Hogyan ütemezd a marketingévedet?

Mit kezdj el mérni, mire ne fókuszálj – és melyek azok a feladatok, amelyek túlnyúlnak az éves stratégián? A marketing naptár megtervezése.

Molnár Dávid írása

blank
A jól működő, sikeres KKV-k előbb-utóbb elérnek egy szintet, amikor a további növekedéshez már nem elég az a tudás és szakértelem, ami a cégen belül van. Ekkor kell meglépni azt, ami a legtöbb alapítónak rendkívül fájdalmas – ki kell szervezni néhány kulcsfontosságú feladatot!
A fontos feladatok – mint amilyen a sales vagy marketing – kiszervezése azonban igen nagy rizikóval jár, hiszen külső függőséget okoz.

A kettő kapcsolatáról olvass többet itt: Eredményes sales és marketing – csak együtt!

Ahhoz, hogy ezt a kockázatot csökkenteni tudjuk, rendkívül fontos, hogy pontosan kit bízunk meg a feladatok elvégzésével. 

Egy marketingügynökség kiválasztásakor olyan feltételrendszert kell meghatároznunk, ami végül jobb eredményekhez vezet majd, mintha házon belül oldanánk meg.

blank Egy ilyen feltételrendszer meghatározásakor szinte minden egyedileg, személyre szabottan, az adott cég igényeitől és lehetőségeitől függően valósul meg, hiszen fontos szerepe van benne:
  • A kiszervező cég erőforrásainak
  • A növekedés elvárt ütemének
  • A marketing fókusz irányának

A marketing kiszervezéséről olvasd el ezt az írásunkat: Kinek add a céged marketingjét? Az ügynökség vs belső ember dilemma

Ez azonban még csak az egyenlet egyik fele. A másik az, hogy ha sikerül kiválasztani a marketingügynökséget, 

a meginduló folyamatokat folyamatosan monitoroznunk, mérnünk és elemeznünk kell. 

A valós idejű feedback ugyanis segít elkerülni azokat a veszélyeket, amelyek az üzleti életben oly sokba kerülhetnek – a felesleges munkát, vagy a túl lassú növekedést. 

Mit érdemes mérni?

blank Az első és legfontosabb szempont természetesen az, hogy 

van-e eredménye a közös munkának.

Sajnos ez egy olyan tényező, amelyet nem mindig tudunk gyorsan kideríteni, a különböző marketingcsatornák ugyanis más-más módon működnek. Míg egy Facebook-, Youtube- vagy Instagram-reklámkampány nagyon gyorsan képes eredményeket hozni (és adatokat szolgáltatni), addig a keresőoptimalizálás hatékonyságára sokszor csak hónapok múltával derül fény. Sokat segíthet azonban a kommunikáció – ha mindig előre lefektetjük az elvárásainkat, az ügynökség olyan stratégiát fog nekünk felvázolni, ami az ő szakértelmük alapján is hozni tudja majd az eredményeket. Ezáltal ha nem sikerül elérni a célokat, tudjuk, hogy valószínűleg náluk van a probléma. Az eredmények mérése mellett azonban fontos azt is látni, hogy az adott tevékenység milyen hatással van a teljes cég működésére, az értékesítési tölcsér egyes elemeire, illetve a vásárlásaink, bevételeink és legfőképpen a profit alakulására.

A marketingcélok mellett tehát általános üzleti célokat is meg kell határoznunk!

A keresőoptimalizálás (SEO) tudatos használatakor fontos lehet például a havonta bejövő organikus forgalom mérése, ám semmit nem ér, ha nem tudjuk, hogy ez valójában növeli-e az eladásinkat, a márkatudatot vagy a továbbajánlók számát. Az egyedi, csatornaspecifikus adatok mellett tehát a big picture-t is figyelnünk kell.De vajon honnan tudjuk, hogy mire érdemes fókuszálni az erőforrásainkat?

Mire fókuszálj – és mire ne?

blank A marketingfókusz meghatározásakor fontos tudni, hogy a legtöbb cég egyetlen marketingcsatorna használatával éri el a legnagyobb sikereit. Ez egyrészről jó hír, hiszen a növekedéshez bőven elég lehet kiválasztanunk a számunkra legideálisabb csatornát. Másrészről viszont rossz hír, hiszen létfontosságú lesz, hogy melyik csatornát választjuk – ellenkező esetben sajnos borul minden. A tesztelés pedig nem is olyan egyszerű, hiszen ahhoz, hogy minden csatornát kipróbáljunk, sok-sok hónap (vagy akár év) megfeszített munkájára van szükség.

