Kockázatkezelés KKV-módra

A vállalkozás kockázatos, ez sosem volt másként. De mintha mostanában a kelleténél nagyobb lenne a kockázat mértéke. Mikor és hogyan lehet ezt kezelni? Kiindulópontot adunk a gondolkodáshoz és a kockázatkezeléshez.

Orosz Adrián írása

blank
Kiszámíthatatlan és kedvezőtlen a környezet? Te mégsem kell, hogy megijedj tőle. Amikor nem tudod, hogy esni fog-e az eső, csak bedobod a táskádba az esernyőt. Ilyenkor kockázatot kezelsz. Ugyanígy érdemes egy kkv-nak is kockázatokat kezelni. Hozzáértés a kezelendő kockázatok kiválasztásához és az ehhez szükséges erőforrásigény optimalizálásához kell. A jelszó itt is az egyensúly. 

A váratlan(nak tűnő) eseményekből 2020 márciusa óta bőségesen kijut a magyar kkv-knak. Covid, gazdasági válság, annak minden velejárójával (komplett iparágak befagyásával, az ellátási láncok széttöredezésével, a piac keresleti és kínálati oldalának egyidejű beszűkülésével stb.). Majd háborús helyzet, újabb válsághullám (dráguló energiaárakkal, elszabaduló inflációval, a forint árfolyamának mélyrepülésével) és adóváltozások. Csupa olyan tényező, amivel az éves tervezés során (még előző év végén) szinte senki nem is számolt. 

Ezek olyan kockázatok, amiket nem vagy csak pontatlanul tudunk előre jelezni. De jelentős hatást gyakorolnak a magyar kkv-k működésére, lehetőségeire is. Ezért fontos, hogy kezeld – és a kezelést is tervezd bele a működésedbe. Azaz a tervezés terjedjen ki a kockázatok felmérésére, azonosítására és kezelésére. 

Ha most inkább a tűzoltás érdekel, és kevésbé a tervezés, akkor nyisd meg most, olvasd el később Biznisz a krízisben-sorozatunk cikkeit!

Bár a definiálgatás olyan tankönyvi izé, amit nem szoktunk szeretni, most mégis érdemes egy definíciót idetenni. Ugyanis amikor kockázatkezelésről beszélünk, akkor először azt kell értenünk, hogy a kockázatnak mijét is kezeljük. A létét? Egy csudát. A mértékét? Neeeem. Valójában egy esemény hatásait kezeljük, a kockázat figyelembe vételével. Bonyi? Kibogozzuk egy definícióval.

Mi a kockázat?  

A kockázat annak bizonytalansága, hogy egy esemény, amely bekövetkezhet, valóban bekövetkezik-e.

Vegyük azt az esetet, amikor a vállalkozásod számára kockázatos, hogy megjelenik egy diszruptív iparági szereplő. Mivel azonban ehhez a különféle feltételek nem adottak, a bekövetkezés valószínűsége kicsi. Ha azonban a feltételek együttállása olyan, hogy egy új versenytárs fenekestül felforgathatja az iparági status quo-t, akkor ez rád nézve komoly kockázat, amire érdemes már most felkészülni.

Azaz te nem a kockázattal foglalkozol valójában. Ha egy kockázat nagy (azaz veszélyes eseményt látunk nagy eséllyel közeledni), akkor az esemény hatásaira készülsz fel. Ha a kockázat kicsi (nem veszélyes az esemény és/vagy kicsi a bekövetkezés esélye), akkor békésen foglalkozhatsz más dolgokkal. Honnan tudod, hogy melyik eseménnyel kell foglalkoznod?

A nulladik lépés: adatvezérelt rettegés

Minden kockázatot érdemes még a bekövetkezése előtt kezelni. A leggazdaságosabb, amit vezetőként egy rizikó lehetőségével tehetünk az, hogy megelőzzük. Ahhoz, hogy ezt megalapozottan, tehát adatvezérelten megtehessük, sokféle adatra, információra, majd annak elemzésére van szükségünk. A nulladik lépés tehát az információgyűjtés. Meg kell fogalmaznod, 

mik azok a pontok, ahol van mitől félni.

