A sikerről, a vállalkozásról (és pár szóban a szexről)

Nem arra válaszolunk, amit kérdezel? Vállaljuk.

Hűvös Ágnes írása

blank
A beszélgetés legszelídebb tanácsadónkkal is tud olyan lenni, mint egy pofon – kijózanító, fájdalmas. Azért van ez így, mert a tanácsadó felelőssége az objektivitás. A vállalkozók sokasága sikertörténetekre és tuti tippekre függesztett tekintettel sétál bele mindenféle sz…akadékba. És ha egy ilyen eset után érkezik hozzánk, mi már csak a tényt tudjuk közölni vele: benne vagy.

Mi nem abban segítünk, amit sokan várnak tőlünk. Sokszor nem is arra a kérdésre válaszolunk, amit feltesznek nekünk. Segítünk és válaszolunk, igen. Arra, amire valóban hasznos, szükséges, előremutató. De ahogy az orvos sem azért van, hogy lediktáld neki, mit írjon a receptre, úgy mi sem feltétlenül “diktálásra” működünk.

De miért is van az, hogy a kérdések vagy a kívánt irányok nem működnek? A válasz a siker kultuszában rejlik.

Nem tervezheted a saját utadat mások sikertörténetei alapján.
Nem tudhatod, milyen szakadékokon vezetett odáig az ő útjuk.

Visszásan hangzik, de a siker mítosza az egyik leggyilkosabb dolog, ami a vállalkozói világban jelen van. A sajtó felépített egy vállalkozói mítoszt, ami arról szól, hogyan lesz valaki egy jó ötlettől gazdag, hogyan épít egyetlen gondolatra valami olyat, ami előre viszi a társadalmat. Van még hely a listán Bill Gates, Elon Musk és Mark Zuckerberg után.

A jelenlegi helyzetben is látunk számos olyan kommunikációt, ami a „válságálló” vállalkozást, a „garantált sikert” és a „biztos növekedést” ígéri neked egy olyan helyzetben, amiről egyelőre senki nem tud biztosat.

A magyarországi vállalkozások valamivel több mint 30%-a nem éri meg az 5 éves kort ⎼ még nyugodt gazdasági környezetben sem. Iparáganként változó a bukások aránya, egyes területeken akár 80% felett is lehet. De miközben evidens, hogy a vállalkozók túlnyomó többsége legalább egy kisebb-nagyobb bukást átél, valahogy erről nem beszélünk. Pedig érdemes lenne.

Minél magabiztosabb és optimistább a kezdő vállalkozó, annál nagyobb eséllyel bukik. Az arányszámot javítja, 

  • ha a vállalkozó tapasztalt, illetve 
  • ha képes dinamikusan reagálni a környezeti változásokra.

Azaz minél tapasztaltabb és minél kevésbé optimista (az egészséges tartományban), annál sikeresebb. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az eseményeket a lehető legreálisabban képes szemlélni anélkül, hogy ez különösebb érzelmi energiájába kerülne. Tudjuk, hogy nem ezzel leszünk népszerűek, de szerintünk kutass, tervezz, mérj… a vak rohanást pedig hagyd a kezdőkre.

A sikerről és a siker szemléletéről itt olvass tovább: Sikeres vállalkozó vagyok. Vagy nem.

Nem fogunk újat mondani a következő megállapítással:

Emberből vannak a vezetők is.

Újra elöntötte az online teret az „X tipp, hogy ezt-vagy azt meg tudd oldani” jellegű tartalom. És a vállalkozók falják ezeket, hiszen mindannyian implementálható, apró eszközökre vágyunk, amelyeket csak sitty-bevezetünk és sutty-mindent-megjavítanak. Sitty-sutty

Elképesztő dolgokból lett „a sikeres emberek megtanulandó N szokása”

  • folyamatos, feszített munkatempó, 
  • brutálisan korán kelés vagy akár alig alvás,
  • kizárólag pozitív gondolatok. 

A túlfeszített működés nagyon hamar testi és pszichés zavarokhoz vezet. A siker mítoszának egyik ráadás-mellékhatása, hogy sok vállalkozó él abban a hitben, hogy a problémáival egyedül van, mivel a problémákról nem szabad beszélni. A mikrovállalkozások alapítóinak, vezetőinek és az egyéni vállalkozóknak az egyik legnagyobb kihívása a szeparáció, vagy más néven a vállalkozói magány.

Magányosan pedig nehéz felelősséget vállalni, nézőpontot váltani, mérlegelni, döntéseket hozni. Ebben segíthetnek a tanácsadók.

De egészen pontosan miben is segíthetünk?

A tanácsadó felelőssége a szakmai kérdésekre adott helyes válasz. A fentiekből jól következik, hogy a higgadt, realista megközelítés – még ha a segítő népszerűségét valamilyen mértékben csökkentheti is – sokkal fontosabb az esetek jelentős részében. Mi nem ígérhetünk sikert, mert a kérdésekre nem feltétlenül az a jó válasz, hogy „én bízom benned, sikerülni fog!”.

A támogatás fontos eleme a jelenlét, megszólíthatóság, azaz minden, ami a szeparációt csökkenti, a rejtett elemeket felszabadítja, megbeszélhetővé teszi. A tanácsadónak feladata felépíteni azt a bizalmat, amiben minden kérdés elhangozhat (és a tanácsadó felelőssége szólni, ha egy adott kérdésre nem tud felelősségteljesen válaszolni).

A tanácsadónak nem feladata a motiváció. Egy jó coach vagy pszichológus segítheti a belső motivációs technikák kialakítását – de még ő sem motiválhatja kívülről a klienst. Látunk olyan tanácsadókat, akik ehhez másképp viszonyulnak. Mi úgy gondoljuk, hogy aki kívülről motivál, az valójában valami mellett állást foglal – nekünk inkább az a feladatunk, hogy 

a döntést segítsük, és nem az, hogy döntést hozzunk.

 A döntést mindig az hozza, aki a kockázatot vállalja, azaz akié a vállalkozás.

(És ide kívánkozik még, hogy miért nem dolgoznak a tanácsadók sikerdíjért. Pontosan ugyanezért: a döntést nem mi hozzuk. A vállalkozó felelőssége, hogy mit mond el a tanácsadójának, és mit tesz meg abból, amit a tanácsadó javasol.)

A vállalkozók segítése időnként olyan, mint a kamaszok szexuális felvilágosítása: számos mítosz és hiedelem lerombolásával, társadalmi tabuk feloldásával kezdődik, és a tényekre koncentrál. És persze ha tény, hogy valamit nagyon jól csináltál, a tanácsadód azt is visszajelezheti.

A Karson blogján több mítoszromboló cikket is olvashatsz, az egyik kedvencünk a Makacs Marhaság. Kattints, olvasd.

Csak azt tudjuk mondani nektek, amit kamasz gyerekeinknek is szoktunk: kérdezni és megbeszélni sokkal kevésbé kellemetlen, mint kezelni a nem-tudás vagy akár a hiedelmek következményeit. Ebben a szex és a vállalkozás nagyon hasonlít. Kérdezzetek.

Borítókép: Pixabay

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!