De akkor mégis miként döntsük el, hogy melyik marketingcsatornát használjuk?

A legjobb amit tehetünk, ha piacot kutatunk és visszamodellezzük a konkurenciát. A marketingcsatornák ugyanis általában iparág függőek – a weboldalkészítés piacán például rendkívül jól működik a SEO, ám az autógyártó cégek esetében vannak sokkal jobb csatornák is, ezért a legtöbb autómárka egyáltalán nem foglalkozik a keresőoptimalizálással. Amennyiben tehát elvégezzük a piackutatást, és azt találjuk, hogy az iparágunkban főleg a PPC alapú hirdetések futnak jól, akkor tudjuk, hogy jó eséllyel Facebook, Instagram és Google Ads hirdetéseket kell majd futtatnunk – tehát ezekhez kell ügynökséget keresnünk. Az irány meghatározásához azonban független szakértők segítségét is bevonhatjuk! Amint megvan az irány, a további célokat, elvárásokat és folyamatokat már már az általunk kiválasztott ügynökséggel együtt kell meghatároznunk.

Hogyan érdemes ütemezni a marketingévet?

A marketing éves tervezésekor az egyik legfontosabb szempont kétségtelenül a szezonalitás. Vannak olyan iparágak, amelyek rendkívül szezonálisak. Ilyen például az egészség és a sport, amelyek főleg az év elején futnak nagyon, és az újévi fogadalmakkal köthetőek össze. blank Google-keresések alakulása az egészséges táplálkozáshoz köthető kulcsszavakra A kertészkedés egy másik remek példa, hiszen az időjáráshoz van kötve, ezáltal a tavasztól-őszig tartó időszakban pörög a leginkább – télen viszont szinte teljesen leáll. Vannak azonban olyan iparágak is, amelyeknél nem ilyen nyilvánvaló a szezonalitás alakulása. Az e-kereskedelemben – tehát a webshopok esetében – például sokan nem tudják, hogy a bevétel több, mint 50%-át az ünnepi időszak hozza általában. A webáruházaknak tehát célszerű úgy elosztani a céges erőforrásokat, hogy év végére, a black friday és a karácsony közé eső időszakra meg tudják pörgetni a marketinget. A marketingterv elkészültekor azonban 

olyan folyamatokat és célokat is le kell tisztáznunk, amelyek éveken átívelve, nagyon hosszú időszakra vonatkoznak.

Klasszikus példája ennek a márkaépítés!

A márkastratégiáról olvass többet ezekben a cikkeinkben: Márkastratégia? Úri huncutság csupán… 1. rész Márkastratégia? Úri huncutság csupán… 2. rész

Ahhoz ugyanis, hogy az emberek megjegyezzék a márkanevünket, a termékeinket/szolgáltatásainkat, és pozitív asszociációkat alakítsanak ki róluk, sok-sok év megfeszített – és főleg következetes – munkája szükségeltetik. Ahhoz tehát, hogy megtervezhessük az évünket, 

mindenképp először a big picture-t, tehát az üzleti stratégiát célszerű kialakítani, letisztázni és meghatározni.

Csak ez után alakítható ki egy konkrét ütemterv a tartalmakra, üzleti folyamatokra és monetizációra vonatkozóan! Mivel ez a tervezés óriási hatással van nem csak a cég hosszú távú eredményeire, de a mindennapok folyamataira is, ezért célszerű szakértő segítséget bevonni. És hogy mi ebből a tanulság?
  1. Egy idő után érdemes kiszervezni a marketinget.
  2. De fontos, hogy a) melyik csatornára fókuszálsz, és hogy b) kit választasz csatorna-specifikus ügynökségként.
  3. Egy ekkora horderejű döntéshez érdemes független külső segítséget bevonni.
A Karson Consulting éppen abban segít, hogy jó tervek mentén találhasd meg a megfelelő partnert.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Molnár Attila

Molnár Dávid

Az Út a Kerthez® egyik tulajdonosa, ami Magyarország egyik legnépszerűbb kerttervező cégévé vált. Emellett pedig a targeter.hu online vállalkozói képzésrendszer társalapítója, amelynek célja, hogy kinevelje Magyarország leendő vállalkozó generációját. Az oktatáson kívül pedig jelenleg marketing szakemberként tevékenykedik, fő területe az írás és a keresőoptimalizálás.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!