Információk külső tényezőkről

Ebben a szakaszban a piacod működéséről tájékozódsz, elsősorban:

  • a beszállítóidról, 
  • a vevőidről, sőt az általuk kiszolgált szereplőkről is (látnod kell a vevőink helyét, szerepét az értékláncban)
  • horizontális adatgyűjtéssel és elemzéssel pedig a versenytársakról nyerhetünk pontosabb képet

Információk belső faktorokról

Ebben a fázisban a saját vállalkozásod működését veszed górcső alá, és a belső működés során előállható veszélyeket vizsgálod. Megfontolás tárgyává kell tenned az elgondolásaidat, a rendszereidet, a működésedet: 

  • stratégiai szinten – azaz honnan hová akarsz eljutni? 
  • taktikai-operatív szinten – azaz mit akarsz elérni belátható időn belül, és egyáltalán, mit értesz a saját vállalkozásod kapcsán belátható időtávon?  
  • folyamatok szintjén – azaz jelenleg hogyan működik a vállalkozásod?

Porlassz vagy ne porlassz?

Mindenhonnan az hallatszik, hogy a diverzifikálás a kulcsa a kockázatok kezelésének. Porlasszuk a kockázatokat! Vagy mégsem? 

Az igazság fájdalmas: a vállalkozásokban csak nagyon nehézkesen valósítható meg a különféle veszélyek porlasztása. Mutatjuk, hányféle területen és mit kellene megvalósítani ahhoz, hogy elérhessük ezt az állapotot: 

Alakíts ki diverz vevőkört? 

Ez önmagában jól hangzik. Azonban láttunk már iparági válságot. Ezek egyik legfontosabb jellemzője, hogy minden szereplőt érint az ágazatban. A vevőket is. Vagyis ezt a kockázatot akkor lehetne valóban kiküszöbölni, ha a vevőkörünk 

  • többféle iparágból
  • többféle mérettartományból származna.

Ez működhet, de erős feltétele, hogy úgy diverzifikáljunk, hogy közben minél kevésbé szaggassuk szét a megcélzott piacunkat. Ha csak egy adott iparág kiszolgálásával foglalkozik a cégünk, akkor az iparági diverzifikálás korlátozott vagy nem is lehetséges. A földrajzi és méretbeli viszont még mindig szóba jöhet. A varázslat ebben az, hogy úgy legyenek a megcélzott ügyfeleink különbözők, hogy főbb – elsősorban a marketingstratégia számára lényeges – kritériumaiban (közel) egyezők maradnak. Hiszen seni nem vágyik a diverz ügyfélkör mellett sokszoros marketingbüdzsére…

Alakíts ki diverz beszállítói kört?

A lényeg itt is ugyanaz – pepitában. Ebben az esetben is igaz: 

  • a földrajzi diverzifikáció működik (pl. egy távolkeleti szereplő kiesését pótolhatja egy tengerentúli alternatív beszállító),
  • a saját alkalmazott technológiánk kialakításánál is fontos szempont, hogy se alapanyag, se eszköz terén ne egyetlen forrástól (gyártól, szolgáltatótól stb.) függjön a működőképesség fenntartása. 

Csakhogy a diverz beszállítói kör menedzsmentigénye is nagyobb, azaz amikor tervezel, a költségeknél ezt figyelembe kell venned. Ráadásul az alkupozíciód se olyan jó, ha kis volumenekben rendelsz a szállítóktól. Amit neked figyelembe kell venned ebben az esetben, az a kockázatok mértéke: egy-egy szállító kiesése, az ellátási lánc problémái mekkora költséget eredményezhetnek, mekkora kieséssel járhatnak. Megéri-e puffert fenntartani nagyobb költséggel vagy sem?

Csökkentsd a kitettségedet a belső működésben? 

Ez az első olyan pont, amire tiszta szívvel harsogjuk: igen! Sőt, rendszeresen kell is vele vezetőként foglalkoznod. Ettől azonban még nem lesz vele egyszerűbb dolgod.

A belső kitettségnek ugyanis többféle aspektusa is van. A kockázati szempontból legfontosabbak ezek közül a következők: 

  • helyettesíthetőség – ne függjön egy-egy terület csak egy embertől. Ettől persze még lehetnek kulcsemberek a cégben, de ha valamelyik kiesik (szabadság, betegség, kilépés), akkor sem szabad, hogy megálljon a biznisz.
  • kapacitásbeli rugalmasság – a kapacitásgazdálkodás egy méltatlanul elhanyagolt területe a magyar kkv-k gazdálkodásának. Kockázatkezelési szempontból nagyon fontos, hogy a meglévő kapacitásokat (gépek, berendezések, ember stb.) a szükségletek mentén rugalmasan tudjuk akár csökkenteni, akár növelni. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, egészen pontos ismereteinknek kell lennie arról, hogyan állnak össze a folyamatok a közvetlen értékteremtő funkciókban. (Ezt egy porteri értékláncmodell-elemzéssel tudjuk leképezni.) 
  • az érték és a USP házon belül tartása – értékajánlati oldalról komoly kockázat lehet, ha az az érték, amit tőled vesz meg a vásárló, amiért a te vállalkozásodat választja ezer más piaci szereplő közül (USP), valamiért kikerül házon belülről. Ilyen például, amikor egy szoftvercég kiszervezi a fejlesztést vagy a supportot. Ne tedd. Azt kell pontosan értelmezned, valójában mi szállítja az értéket – aztán pedig azon dolgozni, hogy ezt behozd a vállalkozásodba, amennyire lehetséges.

