Mi változik meg a vállalkozásodban a válság miatt?

A válság sajátossága, hogy egyszerre probléma és lehetőség. Koncentráljunk ezúttal a lehetőségekre!

Himer Csilla írása

blank
2021-06-27
Van az a mondás, hogy ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét. De, valljuk be, a 2020 tavaszi citrom még citromnak is savanyú lett: éretlen, hirtelen, emészthetetlen, keserű. Az elmúlt évben eleget érett a helyzet ahhoz, hogy két dolgot leszögezhessünk: 
  1. A 2020 tavaszán íródott cikkünk, a “Miért ragaszkodunk a hibáinkhoz” sajnos még mindig aktuális (lent a kék részben találod, nyisd meg most, olvasd el később).
  2. Már látjuk, melyek lesznek azok a változások, amelyek mindenképpen részei lesznek egy magyar kkv mindennapjainak. 

Bizonyos trendek már korábban is látszódtak, ezekről itt írtunk: Miért ragaszkodunk a hibáinkhoz? Hosszú távon a sebesség lesz a nyerő Készülj a nagy szemfényvesztésre!

Előttünk a változásoknak négy nagyobb csoportja rajzolódik ki. Ezek azok, amelyek reálgazdasági szinten is éreztetni fogják a hatásukat, tehát mi ezt “látjuk jönni”. Ne mondjátok, hogy nem szóltunk előre.  Iparáganként több, más és más hatást fogunk még tapasztalni, sokat. Mi most négyet ragadunk meg, ami szinte mindenkit érint már most, így vagy úgy.

1. Ellátási láncok széttöredezése

Ebből 2020 tavaszán kaptunk elég éles ízelítőt, amikor sok távol-keleti áru egyszer csak nem ért ide. (Vagy ha ide is ért, akkor legalább egy hetet szellőzött szabadtéren, mindegy, mi volt belecsomagolva, hogy a csomagolás felszínén esetleg még élő vírus elpusztuljon.) Az autóipar első, de még inkább második negyedéves eredménye például komoly pofont kapott emiatt. (Nem véletlen, hogy a második hullám kezdete óta minden kormány igyekezett elkerülni egy újabb, ilyen mértékű lezárást.) A Karson ügyfélkörében főleg az e-kereskedelmi vállalkozások és az import alapanyagból dolgozó cégek jelezték, hogy komoly fennakadásokat okozott nekik a helyzet.  Mi mindent tettek és tehetnek? Például ilyeneket:
  • nagyobb készletek fenntartása,
  • termékportfólió optimalizálása,
  • logisztikai folyamatok optimalizálása,
  • beszállítói kör diverzifikálása.
Mutatjuk sorban.

Emelik a biztonsági készleteket

A biztonsági készletek emelése azt jelzi, hogy a vállalkozások, tanulva a 2020 tavaszi lezárások hatásaiból, hajlandóak több tőkét lekötni az ellátásbiztonság megteremtése érdekében. Egyrészt magára a készletre költenek többet (hiszen magasabb lesz az a készletszint, amellyel a készletpótlás idejét próbálják meg áthidalni), másrészt a készlettartás költségei is nőni fognak.  A vállalkozásvezetők és a kontrollerek szép, közös kihívása lesz, hogy úgy optimalizálják a készletszinteket, hogy a készletekben hosszabb időre lekötött magasabb tőke mellett is nyereségesek legyenek – és

lehetőleg minél kisebb mértékben kelljen árat emelni a nagyobb tőkelekötés miatt.

Karson-tapasztalat: nemcsak webshoptulajdonosoknál látjuk, hanem minden nagyobb forgalmú gyártó vagy kereskedő vállalkozásnál, amelyik külföldről importál, hogy új beszállítókat keres – vagy a régiekkel próbál új megállapodást kötni az ellátás garanciáiról.

