blank

Kinek add a céged marketingjét? Az ügynökség vs belső ember dilemma

Hogyan működj együtt marketingügynökséggel? Szakembereket kérdeztünk.
blank

Folyamatos dilemma egy vállalkozás egészen induló szakaszától akár a több milliárdos árbevétel eléréséig (vagy akár tovább), hogy a marketinget tartsuk-e házon belül vagy szervezzük ki ügynökségnek.
Sokan azzal érvelnek, hogy a külsős marketinggel több a gond, nehezebben “jönnek az eredmények”. A hiba azonban a legtöbb esetben nem a marketingesek szaktudásában van, hanem

  • az ügyfél és az ügynökség közötti információáramlás akadozik,

  • nem elég tiszták a célok és az elvárások,

  • nem elég dinamikus az együttműködés.

A dilemma onnan indul, hogy egyetlen marketinggeneralistára van-e szükségünk vagy több, specializált szereplőre – és ott folytatódik, hogy érdemes-e kiépíteni egy felkészült marketinges csapatot, hiszen az ügynökségeknél jó esetben megtaláljuk a szükséges szaktudást. Melyik éri meg jobban, melyik ad nagyobb biztonságot, jobb eredményt?
Két ügynökséget kérdeztünk arról, hogy látják ők a helyzetet. Beszélgetőtársaink:

  • Varga Nóra, a Punch Projects alapító-vezetője

    és

  • Berze Márton, az Underground managing partnere.

Ügynökség vagy belsős marketinges? Hogyan döntsük el?

Nóra: Akkor érdemes ügynökséget választani,

  • ha fontos, hogy a legújabb trendeket kihasználva az ügynökség friss, karbantartott tudással kezelje a projekted,
  • ha legalább 5 féle szakemberre lenne szükséged, de nem tudsz megfizetni egy csapatot házon belül (ez érvényes egy-egy specialistára is),
  • ha meg tudsz bízni az általad kiválasztott ügynökség szakmai kompetenciáiban,
  • ha hosszú távra tervezel. Két hónapra ne próbálj ki ügynökséget, ez nem elég idő optimalizálni a marketing kampányokat.

Nagyon sokféle ügynökség létezik,

még az sem elégséges információ, hogy digitális marketingügynökséggel fogsz szerződni. Ezen belül is van, aki csatornaspecifikus (például kifejezetten a Facebookra vagy a Google-re fókuszáló), vannak influencermarketing-, kreatív- és performance-ügynökségek, B2B- vagy épp webshop specialisták, és ezt igen sokáig sorolhatnám.

Az ügyfélnek illik tudnia legalább a saját üzleti céljait és elvárásait egy ügynökséggel szemben, amit jó esetben egy briefben rögzít, majd ezzel keres partnert. 

Félreértés ne essék, a legtöbb ügynökség brief nélkül is kiválóan tud dolgozni, csak az ügyfél az, aki nem fogja tudni, hogy mi történik pontosan. Egy brief segítségével már a beérkezett ajánlatok is egyszerűbben elbírálhatóak. Még akkor is, ha tele vannak ismeretlen marketinges szakkifejezésekkel.

Az ügynökség tehát nem egy házon belüli marketinges. Egy bármilyen profi marketinges pedig nem egy ügynökség.

Sok esetben ez a két szereplő együttműködve tudja a legjobb eredményeket elérni.

Nekünk például az ügyfeleink nagy része teljeskörű kiszolgálást vár el, viszont még ebben a felállásban is van belső „kapcsolat” a cégen belül tartandó feladatokra, ami hozzájárul az ügynökségi munka és a komplett marketingmunka hatékonyságának növeléséhez.

A fő különbségeket nemrég összefoglaltuk egy infografikában, ez segít a döntésben.

blank

 

Hogyan kezdtek dolgozni egy új ügyféllel?

Márton: Egy alapos „kikérdezési” folyamattal – itt készül a brief, amit Nóra is említett. Ez rászorítja a cégeket arra, hogy stratégiai szinten gondolják végig az üzleti tevékenységük marketingvetületeit.

  • Milyen értéket teremtenek? Milyen problémát old meg, milyen vágyat elégít ki a termékük? (value)
  • Mi a cég egyedi értékajánlata? (unique selling proposition)
  • Mi hitelesíti a tevékenységüket?
  • Ki a szolgáltatás célpiaca, milyen buyer personának (ideális vásárlói karakternek) készül a kampány?

Nóra: Ahogy Márton is mondta, elsősorban fejben, előre kell készülni az együttműködésre. Nálunk a marketing stratégiaalkotási folyamatában mindig van egy olyan rész, amelynek során az ügyféllel közösen átgondoljuk, hogy a kitűzött célokhoz kapcsolódó feladatok mennyi és milyen humán erőforrást igényelnek. Ezen lépés segítségével könnyebb meghozni egy ilyen típusú döntést. Stratégia nélkül azért ez nehéz ügy.

Mik a leggyakoribb félreértések ügynökség és megbízó között?

Márton: Tízből kilenc cégvezető azért csalódik az ügynökségekben – és válik a második, harmadik, sokadik sikertelen nekifutás után menthetetlenül „marketingsérültté” –, mert a megbízott marketingpartner képtelen volt szállítani azokat az üzleti eredményeket, amelyeket a cégvezetők, vállalkozók az együttműködéstől reméltek.

A csalódás hátterében sokszor egy nagyon prózai ok áll. Ez pedig a briefelés – pontosabban az alapos briefelés hiánya.