Hogyan tartsd az értéket házon belül, ha kereskedő vállalkozásod van? Készletezz okosan - gyere el a Karson Készletgazdálkodás webshopoknak workshopjára!

Kérdések, amelyeket tegyél fel magadnak

Sokan, nagyon sokan azt a kérdést szokták feltenni: bekövetkezik-e egy adott esemény? Azaz megpróbálnak jósolni, ami az esetek többségében nem sikerül. Erre hivatkozva sok vállalkozás nem tervez, “hiszen úgyse tudom megjósolni, mi lesz”. Te okosabb vagy ennél.

Te már tudod ugyanis, hogy nem az esemény bekövetkeztét, hanem az esemény hatását kell majd kezelned. Mindegy, mi lesz. A helyes kérdés az, hogy

mi lesz a hatása annak, ami esetleg bekövetkezik?

Gondolj bármilyen katasztrófára, az egyik leggyakoribb hatás, hogy elapadnak az erőforrások. Ezért érdemes első lépésként a vállalkozást minden erőforrását, de minimum a kulcsfontosságú erőforrásokat megvizsgálni: 

  • Mi lenne, ha már már holnaptól(!) csak fele ennyi állna csak a rendelkezésedre ezekből az erőforrásokból?
  • Mi lenne, ha már holnaptól egyáltalán nem állnának rendelkezésedre ezek az erőforrások?
  1. március 16. óta tudjuk, hogy akár a második eset is egy teljesen reális forgatókönyv lehet. Ezért bármennyire szélsőségesnek is tűnik egy ilyen szcenárió, mindenképpen vizsgáld meg! 

Vállalkozásvezetőként gondolkodj az alábbi kérdéssor mentén: 

  • mennyi időre elegendő az erőforrás, ami cégen belül már megvan? 
  • van-e alternatíva az erőforrás helyettesítésére, pótlására? 
  • mennyi idő ezeket pótolni? 
  • elegendő áthidaló erőforrás áll-e rendelkezésre a vállalkozáson belül erre az időre? 

Nyisd meg most, olvasd el később cikkünket a tartalékokról: Tartalék: boxkesztyű, hogy ütőképes maradjon a céged

A kérdésekre adott válaszokkal már a tervezés szakaszában képes lehetsz a lehetséges kockázatok esetleges hatásait kezelni – anélkül, hogy a konkrét kockázatokat ismernéd. A kockázatkezelés során ugyanis a legfontosabb kérdés: 

bizonyos negatív változások milyen és mekkora hatást gyakorolnak a cégedre? 

Hogyan tervezz a kockázatokkal?

Sehogy. Ehelyett tervezz megoldásokkal, sőt: megoldási útvonalakkal.

A lehetséges kockázatok száma és előfordulásuk valószínűsége a 2020 óta tartó válság alatt megnőtt. Ez tette szükségszerűvé, hogy változzanak a tervezési módszerek, és a kockázatkezelés is egyre inkább beépüljön a mindennapi tervezési gyakorlatba.

A legjobb módszer erre a szcenáriótervezés.

A szcenáriótervezés alapja, hogy első lépésben a legnagyobb veszélyeket magában hordozó kockázatokat azonosítjuk. Ezek alapján már kidolgozható, milyen forgatókönyvekre kell majd terveznünk.

Milyen szcenáriókat vizsgálj meg a tervezés során?