2. Új higiénés sztenderdek

Már most láthatjuk, hogy a hagyományos üzletek átalakulóban vannak, és ez az átalakulás a válság hatásainak következtében csak gyorsulni és mélyülni fog. A hagyományos üzletek egy kis része eddig is már inkább showroom-ként (bemutatóteremként) működött, ahol meg lehetett nézni a kiszemelt terméket, majd weben keresztül megrendelni (otthon, vagy akár már az üzletben). A válság során jó néhány üzlet új funkciót kapott: átvételi ponttá váltak a bemutatóterem-funkció mellett.  Ennek egyik oka a járvány miatt bevezetett higiénés és távolságtartási szabályokban keresendő. A fenntartó vállalkozásnak is jobban megéri így üzemeltetni az üzlethelyiséget, mert így kevesebb személyzet, és kisebb alapterület is elegendő, ha ezzel a hibrid modellel (az online és az offline találkozásával) dolgoznak.  A szállodákban, illetve a turizmus és a vendéglátás más területein a plusz fertőtlenítés, illetve a távolságtartási szabályok okoznak továbbra is többletfeladatot – legalább addig, amíg a fogyasztói bizalom helyre nem áll. A svédasztalos étkeztetés jövője is kérdéses egyelőre a higiénia miatt – lehet, hogy átmenetileg vissza kell állni a felszolgálásra.

3. Klímaváltozás

A járványnak és a klímaváltozásnak igen sok köze van egymáshoz, és a gazdasági kapcsolatot is vizsgálni kell.  2020 tavaszi cikkünkben arra néztünk rá, hogy milyen lehetne az élet, ha megőrizhetnénk a lockdown értékeit. Nyisd meg most, olvasd el később:
https://karsonconsulting.com/blog/keszulj-a-nagy-szemfenyvesztesre/ https://karsonconsulting.com/blog/miert-ragaszkodunk-a-hibainkhoz/
A 2020 tavaszi nagy leállás ugyanis megmutatta, hogy milyen lehetne az élet, ha egy kicsit visszafognánk azokat a tevékenységeinket, amelyekkel gerjesztjük a klímaváltozást. Ez az egyik oka annak, hogy a befektetők figyelme az olyan beruházások és projektek felé fordult, amelyek képesek lennének fenntartható mederbe terelni a gazdaság működését. A másik pedig maga az a tény, amelyet egyre több kutatás, elemzés is bizonyít: a válság okozta recesszióból való kilábalás leggyorsabb és legjobb módja, ha fenntartható projektekbe fektetjük a pénzünket – akár a befektetőkét, akár az államét. 

Karson-tipp: Úgy sejtjük, hogy előbb-utóbb a kkv-kat is eléri a fenntartható működésre való ösztönzés az állam részéről. Ennek legfőbb és legnyilvánvalóbb oka az, hogy az Európai Unió minden törekvése és irányelvei is efelé mutatnak. Esélyes, hogy a vállalkozások számára kiírt pályázatok és bizonyos vállalkozásfejlesztési hitelkonstrukciók kifejezetten ebbe az irányba mozdítják majd el a kkv-kat is.

4. Digitalizáció

Talán nem kell különösebben magyarázni, hogy a válság kitörése óta mekkora lendületet kapott a digitalizáció. Ez pedig egészen biztosan maradandó nyomokat hagy a vállalkozások működésén. 

Home office

A home office munkavégzés két irányból alakítja át a vállalkozások eddigi működését: 
  • Informatikailag – hiszen minden cégnek biztosítania kell a távoli munkavégzés feltételeit. Vagyis jól terhelhető, elérhető szervert, amely megfelelően védett is, azaz információbiztonsági szempontból is megfelel a követelményeknek. Ezenkívül biztosítania kell a megfelelő informatikai hátteret.
  • Munkaszervezési szempontból – minden vezetőnek és csapatnak meg kell tanulnia, hogy minden csoportdinamikai, személyközi jellemző más lesz online, mint a korábbi, megszokott módon
Praktikus Karson-tapasztalatainkat a blogon is folyamatosan közzétettük. Olvass tovább itt, ha ez a téma érdekel: Túlélési útmutató tartós távmunkásoknak – 8 praktikus home office tanács

