Gördülő tervezés – stabilizálás viharos időkben

A gördülő tervezés régóta ismert, mégis kevesen használják. Pedig a mostanihoz hasonló, bizonytalan, akár turbulens piaci környezetben kincset ér.

Himer Csilla írása

blank
Viharos időkről már van tapasztalatod. És még messze nincs vége. Előbb a járvány, majd az orosz-ukrán háború mutatta meg, hogyan hullámzik a … minden is. A vállalkozásvezetők kettős nyomás alá kerültek: reagálni a hirtelen változásokra, közben tartani a stratégiai célokat – még akkor is, ha a gazdaság hullámai egészen másfelé sodornák őket. Mutatunk egy eszközt, ami megkönnyíti ennek a feszültségnek a feloldását.

Valószínűleg minden cégvezető emlékezetében élénken él 2020. március 16, amikor hirtelen egész iparágakban szó szerint megállt az élet. Olyan érzés volt, mint százhússzal nekihajtani a betonfalnak. 

2022 első felében az infláció, az ár-bér spirál és az árfolyamesés Bermuda-háromszögében nem láttunk ilyen éles időbeli határt. Viszonylag rövid idő alatt, de azért lassabban szivárogtak be a hatások. A pánik is kisebb mértékű volt, a fejvakarás azonban nem lett kevesebb.

Meg merjük tippelni, hogy te is a tűzoltás és a tervek-fejlesztések úton tartása között őrlődtél ezekben az időszakokban. Koncentrálj a növekedésre vagy inkább a hirtelen változások miatt aggódj? Tudathasadásos állapot. Vannak nagyszerű terveid, de a tűzoltás mellett azok mehetnek a levesbe. 

Vagy mégsem?

Válság idején mindig csak a következő lépésre koncentrálj!

Azt a tervezési módszert, amivel ez a kettősség áthidalható, már elég régen kitalálták. Egy olyan iparágban, amely szinte állandóan „válságüzemmódban” működik. Az autóiparban. 

Ahogyan elterjedt a „vevő a király” nézőpont a hatvanas-hetvenes években, az autógyárak a beszállítók felé akár egy héten belül is képesek voltak a megrendeléseket cikkcakkban megváltoztatni. Szükségessé vált egy olyan tervezési módszer, amely erre érdemben volt képes reagálni. Tegye lehetővé a rövid távon is folyton mozgó igények kielégítését is, de azt is, hogy a vállalkozás, az ellátási lánc (és a benne dolgozók idegrendszere is) stabil maradjon. 

A módszer lényege a következő: 

  • Meghatározod a hosszú távú célokat.
  • Optimális esetben minden tervet elkészítesz, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, ez jelenti a hosszú távú, tehát stratégiai terveket, illetve az ebből lebontott 1-3 éves taktikai terveket, illetve az operatív, azaz 1 éves és éven belüli terveket is. 

Innen jön az újdonság: a gördülő tervezés

  • Kiválasztod a számodra biztonságosnak tűnő időtávot. A gördülő tervezés időtávja attól függ, hogy az adott piacon mekkora az az időszak, amelyet még viszonylag nagy biztonsággal képesek vagyunk belátni. (Nem véletlen, hogy a módszer angol neve rolling forecast, azaz gördülő előrejelzés.)
  • Ezt az időtávot alapul véve újra meg újra előveszed a terveidet, és hozzáigazítod a már ismert, átlátható adatokhoz, azaz újra meg újra finomhangolsz.

Nézzünk egy példát a gördülő tervezésre!

Tételezzük fel, hogy szakmailag korrekt stratégiai tervet alkottál, majd levezetted belőle a taktikai és az operatív terveket is. Ott van készen példának okáért a teljes éves cashflow-terved is. Most azonban nem stabil a gazdasági környezet. Tehát majdnem biztos lehetsz benne, hogy a cashflow-terved nem ebben a formában fog megvalósulni.

A gördülő tervezés lényege, hogy a lehetőségeket figyelembe véve mindegy, milyen formában, de az valósuljon meg, amit elterveztünk. 

Vagy legalábbis minél közelebb legyen az eltervezett állapothoz. 

Példánkban a cashflow-tervet egy évre készítetted el, azaz az adott üzleti évben január 1-től december 31-ig terjedő időszakra. Mivel a cashflow-tervhez minden adat a stratégiai, majd taktikai tervekből potyogott ki, így ez a terv most a stratégiai célok megvalósításának irányába mutat. 

Ha a cashflow-tervvel kapcsolatban vannak kérdéseid, olvasd el majd ezeket a cikkeinket is:
Hogyan használd a cashflow-tervezést és -kimutatást válsághelyzetben?
Miért éppen válságban alapvető fontosságú a cashflow?
Hogyan használd vezetőként évértékelésre a cashflow adatait?

és gyere el a Karson Műhely Cashflow-tervező workshopjára is!