Egy jó brief nem csupán technikai adatbekérő folyamat, ahol hozzáféréseket kapunk az ügyfél analitikájához, e-mail-marketing-szoftveréhez vagy értékesítési számaihoz. Bár sokszor már ez is nem várt kihívást jelent.

Egy ideális világban a briefben található kérdések még csak a bemelegítő kérdések, de ügynökségként sokszor már ilyenkor erős ellenállásba ütközünk („ez felért egy vallatással”; „nem tudom, nincs időm ezzel foglalkozni”), gyakran kapunk egyszavas válaszokat vagy szinte teljesen üresen visszaküldött dokumentumokat.

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
Nóra: A határok tisztázása nélkül az alábbi pofonokba lehet még nagyon gyorsan beleszaladni:
  • „Nem értem, miért kell fizetnem ezért is, ez csak két perc.” Igen. Nekem 2 perc, mert 10 évem van benne, és éppen ezt a tudást bocsátom áruba. Az én üzleti modellem az, hogy eladom a tudásomat és az időmet a te céljaid érdekében. Így a 2 perc is munkaidő, és a megegyezésen túli feladat is munka.
  • „Miért nem hívhatom fel szabadon a kapcsolattartómat? Én jobb szeretem telefonon, ne már, hogy mindent le kelljen írni.” Egy ügynökség jellemzően több hasonló projekten is dolgozik párhuzamosan, ráadásul több munkatárs dolgozik egy ügyfél feladatain. Éppen ez az előnye annak, ha egy ügynökséghez fordulsz: profi szakemberek összehangoltan dolgoznak a céljaidért. De ez a hátránya is. Tehát nincsen egy konkrét marketinges, akit fel lehet hívni a megvilágosodás pillanatában. Dedikált időben és formában 100% figyelmet kap minden ügyfél, fordított esetben sem szeretné senki, hogy mással foglalkozzunk, amíg az ő dedikált projektjén dolgozunk. Azért kommunikálunk írásban, mert a te érdeked, hogy mindenki megkapja az információt, és a kérésed megvalósuljon.
Márton: Ráadásul a megbízók többsége hallani sem akar arról, hogy a kivitelezés megkezdése előtt elemzéssel töltsük ki a vakfoltokat – a cégvezetők zöme azonnali ajánlatadást követel a megvalósításra. Pedig brief nélkül árajánlatot adni és kampányt tervezni olyan, mint helyszíni terepszemle nélkül megtervezni egy lakóházat, vagy laborvizsgálat nélkül diagnosztizálni a beteget.

Mi veszélyeztetheti az egész együttműködés sikerét?

Márton: Az ügynökségek többsége sokszor túl korán enged az ügyfél nyomásának, vagy eleve nem veszi komolyan a feladatát: nem szán időt az alapos briefelésre, egyáltalán nem használ briefet, vagy a gyors lezárás érdekében bemondásra szerződik. Miért? Mert könnyebb egy rosszul definiált, homályos sikerkritériumokkal elindult projekt kudarcáért áthárítani a felelősséget a megbízóra. Az ügyfél nem akar a briefen dolgozni, az ügynökség pedig nem erőlteti – ezzel elő is állt a marketingkatasztrófa képlete. Az eredmény? A kampány menthetetlenül kisiklik, az ügynökség csődöt mond, az ügyfél sérül, csalódik és „nem hisz a marketingben”. Ha egy kkv nem tevékenységekért (hirdetéskezelésért, tartalomírásért, webdizájnért stb.), hanem

megvalósult üzleti eredményekért

(több ügyfél, sikeres termékbevezetés, teltházas konferencia stb.) szeretne fizetni, akkor meg kell tudnia küzdeni egy 15-20 kérdéses brieffel. Az ügynökségeknek pedig illene felnőni a feladatukhoz, és betartaniuk a legalapvetőbb szakmai sztenderdeket, hogy kevesebb „önfelmentő okoskodás” és több megvalósult üzleti sikersztori legyen a piacon.

Mitől lesz zökkenőmentes az indulás egy marketingügynökséggel?

Nóra: Egy jól kiválasztott ügynökségi partnerrel való együttműködés hosszú távon igen komfortos és jövedelmező mindkét fél számára. Az egyik kulcs a jó kiválasztás – érdemes megfogalmazni, pontosan milyen marketingügynökségre van szükséged. Márton: Az eredményes együttműködés megalapozása a részletes brief. Könnyű átugrani, de ne lepődj meg, ha a zuhanás végén az építési gödör alján koppan a fejed.  

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Berze Márton

Berze Márton

Underground, managing partner

Berze Márton szövegíró, marketinges. Szabadúszó szövegíróként kezdte, majd marketinges, marketingvezető lett, végül megalapította saját marketingügynökségét. A marketing teljes folyamatát ismeri mind ügyféloldalról, mind szolgáltatóként. Cége, a a The Underground marketingügynökség 2020 májusában az Onlife Üzleti Konferencia szervezőjeként tette le a névjegyét a piacon.

blank

Varga Nóra

Online stratégiai tanácsadó, Punch Projects
Közgazdász bő 10 éves marketing és reklám szakmai tapasztalattal. Hagyományos marketinges vonalról indulva 2010 óta online marketingstratégiák kialakításával és operatív megvalósításával foglalkozik, így hiteles és aktuális képpel rendelkezik az aktuális online piaci viszonyokról. Az általa alapított Punch Projects egy online marketing butikügynökség, amely integrált online marketingmegoldásokat kínál ütős, szenvedélyes, profi csapatával. Tevékenységüket a friss szemlélet, az innovatív megoldások, a maximális együttműködés és a folyamatos tanulás jellemzi, iparágtól függetlenül. A félmegoldás náluk tabu.

Hasonló tartalmak

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!