Ha nincs hová előre: kanyarodj! Megújuló vállalkozások a válságban

Az “előre menekülés” a vállalkozásban az egyetlen megoldás. Izgalmas új stratégiák (és régiek) bukkannak fel mindenfelé. Régi-új üzleti modellekből válogattunk, konkrét példákkal.

Hűvös Ágnes írása

blank
2020-05-04

A világban körülnézve azt látjuk, hogy az innováció mindenhol felbukkan. Ahogy az előző válság „terméke” volt például az AirBnB, már most biztosak lehetünk benne, hogy a jelenlegi válság is számos briliáns ötletet fog meghonosítani az üzleti világban. Látunk ruházati gyártókat átállni maszkokra, kereskedőket belemerülni a tisztítószer és kesztyű értékesítésébe, de ennél izgalmasabb – és főleg tartósabb – példákat kerestünk neked. A világ a feje tetején áll, de egyszer csak vissza fog fordulni, és vele te is talpra fogsz állni. Keresd a lendületet. Ezúttal inspiráció és egy kis lazítás hozzá – olvasd kávé mellett.

Régi üzleti modell új köntösben: az autós mozi

Emlékszel még? Talán régebbi filmekben szoktunk ilyesmit látni. Ha mindig arra vágytál, hogy kipróbálhasd, úgy tűnik, a járvány megadja neked az esélyt. A világ több pontján nyílnak autós mozik – elsősorban nagy mozihálózatok parkolóiban, például Litvániában vagy éppen Texasban. Ez utóbbi mindössze néhány napig volt csak nyitva, mert a helyi hatóságok tartottak attól, hogy a kijárási korlátozások fellazulását segítik ezek a kezdeményezések. A nyitvatartás egy hete alatt a mozi (parkolója) teltházzal üzemelt. A bezárás után újat gondoltak: jelenleg piac működik a parkolóban, konkrét receptekhez összeállított alapanyagcsomagokat és más előre csomagolt élelmiszereket forgalmaznak.

Ha nem ihatsz másokkal, igyál otthon: ital-házhozszállítás és sörkereső

A Boozi egészen új vállalkozás, csak néhány hete született. Nem úgy a Wat’s On Events, amely 11 évig volt sikeres rendezvényszervező cég Sydney-ben. De Ausztráliában éppen olyan gyorsan történtek meg a korlátozások, lemondások, ahogy azt itt megéltük. Egyik hétről a másikra ürült ki a naptáruk március kezdetén. A tulajdonos az első pánik után úgy döntött, hogy mindenáron meg akarja tartani 6 fős csapatát, mert tudta, hogy újrakezdeni a csapat nélkül nem lehet majd. Így összedugták a fejüket és elgondolkodtak: mi az, ami rendelkezésre áll a cégben, mit tudnak hasznosítani? Az volt a szerencse, hogy volt alkoholra értékesítési engedélyük (ezt normális esetben több mint fél év beszerezni). Így elindítottak egy 15 km-es körzetben működő alkohol-házhozszállító üzletágat… két és fél hét alatt! Az első 3 napon 87 megrendelésük volt. Esély, hogy túléljenek – és biztonság a következő hullámvölgyekre is.

A cseh Zachranpivo virtuális szolgáltatása összeköti a kis, kézműves sörfőzdéket a különlegesre szomjazó ügyfeleikkel. Végtelenül egyszerű online szolgáltatásuk egy geolokáción alapuló sörkereső, amellyel az ügyfél megtalálhatja a hozzá legközelebb eső kézműves sörfőzdét. A cég a kiszállítás megszervezésében és lebonyolításában is segít, így szerez bevételt. Április közepén 312 sörfőzdével voltak kapcsolatban, honlapjukon pedig valósidejű adatot láthattunk arról, hány palack sör „vár arra, hogy megmentsd” egy-egy sörfőzdében.

Hogyan építs hosszú távon is működő rendszert a vállalkozásodnak? Nézd meg a Karson Műhely kínálatában:
Üzleti modell tervezés workshop

Koncentrálj az értékre: csoportos edzés, puzzle és némi fodrászat

Yazid Zahari kreatív szakember egy ázsiai edzőteremről tweetelt április közepén, ő ott szokott edzeni. Az ottani edzőterem azt ismerte fel, hogy az ügyfeleiknek a közösségi élmény fontos, így a szükséges – otthoni alkalmazáshoz aránytalanul drága – spinningfelszerelést bérbe adták a csoportjaiknak, és Zoom-edzéseket tartanak.

