapján mindig tudni fogod, mihez képest, merre és mennyit kell igazítani. Ha nincs pontos terved, legfeljebb ad hoc rángathatod a kormánykereket és vagy bejön a döntésed, vagy nem. Jobban jársz, ha felkészülsz.

A felkészülés nem azt jelenti, hogy jósképzőbe iratkozol be, hogy lásd, mi vár rád és a cégedre. Inkább sokféle összefüggő forgatókönyvvel kell készülj.

Nyisd meg most, olvasd el később ezzel kapcsolatos cikkeink valamelyikét:
– Gördülő tervezés – stabilizálás viharos időkben
– Kockázatkezelés KKV-módra

3. Tájékozódj külső és belső adatok mentén! 

Két tévhitet szeretnénk nagyon sürgősen lerombolni. 

  • Az egyik, hogy az adatok folyamatos szemmel tartása felesleges macera. 
  • A másik, hogy az igazán vagány hajósok csak előre figyelnek, a versenytársak szemmel tartása szárazföldi patkányoknak való.

Kapitányként kevés, ha csak a hídról tudsz körülnézni… pedig te irányítasz. Sem a zátonyt nem látod meg időben (igen, erre való az árbockosár), sem a szivárgásra nem figyelsz fel (ezért kell a hajósinas a fedélközben), de még a kraken se fog feltűnni, őt a korlát mellől figyelik a matrózok. 

Sajnos nem egy vállalkozást láttunk már elsüllyedni amiatt, hogy a hirtelen jött válság kezelésére – a késői észlelés és/vagy a felkészületlenség miatt – már nincs elég erőforrás a cégben. Azaz: akkora költséget jelent alternatívát keresni, szakértőt találni, majd végrehajtani a szükséges lépéseket, amennyit a vállalkozás már nem tud kigazdálkodni.

A kontrolling már régen nem a nagyvállalatok “hóbortja”, nem adatgyártás. A segítségével mérhetővé teheted a működésedet, hogy lásd, a kijelölt úton vagy-e még, a megfelelő ütemben haladsz-e, illetve a számok figyelmeztetnek, ha útközben érdemes változtatnod valamin. Amikor gyors döntéseket kell hoznod, nem várhatsz hónapokat arra, hogy valaki pontosan kiszámolja, hol is vagy éppen.

Nyisd meg most, olvasd el később cikkünket arról, hogy mi a különbség a könyvelés, az adótanácsadás, a pénzügy és a kontrolling között: Adótanácsadás, könyvelés, pénzügyek, kontrolling – hogyan ne vessz el benne? 

Nemcsak a cég (pl. a cashflow) uralására, hanem a termelékenység és profitabilitás mérésére, egyes folyamatok modellezésére, akár még a teendők priorizálására is alkalmasak a kontrolling-eszközök. Hogyan?

Állítsd össze jól a KPI-okat és mérj folyamatosan.

Még két területet kell szemmel tartanod (emlékszel: árbockosár, hajókorlát…)

Alaposan ismerned és elemezned kell a környezetedet, követned a benne zajló változásokat. Amit ki tudsz számítani, azt számítsd ki, hogy csökkentsd a működési kockázatot. Érdemes figyelned a konkurenciát is: milyen helyzetre hogyan reagálnak? Így nemcsak új ötletekhez juthatsz, de akár tanulhatsz más kárán, ami máris megtakarítás számodra. Ha látod magad körül, hogy viharos a tenger, s a többi hajó sűrűn vált irányt, önkéntelenül is elkezdesz majd óvatosabban működni, még ha az épp aktuális veszély a te vállalkozásodat nem is fenyegeti közvetlenül.  

Ezen kívül ismerd meg az utánad jövőket, az ellátási láncban következő szereplőket, azokat, akiket kiszolgálsz. Végfelhasználók-e vagy beépítik a termékeidet a sajátjukba? A terméked milyen értéket képvisel az ő vállalkozásuk életében? Mikor jön el az a pont, amikor leáll a gyártásuk és nem lesz igény a te szolgáltatásodra vagy termékedre?  

4. Tartsd irányban a hajód… azaz fókuszálj a profitabilitásra

Válságban könnyű elveszteni a fókuszt. A belső működésben úgy tudod értékesebbé tenni az erőforrásaidat, ha mindenki azt csinálja, amit a legjobban tud. A folyamatos költségoptimalizálás és folyamatfejlesztés mellett azonban arra is függeszd a pillantásodat, hogy az értékteremtő képesség ne sérüljön, és a piaccal való kapcsolatod is stabil maradjon.

A hatékonyság kapcsán ezt a cikkünket is érdemes elolvasni: A hatékonyság jó és rossz oldala

5. A működési biztonság fenntartása

Tisztában kell lenned az erőforrásaiddal, a hajó és a legénység állapotával, de például a rendelkezésre álló élelmiszertartalékokkal is. A rumkészletről nem is beszélve! Ez egy olyan terület, ami nagyon sok apró részletet foglal magában. 