Elkezdődik az év, eltelik január. Mivel a terv mellé szoros emberfogásban odateszed a cashflow-kimutatást (azaz a megvalósult cashflow-t) is, ezért hamar észreveszed, hogy már az első hónapnál elcsúsztál a terhez képest. Ebben az esetben két lehetőséged van: 

  1. Az eltérés még a kezelhető tartományon belül van, ha figyelembe veszed a tartalékaidat, illetve a rendszerben található szabad forrást. Ilyenkor a következő hónapok fegyelmezett gazdálkodásával tarthatók maradnak a célok, és nem tervezel újra, csak árgus szemekkel őrködsz a cashflow felett.
  2. Az eltérés kívül esik a tűréshatáron, azaz ebben az irányban haladva garantáltan nem jutsz oda év végre, ahová tervezéskor akartál jutni. Ekkor vedd elő a gördülő tervezést!

 

Ha elmélyülnél a módszertanban egy workshopon, biztosítsd a helyed a Karson Gördülő tervezés műhelyén!

Mi a teendőd gördülő tervezésnél? 

Még mindig egy évre tervezzük a cashflow-t – csak most már február 1-től a következő év január 31-éig. Magyarán elkezded görgetni az egy évet.

Áttervezed a cashflow-t – arról az alapról indulva, amit a januárban produkált eltérés jelent. Ezzel tehát 

végiggörgeted az eltérés hatásait is a cashflow-terven,

így biztosítva azt, hogy év végére ugyanoda juss el, ahová eredetileg is tervezted. 

A gördülési időszak megállapítása

A példában ugyan egy évet görgettél magad előtt, de ez az időtáv nincs kőbe vésve. A görgetett időszakot abban az értelemben szabadon választhatod meg, hogy az lehet egy év, fél év… de akár egy hét is. 

Az, hogy milyen hosszú ez az időszak, a döntésedtől függ. Van azonban néhány üzleti szempont, amit figyelembe kell venned: 

  • Mekkora az a tartalék, amit képeztél – és mennyi időre elegendő? Ezt az időszakot mindenképpen kézben kell tudnod tartani.
  • Mekkora pénzügyi puffert biztosít a rendszerben mozgó szabad cashflow? Azaz milyen hosszú az az időszak, amire tartalékok nélkül a meglévő pozitív cashflow még biztosítja a cég működését, ha a költségeid nem változnak?

    Ez már nagyobb bizonytalansági tényező. 2022 első félévében ugrott meg az infláció, sok vállalkozás azonban nem rendelkezik kifejezetten tartalék célú összegekkel. Így esetükben jobb híján csak a szabad cashflow jelenthet a gördülési időszak meghatározásában némi támpontot.
  • Milyen turbulens a piacod? Azaz mi az az időszak, amit még relatíve nagy biztonsággal belátsz? Ez az a szempont minden mást felülír. A pandémia rosszabb időszakaiban láttunk hetente tervező vállalkozást, mert a piacán ilyen sebességgel változtak a körülmények. 

Az infláció miatt gyorsan változnak a költségeid? Lehet, hogy áremeléssel orvosolható a probléma. Olvasd el ezt a cikkünket is: Mikor emelj árat?

Végtelenített GPS

Amikor a gördülő tervezésről beszélünk, gyakran megkapjuk a kérdést, hogy „De akkor most minden hónapban/negyedévben… újra meg kell csinálnom a tervezést?” 

Igen. A gördülő tervezésnek kétségtelenül nagy hátránya, hogy munkaigényesebb a megszokott módszernél. Nagy előnye azonban, hogy így 

a célelérés még változékony (VUCA) körülmények között is gazdaságosabb lesz, 

hiszen folyamatos költségkontrollra sarkalja a vezetőt. 

Valójában azonban nem tervezel újra, hanem csak a tervkövetés módján változtatsz. Hiszen minden terv annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle. A megvalósításnak pedig része, hogy az alakulást folyamatosan figyelemmel kísérd, és összehasonlítsd az eredeti tervvel. Ez a munkaszakasz nyúlik meg némileg. 

Nem szükséges a korábbi terv adatai közül mindent kidobni. (Ahhoz valami nagyon földindulásszerűnek kell történnie a piacon.) Ez az újratervezés elsősorban kiigazítás, nem pedig a nulláról újrakezdés. A GPS is így csinálja, ha eltévedsz, vagy elterelnek az eredetileg tervezett útvonalról. Nem tekinti semmisnek azt az utat, amit már eddig is megtettél, hanem arra építi az új útvonaltervet. 

Itt az ideje, hogy belevágj. Segítünk, hogy aztán gördülékenyen menjen! 

Viharban mindenki stabilitásra vágyik – ismerd meg a stabilizáláshoz szükséges cashflow alapjait ingyenes, regisztrációhoz kötött tudásanyagunkból!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Himer Csilla

Himer Csilla

Karson tanácsadó partner

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

blank

Mikor emelj árat?

Az év eleje évtizedek óta az áremelések időszaka. Jelenleg még az infláció is ebbe az irányba hajtja a vállalkozásokat. Mit kell végiggondolnod áremelés előtt, és hogyan fogod megalapozottan végrehajtani? Leírtuk.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Pénzügy másképp

Az éves pénzügyi kimutatás macera minden vállalkozásban. De kevés hasznosabb dolgot ismerünk, mert a tervezésben és a döntésekben erre is kell támaszkodnod. Mégis sokszor látjuk, hogy a vállalkozásvezetők nem használják jól és eléggé. Mutatunk néhány példát, hogyan érdemes felturbózni.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!