Az ausztráliában élő Vincent Rommelaere fotós korábban nagy nevet szerzett a Burning Man fesztiválról szóló fotóival és más munkáival. Australia Unseen sorozatát eddig elsősorban prémium kategóriás, művészeti igényű nyomtatott termékek formájában értékesítette, de erre most visszaesett a kereslet. Vincent megkereste azt a jelenlegi égető problémát, amire választ adhat a képeivel: az unalom és a magány. Webshopjában jelenleg 7 nagy méretű, szépséges puzzle kapható. A prémium maradt, az értékajánlat változott. Art, apró darabokban, időtöltésnek.

Az élmény más területen is hiánycikk lett. Az új, vagány haj élményét sok nő keresi, de sokan nem mernek otthon festésbe kezdeni, és ez nem véletlen. A hajfestés, ha igazán szép eredményt várunk, profit kíván. A Bleach London hajszalon a termékeit online kezdte értékesíteni, de nem tudtak elég forgalmat produkálni. Vásárlóik bizonytalanok voltak, hogy tudják-e használni majd. Úgy tűnt, a használati utasítás mellé bátorságot is kell adniuk, így videós szalonbulit hívtak össze, ahol néhány Insta-híresség, modell és színész  jött össze. A szalon fodrászának instrukciói alapján ezek a sztárok olyat tettek, amit eddig soha. Az ő szerződéseik ugyanis szigorúan tiltják, hogy önállóan fessék a hajukat. Most azonban nincsenek filmforgatások, nincs divatbemutató… szabad a vásár. A szivárvány minden színében játszó, színátmenetes frizurákat kreáltak maguknak otthon, a fodrász live útmutatói alapján. A felszabadult öröm és a boldog rácsodálkozás meggyőző, és rajtuk ezt láthatjuk a videókon. A virtuális szalonbulik népszerűek lettek, a biznisz pörög.

blank

Mi lett a rendezvényszervezőkkel? Ugrottak. De nem a mélybe.

A Tournamatic sportverseny-szervező cég is pillanatok alatt váltott. Az eddigi években a cég versenyek teljeskörű szervezését és megtartását, marketingjét, a teljes versenyélmény biztosítását vállalta. Jelenleg ugyanezt csinálják e-sportokkal: bár a bevételeik visszaestek, a költségeik is lényegesen kisebbek, az e-sportok pedig virágoznak. Gyorsan léptek, és valószínűleg a jelenlegi bezárt világ egyik nyertese lesznek.

A portugál Festinha a virtuális bulik szervezésébe vetette bele magát. Az ügyfél pénztárcájának megfelelő összeállításban ki lehet választani a buli jellegét (a születésnapi gyerekpartitól a zúzós éjszakai koncertélményig), a létszámot és az időpontot. Ezután finomhangolható is az összeállítás. A cég meghívja a vendégeket, majd minden meghívott számára házhoz szállítja az ételeket, italokat és dekorációt, végül pedig a buli idején virtuális teret biztosít a kapcsolódáshoz. Sőt, hogy minden tökéletes legyen, a zenék összeállításában és a profi keverésben is segít a házigazdának.

Végül ejtsünk szót a maradékokról is: komposztálás otthon

Egy kis latin-amerikai vállalkozás eddig a háztartásokban keletkező, komposztálható hulladék begyűjtéséből és feldolgozásából élt. Néhány nap alatt változott meg a világ, és bizonytalan lett, meddig nem tudnak majd ezzel foglalkozni. A cég igen gyorsan váltott: jelenleg olyan készleteket árulnak, amellyel beindítható az otthoni komposztálás. De mivel nem akarják, hogy ügyfeleikkel megszakadjon a kapcsolat, a takaráshoz és egészséges komposztkultúrához szükséges kiegészítő anyagokat, illetve szakértői szolgáltatásokat is kínálnak. A cég növekedése nem állt meg, a jövőben pedig ezek a tevékenységek nagyszerűen kiegészítik és támogatják majd az eredeti profilt.

Tanulság? Mondd meg te.

Az üzleti modell néhány nagyon egyszerű alapegységből áll: kinek, milyen értéket és hogyan tud a vállalkozásod szállítani, és ezért ő mit ad cserébe. A célpiac most dinamikusan változik, de számos vállalkozásnak van lehetősége arra, hogy vele változzon, mert megvan hozzá a szükséges tudás és némi tartalék. Tartalék az is, amire nem is gondolunk néha: olyan eszközök és tudás vagy akár kapcsolatrendszer, amit most másképpen hasznosíthatsz.

Az új üzleti modell kidolgozásához tehát üzleti elemzés, problémamegoldó rutin és bátorság kell. Ha az elemzésben elakadtál, vagy nem találod a megoldást, kérdezz. Mi itt vagyunk. A bátorságot magadban fogod megtalálni, amikor a válaszok megszületnek. 

Ha tudod, hogy többet kellene foglalkoznod egy jövedelmező üzleti modell kialakításával, akkor várunk az üzleti modell tervezés workshopon.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!