A Karson-sztori: a kezdetektől az első (n) évig, 4–6. epizód

Mesélünk tovább a kezdeti éveinkről. Többek között arról is, hogy a Karsonban hogyan nyírtunk ki havonta féltucatnyi ötletet, és arról, hogyan lett 2200 ivócimboránk.

Hűvös Ágnes írása

Karsonsztori 4-6

SZÉLLEL SZEMBEN… VITORLÁZNI

Az egyik felismerésünk volt, hogy nem akarunk olyan projekttel dolgozni, amiben nem hiszünk. Egyik első ügyfelünk Péter, akkor (még csak) háromszoros apaként úgy döntött, fejleszt egy bébihordozót (aka kenguru), amibe kényelmesen tudja beletenni aktuális csecsemőjét. Szerette volna, ha segítünk neki oltalmat szerezni a szellemi tulajdonra, majd piacra visszük a terméket. Mi azt szerettük volna, ha teszteli először (igen, az agilis/lean szemlélet már akkor jelen volt). Így aztán makacsul tologattuk Pétert a prototípustesztelés leglogikusabb irányába: menjen már el gyerekestül és kengurustul néhány kismamaklubba. Péter körülbelül két hónap után hitte el nekünk, hogy ez elkerülhetetlen. Majd elkeseredve jött vissza: a termék használhatatlan. Vékony és sportos felesége mellett Péter nem számolt a 70B-nél nagyobb mellmérettel, és egy ebbe az irányba nem bővíthető konstrukciót tervezett. A projekt bukott, a Karson alapító csapata ünnepelt. Első ügyfelünket elvittük odáig, hogy ne kelljen több felesleges pénzt/időt/energiát égetnie!

Nem olvastad még a sztori elejét? Megteheted itt: A Karson-sztori: a kezdetektől az első (n) évig, 1–3. epizód

Ugyanez a lean szemlélet mutatkozott meg abban, ahogyan a névjegyünket legyártottuk. Az első évben 4 névjegydizájnunk volt, és teszteltük a reakciókat. Az első hátára például QR-kód került, mi pedig folyamatosan figyeltük a digitális térben, hogy hányan olvassák be (2011-et írunk!). Az egyetlen, aki a QR-kódot használta, egy ismerősünk dán férje volt. A többi kísérletünk eredményét is mértük. Végül egy ránk jellemző mondat került a névjegy hátára. Ez ma is így van:
Karsonsztori

És ugyanez a lean szemlélet vezetett minket arra, hogy elkezdjünk az első találkozásért is pénzt kérni. Egy olyan piacon, ahol az első alkalom mindenkinél ingyenes volt, mi először 3000, majd 7000, végül 2012-ben már 9000 forintot kértünk. Miért tehettük ezt meg?

Mert az általunk alkalmazott módszertan biztosította, hogy már az első pillanattól értéket teremtsünk az ügyfélnek.

Ha pedig ez nem történt meg, akkor az ügyfélre nem terheltünk konzultációs díjat. A versenytársak eleinte nevettek ambiciózus árazásunkon, aztán már nem. Az ügyfelek ugyanis fizettek.

Így aztán elkezdhettünk növekedni.

TITKOS ÜGYNÖKÖK ÉS CSOMAGOLÁSTECHNIKA

Eljutottunk az alapítástól az első néhány konzultációig. Ezután jöhetett némi módszertani tanulás.
Egyik korai ügyfelünk 2011-ben egy növekedő, kb. 15 fős informatikai cég volt, backend fejlesztéseket szolgáltattak. A tulajdonos nem dolgozott a cégben. Ő keresett meg minket azzal, hogy gond van: a cég árbevétele stagnál, az eredmény visszaesett, az ügyvezető pedig a piaci állapotokra mutogat. A tulajdonos, B., nem értett egyet az ügyvezetővel, a vezető fejlesztő egyikükkel sem. Segítsünk kibogozni, mik az okok, mi a teendő.
Már akkor tudtuk, hogy egy vállalkozás komplex, egy ilyen helyzetben érdemes több szögből megvizsgálni.

blank
Azt is tudtuk, hogy ha jók vagyunk (és jók voltunk!) az információmenedzsmentben, az sok értéket ad. A számokat hiába néztük, kevés és rossz minőségű adatot kaptunk. Beszélgetni kell, döntöttük el. Így aztán három, különböző kompetenciájú Karson-munkatárs egyszerre érkezett a céghez. Egy folyamatfejlesztő, egy pénzügyes és egy szervezeti tanácsadó. Három szobában ültünk le: egy-egy tanácsadó, plusz egy-egy szereplő (a tulajdonos, az ügyvezető, a vezető fejlesztő). Forgószínpados megoldás volt, azaz óránként vándoroltunk, minden tanácsadó 1-1 órát faggatta beszélgetőtársát. A titkosügynökös trükk az volt, hogy az előttünk lévő laptopokon egy közös Google Sheets volt megnyitva, előre egyeztetett kérdéssort kérdeztünk végig és közös fájlba jegyzeteltünk. Az eredmény megdöbbentő volt: először csak azzal szembesültünk, hogy a válaszok ellentmondóak. Aztán már azt is tudtuk, ki hazudik… és miért. A történet keserédes lett: valakit kirúgtak sikkasztás gyanújával, a cég szépen helyreállt, és elindult újra felfelé.

