Hogyan válassz KKV-tanácsadót?

Kihez fordulj, ha kérdésed van? Ez a legnehezebben megoldható kérdés, amivel a KKV-vezetők szembesülnek. Számtalan szaktudás, rengeteg elnevezés, egymást átfedő területek… Segítünk "rendet rakni" a KKV tanácsadók között.

Hűvös Ágnes írása

blank
Sok KKV-tulajdonos és vezető fordul a megfelelő szaktudásért külső tanácsadókhoz, fejlesztőkhöz. A keresett tudás sokféle lehet: a rendszerszintű kihívásoktól a speciális kérdésekig vagy akár a vezető, a csapat személyes fejlődéséig a vállalkozás bármely területe kerülhet fókuszba. A tanácsadó feladata a diagnózistól a helyes válaszok megtalálásán át akár a megoldások gyakorlati alkalmazásáig is terjedhet, ezekben kíséri ügyfeleit.

Szerencsére ma már nemcsak a nagyvállalati, hanem a KKV-szektorban is számos tanácsadó dolgozik, és online is elérhető sok információ arról, hogy ki és milyen területen kínálja tudását. Kicsit olyan, mint amikor Gombóc Artúr kerül zavarba:

kerek csokoládé, szögletes csokoládé, töltött csokoládé, adótanácsadó, marketingtanácsadó, stratégiai tanácsadó, mentor, coach, szakértő…

A választás néha nemcsak azért nehéz, mert nem ismered a konkrét tanácsadót, hanem azért is, mert nehéz felmérni, pontosan mire is van szükséged. A tudás átfedő lehet, a módszerek pedig szerteágazóak.

Hogy mennyire gyakori is az “eltévedt kérdések” problémája, azt minden szakértőnk, tanácsadónk visszajelzi. 

  • „Van egy kérdésem, de nem tudom, kinek tegyem fel.”
  • „A könyvelőmet kérdeztem, de azt mondta, ez nem az ő dolga…”

Te is mondtál már ilyesmit? Nem vagy egyedül. Az adótanácsadás, a könyvelés, a pénzügy és a kontrolling egymáshoz is szorosan kapcsolódó területek. Mégsem mindegy, mikor melyik funkció dolgozik. A hasonlóságok több esetben is elbizonytalanítják a vállalkozókat, hogy melyik területre is „tévedtek”, melyik szakértőre lenne szükségük. Ezért szakértőink hármasban nekiestek, hogy Hamupipőke módjára szétválogassák a három területet. Ha kifejezetten ez a terület érdekel, olvasd vonatkozó blogposztunkat: Adótanácsadás, pénzügyek, kontrolling: hogyan ne vessz el benne?

Sajnos a tanácsadói szakma maga is küzd – nagyon sok olyan pályatárs van, akik nehezen határozzák meg, mihez is értenek legjobban… vagy éppen sok minden ben tudnak segíteni, és ezért nem mernek specializálódni. Ennek egy speciális szegmenséről, a coachok piacáról korábban már írtunk

A Karsonnál mi úgy döntöttünk, hogy specialistákkal dolgozunk – de mivel kompex problémákat oldunk meg, projektcsapatokat szervezünk. Ügyfeleinknek tehát nem kell pontosan tudnia, melyik szakterületre van szükségük: vezető tanácsadóink segítenek a jó kérdést meghatározni, a Karson összeállítja a projektet, aztán pedig specialistáink elvégzik mindazt a munkát, amire szükséged van. Tanácsadóink az üzletfejlesztés, szervezetfejlesztés és marketing területéről érkeznek, generalistáink feladata pedig elsősorban az ő munkájuk tökéletes összehangolása.

Végül, de nem utolsó sorban sokat gondolkozunk etikai kérdésekről. A jelenlegi helyzetben is látunk számos olyan kommunikációt, ami a „válságálló” vállalkozást, a „garantált sikert” és a „biztos növekedést” ígéri neked egy olyan helyzetben, amiről egyelőre senki nem tud biztosat. Hogy mi mit ígérünk, hogyan dolgozunk, arról ebben a cikkünkben olvashatsz: A sikerről, a vállalkozásról – és pár szóban a szexről.

Böngészd át útmutatónkat is, hogy jobban meg tudd határozni, mik is a kérdéseid – és kire lehet szükséged. Aztán pedig vedd fel velünk a kapcsolatot. Ha nem ránk van szükséged, azt is megmondjuk.

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!