Az elsődleges fókusznak az értékteremtés képességének fenntartásán kell maradnia.

Gyakran látjuk, hogy a nagy költségcsökkentésben egy cég akár még az alapfunkciókat is hajlamos kiszervezni. Fontold meg kétszer is, akarsz-e ilyesmit tenni. Minden máshoz azonban hozzá lehet és kell is nyúlni. A költségstruktúra áttekintésére, a jogi, gazdálkodási, működési keretek átgondolására akár negyedévenként szükség lehet ebben az időszakban. Szánj rá időt.

2020 tavaszán született cikkünket most is érdemes elolvasnod: Vészhelyzeti üzletfolytonossági terv és a jogi hullámvasút 

6. Növeld a vállalkozásod alkalmazkodóképességét!

Tanácsadóként gyakran látjuk, hogy a vállalkozások inkább együtt élnek a rengeteg kockázattal, mintsem megpróbálnák csökkenteni azokat.

Hogyan tudod a technológiára vagy beszállítókra való kitettséget csökkenteni? Tudnod kell például, hogyan működik az az ellátási lánc, amibe illeszkedsz. Fontos, hogy ne függj túlságosan egyetlen beszállítódtól sem, különben előfordulhat, hogy egy átmeneti hiány megbénítja a termelésed. Például: kérdezd meg a beszállítóidtól, számíthatsz-e tőlük a szokásos mennyiségre. Ha az ellátás csak egy kicsit is bizonytalan, kezdj el tárgyalni olyan beszállítókkal, akik más „láncon” működnek és nem pont ugyanazoknak a kockázatoknak vannak kitéve. Azaz diverzifikálj.

Hogyan tudod a fogyasztóidat diverzifikálni, hogy a kedvezőtlen hatásokat kevésbé érezd meg? Ha üzleti ügyfeleket szolgálsz ki, figyelj rá, hogy többféle szektorból, több mérettartományból kerüljenek ki. Ugyanez a fogyasztói szegmensekre is igaz (időben, földrajzi hely szerint is kell diverzifikálni, vagy akár alacsonyabb és prémium kategóriák igényeit is kiszolgálni, ha a terméked, technológiád erre alkalmas). 

Fel kell készülnöd arra is, hogy egy fogyasztói réteg – akár időszakosan – eltűnik, eltűnhet.  A belvárosi vendéglátókkal ez történt a covid alatt. A külföldiek helyett más fogyasztókat kellett megcélozniuk. Van, aki elindult a házhoz szállítással, hogy megtartsa korábbi vevői egy részét. Van, aki elkezdett menüket kínálni, illetve olyan is, aki feljebb lépett a kevésbé érzékeny luxusprémium szegmensbe. 

7. Gondold át a finanszírozásodat!

Felül kell vizsgálnod a terveidet, hogy a magasabb árszint mellett is ki tudd fizetni mindazt, amire mindenképp szükséged van a célod eléréséhez. Hogyan csináld?

  • Képezz tartalékot, hogy a likviditás megmaradjon a nehezebb helyzetekben is. 

Olvasd el a tartalékokról írt cikkünket: Tartalék – bokszkesztyű, hogy ütőképes maradjon a céged

  • Vonj be külső forrásokat: jobban tudsz gazdálkodni, ha megfelelő költségek mellett plusz forrást tudsz felvenni valamely más szereplőtől.
  • Nem csak saját forrásból lehet működni! Gondold át a bevételi modelledet! A „Kitől, miért cserébe, mikor, mennyit és hogyan kérsz?” kérdés minden eleme változtatható. Nézz körül, honnan tudsz még pénzt bevonni. Pályázatból? Hitelből? Vagy más bevételi modellt alkalmazva, a bevételeid átstrukturálásával, a vevőid „hiteléből”?
  • Egyensúlyozd ki a pénzáramlást: nagyjából akkor érkezzenek a bevételeid, amikor a költségeid keletkeznek, így a likviditás megmarad.

Kattints és olvasd el, miért érdemes a cashflow-ra fókuszálnod válságban: Cashflow a fókuszban: válság idején különösen! 

  • Növeld a hatékonyságot, lehetőség szerint a költségszintet alacsonyan tartva.
  • Vizsgáld felül a működési folyamatokat, hol lehet megtakarítást elérni!

Az árazásodra – ami, akárhonnan nézzük, a vevői finanszírozás alapja – külön figyelmet kell fordítanod.