A Karson-csapat sokat tanult, és amit akkor tanultunk, ma is alkalmazzuk.

Csak ma már nem 3-4 ember munkáját hangoljuk össze realtime, hanem sokkal többét. Amit még ebben az évben kellett megtanulnunk: ajánlatot adni. Ha visszanézzük a számainkat, ebben az évben volt a legrosszabb a sales mikrokonverziója az ajánlat és a szerződés közötti ponton. Azaz meg kellett tanulnunk csomagolni az ár és szakmai tartalom kombóját. Ma már ez is olyan terület, amiben ügyfeleinknek is tudunk segíteni. Ezután, 2012-ben R. alapítótársunk elkezdett üzleti közösséget építeni. Olvass tovább!

GYILKOSSÁGOK ÉS SOK-SOK PIA

Minden fiatal cég életében jelentősége van az innovációnak. Szeretünk újítani, és kell is. Minden kiforratlan, minden mozog még. A probléma ott van, amikor a termékportfólió optimalizálása, a folyamatok elrendezése vagy a rendszeres, hatékony eladás helyett megyünk vissza újra meg újra a termékfejlesztésbe. Mert, valljuk be, terméket fejleszteni nagyon motiváló… de ha aztán nem kezdjük értékesíteni, szépen éhen lehet halni. A mi önvédelmi mechanizmusunk a saját kreativitásunk ellen a Csiga Presszó lett. A 4 fős alapító csapat rendszeresen ült le az említett intézményben. Mindenki hozhatta az új ötleteit, a többieknek pedig az volt a feladata, hogy lehetőleg még az első sör ideje alatt bizonyítsa, hogy belekezdeni se érdemes. A gyakorlat rendkívül hasznos volt, a hangulat laza… és általában ki is nyírtuk az ötleteket. Az egyik ötlet azonban életben maradt – és felvirágzott. 2012 elején jártunk. R. volt az, aki kimondta: nincs a vállalkozóknak olyan közössége, ahol

kötetlenül, sör mellett lehet éles üzleti témákról beszélgetni.

Hacsak mi nem beszéljük le róla, csinálna egy ilyen közösséget. Hajrá, mondtuk mi. Így aztán R. meghirdette az akkor még friss Meetup.comon a Budapest Business Meetupot. Az első héten 60 tagunk volt, a hónap végén már 300. 2016-ig 2200 tagig jutottunk, 150 eseményt valósítottunk meg. A legkisebb 8-10 fős volt, a legnagyobb 300 fős. Sikeres formátumunk volt a Nemüzletireggeli legfeljebb 11 résztvevővel, az extrém korán reggel szervezett Business Espresso provokatív témáival és persze az akár 30-40 fős társaságot vonzó esti sörözések, ahol a kötetlen beszélgetés dominált. Akkori kapcsolataink közül sokan most is kapcsolódnak, erre nagyon büszkék vagyunk. De volt ebben az évben más is. Két alapítónk szállt ki. P. szeretett volna más vállalkozást, őt a szakmai ambíciója vitte el. N. viszont azért ment el, mert a még mindig bizonytalan árbevétel mellett nem tudta fenntartani a családját. Békében váltunk, a barátság nem szakadt meg. R. makacsul és töretlenül építette tovább az addig megkezdett projekteket, én pedig aktívan értékesítettem, szerepeltem. Ahol folyamatosan jelen voltunk, a startupos rendezvények színpada, befektetői paneljei voltak. Itt lettünk figyelmesek arra, hogy bár a bukás sokkal gyakoribb a sikernél, mégsem beszél róla senki. Arról, hogy hogyan lettünk a kudarc specialistái, legközelebb tovább mesélünk! A Karson Consulting történetének epizódjait Ágnes csütörtökönként posztolja a LinkedIN profilján. Ha visszaolvasnád ott, keresd a #karsonsztori hashtaget. A Karson egy KKV-növekedésre szakosodott, 40+ tanácsadót mozgató, két országban jelen lévő üzleti tanácsadó ügynökség. Ismerkedj velünk, kapcsolódj, kérdezz!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting

Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!