  1. Eltűnik a piac – erre láttunk példát 2020. márciusában, amikor pl. a rendezvényszervező cégek egyik napról a másikra szembesültek azzal, hogy egy-másfél éves távon megszűnt a piacuk
  2. Eltűnik az alapanyag – vagy legalábbis akadozik az ellátás. Emlékezz a chip- vagy a papírhiányra, amelynek hatásait a mai napig is érezzük.
  3. Eltűnnek a beszállítók – nem kell messzire menni példáért: az utóbbi időben számtalan kkv-vezetőt hallottunk panaszkodni arra, hogy eltűnt a könyvelője. Márpedig könyvelő nélkül nem képzelhető el a törvényes működés. 
  4. Eltűnik a logisztika – az ellátási láncok széttöredezése miatt részben, vagy akár egészben is láthattunk példát a logisztikai nehézségekre.
  5. Eltűnnek a munkavállalók – jelenleg ez is látható, bizonyos szakmaterületeken munkaerőhiány van.
  6. Megszűnik a technológia – korábban jól bevált technológián alapul a működésünk, de a technológia szállítója többé nem támogatja a technológiát, vagy maga a cég megszűnik. Vele a technológia is. (Erre is volt már példa.) 
  7. Megszűnik az infrastruktúra – itt széles körben értjük az infrastruktúrát. Szóba jöhet a hagyományos értelemben vett infrastruktúra, mint pl. az informatikai háttér, utilities stb., de akár az adózási környezet is. Utóbbira jó példa a KATA megszüntetése a korábbi, kiterjedt formájában, ami erős hatást gyakorolt nemcsak a katás vállalkozásokra. 

Ha a szcenáriótervezés érdekel, szerezd meg ingyenes tananyagunkat: Hogyan növeld az üzleti stabilitást tervezéssel?

Miért fontos ezeknek a tényezőknek a vizsgálata?

Mert ezek a faktorok rövid idő alatt akut problémákká válhatnak. Néhány példa erre: 

  • egy ország kiesik a világgazdaságból, vagy annak abból a részéből, amiben a mi vállalkozás működik, 
  • embargó alá esik valamelyik olyan technológia, amit a vállalkozás alkalmaz, 
  • hiánytermékké válnak azok az áruk, anyagok, amelyeket a vállalkozás használ fel (különösen, ha ezeknek kulcsfontosságú a jelentősége a kibocsátás szempontjából),
  • klímaváltozás – a speciality kávézók ezt már most a saját bőrükön érzik, hiszen a termőterületek eltolódása, zsugorodása miatt bizonyos szegmensekben már most szűkült a kínálat.

Korábban trendi, ma már szükségszerű

Még a Covid-válság kezdetén is népszerűek voltak azok a hangok, amelyek a szervezeti rezilienciát, azaz a szervezet rugalmas változásra való képességét népszerűsítették. (Bár akkor, abban a helyzetben ez már némileg megkésett javaslat volt.) Ma már senki nem tagadhatja, hogy ezt a fajta változásra képességet nemcsak érdemes, hanem valóban be is kell építeni a szervezetbe. A különbség az, hogy 

mára ez már nemcsak versenyelőnyt biztosító opció, hanem szükségszerű belső tényezővé vált. 

Ha valamilyen kockázat bekövetkezése miatt kanyarodni kell, nem mindegy, hogy ha előre számoltál-e a lehetőséggel, hogy hogyan és merre vagy képesek kanyarodni. 

Amikor pedig reziliens szervezetről beszélünk, reziliens menedzsment is kell. Kezdd a változást magadon. Képes vagy kockázatokban gondolkodni? Képes vagy erre alkalmas terveket összeállítani?

A szcenáriótervezés mellett ajánljuk alkalmazni a gördülő tervezés módszerét is: Gördülő tervezés – stabilizálás viharos időkben

Hogyan biztosíthatja ezt egy kkv vezetője? Úgy, hogy a tervezésre nem egy évente egyszeri feladatként tekint. A tervezés képességét mindennapossá kell tenni, ami része a napi működésnek. Bár a tervezés továbbra is stratégiai és taktikai szintű feladat, azonban rendszeres és állandó tevékenységgé kell, hogy váljon. Érdemes a tervezésre állandó, dinamikus elemként gondolni a jövőben, hiszen így nemcsak a kockázatok kezelhetők jobban, hanem a vállalkozás is agilisan tud majd előre haladni – lehetővé téve a megfelelő időben és hatékonysággal végezhető beavatkozás lehetőségét. 

Viharos időkben is irányban tarthatod a vállalkozásod. Gyere el a Karson Gördülő tervezés workshopjára, tervezz jól!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Orosz Adrián

Managing partner, Karson Consulting
A vállalkozások vezetésének, irányításának eszköztárát segít kialakítani és fejleszteni. Olyan megoldásokat ad ügyfelei kezébe, amelyek segítségével tervezhetőbb és hatékonyabb a működés, követhető és kiszámítható a vállalkozás fejlődése, változásai. Jellemzően pénzügyi tervezéssel, finanszírozással vagy ügyvitellel kapcsolatos kérdésekben keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!