Hatékonyságnövelés

A digitalizáció felgyorsulása a hatékonyság növelésével is együtt járhat. Tipikus példa erre a könyvelői szakma, amely már a válság előtt belekényszerült a digitalizációba, ha talpon akart maradni. A sok kis könyvelőiroda már korábban azzal nézett szembe, hogy nincs képzett munkaerő a piacon. Aki lett volna, azt nem tudta megfizetni – ők nem tudtak versenyezni a nagyobb cégekkel munkabérben. Ezért a kis cégek érdeklődése fokozottan fordult a digitalizált megoldások felé. Jó példa volt erre az a könyvelést támogató program, amelynek segítségével a havi zárást a szoftvert használó könyvelőirodák egy hétről leszorították két napra… Ez hatalmas hatékonyságnövekedés! Így a megmaradt munkaerő is elegendőnek bizonyult az ügyfelek kiszolgálására – a könyvelőiroda talpon maradt a piacon a nagyok között is. 

A könyvelői szakma jövőjéről, kilátásairól itt olvass tovább:  Merre tovább, könyvelők? 

Ugyanennek a problémának a másik oldalát a KPMG ábrázolta, amelynek szintén a könyvelő részlege kezdett erős digitalizálásba. Ők nemhogy embert bocsátottak volna el, hanem még fel is kellett venniük újakat, hiszen a digitális háttér segítségével annyi új ügyfelet tudtak vállalni, hogy a nem digitalizálható feladatok is megnövekedtek, így szükség volt az új kollégákra is.
Karson-tapasztalat: a digitalizáció éppen, hogy nem a nagyok kiváltsága, hanem a kicsik szükségszerűsége – már ha a kicsik nem akarják néhány éven belül becsukni a boltot. A cél azonban nem lehet az, hogy ne kelljen ember. 

Humánerőforrás-gazdálkodás

A munka digitalizálódása nemcsak a munkaszervezésre lesz hatással, hanem a teljes humánerőforrás-gazdálkodásra. Ha a hatékonyság növelésével ugyanazt a munkamennyiséget kevesebb emberrel is el lehet végezni, az a létszámban is jelent változásokat. Ha azonban a digitalizációt nemcsak arra használjuk ki, hogy ugyanazt a munkamennyiséget kevesebb emberrel végezzük el, hanem arra is, hogy ugyanazt a munkamennyiséget jobb minőségben végezzük el, akkor ez már a munkatársakkal szembeni szakmai elvárásokat is fokozza.  
A cél az, hogy az emberek nagyobb hozzáadott értékű munkát végezzenek, több ügyfelet legyenek képesek kiszolgálni, azaz megőrizhessük a vállalkozás optimális méretét és értékét.
A magasabb minőség – többnyire jó marketinggel megtámogatva – jobb, de legalábbis nagyobb fizetőképességű ügyfeleket vonz, ez pedig szükségessé teszi a magasabban képzett munkatársak alkalmazását is. Hogy a munkatársakat készen akarjuk-e megkapni, vagy mi magunk képezzük őket, az már stratégiai döntést igényel. Mindkét út járható, mindkettőnek megvannak a maga költségei – nemcsak pénzben, hanem időben is. 
Karson-tipp: ha már vannak munkatársaid, akkor itt az ideje elgondolkodnod azon, hogy a digitalizációt hogyan vezeted be a vállalkozásodban – és ebben milyen szerepet szánsz a kollégáidnak. Ez persze azzal is jár, hogy a digitalizálhatóság miatt a folyamataidat is felülvizsgálod – mert semmi értelme egy rossz folyamatot digitálisan leképezned. Ha még nincsenek munkatársaid, de azt tervezed, hogy lesznek, akkor kezdd el ezt megtervezni. A folyamatok megváltozása képzési szükségletet is vonhat maga után.
Mindent összevetve: már most számos olyan jellemző van, amelynek a tartóssá tétele lehet a versenyképesség egyik kulcsa. 

Ami éretlen és savanyú bogyónak tűnt egy éve, abból limonádéra alkalmas citrom lesz, ha jól gazdálkodsz vele. 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

Himer Csilla

Himer Csilla

Mikrovállalati üzletágvezető, Karson Consulting

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!