A piaci árak a gazdasági szereplők által ismertek, még akkor is, ha most mondjuk, a hatósági árak ezt ideiglenesen átírják, elfedik. A szomszéd országok áraival össze lehet hasonlítani, érdemes arra felkészülni, hogy mi lesz, ha holnaptól piaci ár lesz. Ha a worst case-re számítasz és kedvezőbb eset áll elő, mert az átállás fokozatosabb lesz, akkor már jobb helyzetből indulhatsz!

SZERETNÉL OLYAN ÁRAKAT, AMELYEK NYERESÉGET TERMELNEK? SZÁMOLD KI A KARSON MŰHELY ÁRSZÁMÍTÁSOK WORKSHOPJÁN!

Egyazon uniós közös piacon versenyeznek a magyar vállalkozások is. Ha magasabb költségszinttel is hatékonyan tud működni és versenyképes marad veled egy hasonló méretű másik vállalkozás – legyen az cseh vagy francia -, akkor az azt jelenti, hogy ő versenyképesebb, azaz a te oldaladon versenyképességi hátrány mutatkozik, amire reagálni kell!

8. Szerződj jól!

Nem is egyszer halljuk az ügyfelektől, hogy utálják, macerának tartják, nem akarnak ezzel „molyolni”, hiszen „úgyis megvan a bizalom”. Aztán egy-egy nehéz helyzet után kiderül, milyen jó lett volna egy részletesebb, nem sablonos szerződés… Mert a jó szerződés kölcsönösen előnyös: le kell tudni írni, mit vártok egymástól a vevőddel és miért cserébe. Gyakorlatilag előre le kell írni, hogy mi fog történni, vagy milyen esetek lehetségesek, és arra mi lesz a következő lépés.

Az élet meg jön és mást hoz. És sorjáznak a kérdések mindkét oldalon: Ez nincs benne? Ezért külön kell fizetni? Erre nem érvényes a garancia? 

A jó szerződés beépíti a „mi történik, ha…” esetekre a garanciákat. Mert nem lehet cél, hogy akár a céged, akár a másik fél beszoruljon egy, a működést ellehetetlenítő helyzetbe.

Turbulens környezetben különösen fontos pontosan szerződni. 

Hiába vagy azon, hogy szállíts, ha a beszállítódtól nem kapsz megfelelő mennyiségű vagy minőségi alapanyagot… Van jobb megoldás, mint kifizetni a kötbért és csődbe menni! Fel kell sorolnod azokat a külső hatásokat, amelyek mellett nem tartható a szerződés azon körülmények között, amiben megállapodtatok. 

Érdemes figyelni a részletekre: 

  • Tegyetek maximum árfolyamszintet a szerződésbe, rögzítsétek a partnerrel, mi az árváltoztatás szabálya, alapja és mi történik akkor, ha egy ponton a másik fél már nem tudja elfogadni a változást?
  • Legyen – főleg a hosszabb távú szerződésekben – indexálás, valamiféle folyamatos áremelési lehetőség. Rögzítsétek, hogy melyik mutatót figyelitek és milyen szintnél milyen változás lép automatikusan életbe a szerződésben. Így emelhető az árad anélkül, hogy szerződést kéne módosítani.

Ha ügyféloldalon vagy, akkor is biztonságot jelent a jó szerződés: garantálhatod az ellátási biztonságod, mert le van fektetve, mi az, ami nem jelenthet az eladó részéről kibúvót és mindenképpen teljesítenie kell a vállalását.

Hogy miért ne használj sablonokat, arra ebben a cikkünkben adtunk választ: Sablonok csapdája – mikor, kinek, miért (ne)? 1. rész: a jogi sablonok

Ha pedig bármelyik eszköznél elakadsz, vedd fel velünk a kapcsolatot. Segítünk.

STABILIZÁLD A VÁLLALKOZÁSOD ÚJ TERVEZÉSI MÓDSZERREL! GYERE EL A GÖRDÜLŐ TERVEZÉS WORKSHOPUNKRA

blank

Orosz Adrián

Managing partner, Karson Consulting
A vállalkozások vezetésének, irányításának eszköztárát segít kialakítani és fejleszteni. Olyan megoldásokat ad ügyfelei kezébe, amelyek segítségével tervezhetőbb és hatékonyabb a működés, követhető és kiszámítható a vállalkozás fejlődése, változásai. Jellemzően pénzügyi tervezéssel, finanszírozással vagy ügyvitellel kapcsolatos kérdésekben keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Kockázatkezelés KKV-módra

A vállalkozás kockázatos, ez sosem volt másként. De mintha mostanában a kelleténél nagyobb lenne a kockázat mértéke. Mikor és hogyan lehet ezt kezelni? Kiindulópontot adunk a gondolkodáshoz és a kockázatkezeléshez.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Árazás válságban

Az árazás mindig is összetett feladat volt. Válságban még több tényezőre kell figyelni – és újraalapozni, ha szükséges. Infláció, alapanyagváltozások, a piac változásai… Tűrd fel az ingujjadat.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!