Hogyan megy egy cégvezető szabadságra?

Céget vezetsz? Akkor téged is fenyeget a kimerültség, kiégés minden veszélye. Két vendégszerzőnk összeszedte, milyen gyakorlatias lépésekkel tudsz felkészülni arra, hogy fejben is hátrahagyhasd a cégedet 1-2 hétre.

Széles Anikó és Mogyoróssy Ágnes írása

blank
Mindenki szokott utazni, nyaralni, és a hétvége is unalmas kiszámíthatósággal jelentkezik. A kérdés nem az, hogy te, a cégvezető mész-e szabadságra. A kérdés az, hogy a gondolataid, az érzelmeid szabadságon vannak-e veled, vagy ott maradtak a cégben és keményen dolgoznak akkor is, ha éppen pihennél. Bár a Karsonnál főleg a vállalkozásoddal dolgozunk, soha nem fogunk elsiklani a tény felett: a vállalkozásokat emberek csinálják. Most egy kicsit veled, az emberrel foglalkozunk. Két vendégszerzőnk, Mogyoróssy Ágnes és Széles Anikó arról írt, mi mindent kell tenned, hogy idén nyáron valóban szabadságra tudj menni.

A cikk első része Mogyoróssy Ágnes írása

Sokan nyűgnek élik meg a nyári szabadságot, különösen akkor, ha túl sok a feladat. Ugyanakkor mindenkinek, a vezetőnek és a vállalkozásnak is jót tesz, ha ki tud kapcsolódni és fel tudja tölteni az energiaraktárait.

Három típusú vezetőt ismertem meg: 

  1. Zavartalanul nyaral. Ne háborgassák!
  2. A reggeli órákban és a munkaidő végén dolgozik, a köztes időben nyaral. Igényli a rendszeres tájékoztatást, informálást.
  3. Irodája legfontosabb eszközeivel (laptop, telefon, töltő) a tengerparti napernyő alá költözik. Dolgozik tovább, mint otthon. Mintha mi sem történt volna.

Melyik hozzáállás a célravezetőbb? Tőled függ.

Miért ne dolgozz fejben, amíg pihensz?

Legalább 2 hetes (egybefüggő) zavartalan pihenés az ideális, hogy megújult erővel állj újból munkába. A környezetváltozással új ötletek, hatékony megoldások születhetnek a cég működésével, a saját szakmai életeddel kapcsolatban. 

A pihenés hiánya pont annak a rovására megy, amire a vezető annyira vágyik: hatékony vállalat, üzleti eredmények, új ötletek.

Nem elég csak a testeddel szabadságra menni, vidd el a fejedet is, különben lassan eltűnik belőle a kreativitás, elillan a motiváció!

Aki képtelen leállni, mert úgy érzi, hogy nélküle megáll az élet a cégben, az számíthat arra, hogy egy idő után betegségek (szív- és érrendszeri problémák, táplálkozási zavarok, kiégés, depresszió, indulatkezelési problémák, stb.) „hálálják” meg a téves hozzáállást. Az súlyos kérdéseket vet fel, ha egy cég, egy szervezet nem tud nélkülözni egy vezetőt, vagy éppen fordítva: ha a vezető hiszi magáról, hogy nélkülözhetetlen. A háttérben a félelem, a bizalmatlanság, a delegálásra való képtelenség is meghúzódhat: úgy hiszi, valami balul sülhet el azalatt, amíg pihen. Ha el is megy nyaralni, akkor is szervez és tervez rendületlenül.

Tudjuk, hogy sokszor úgy érzed, a vállalkozás mintha a gyereked lenne. Nem lehet elengedni még. És azt is ismerjük, amikor a pokolba kívánod az egészet, ahogy néha a gyerekvállalást is pokolba kívánjuk egy-egy átvirrasztott éjszaka után. Erről is írtunk már: 5 érv, hogy ne akarj többet vállalkozni  

Hogyan érdemes a vezetőnek felkészülnie a szabadságára?

Tervezze meg! Ahogy egy költségvetést vagy értékesítési tervet, ezt is jó lehet időben elkészíteni.

Viccesen azt szoktam mondani, hogy a szabadság a szabadságolási terv elkészítésével kezdődik.

Az éves szabadságolási terv tulajdonképpen egy szimpla excel táblázat vagy online naptár is lehet. Tartalmazza a vezető szabadságának kezdő napját és a munkakezdés legelső napját, a helyettesítő nevét, elérhetőségét, kit és milyen ügyekben lehet keresni, illetve magát a vezetőt milyen ügyekkel kell keresni a szabadsága alatt. Ezt az információt minden érintettel célszerű megosztani.

A vezető a szabadságát megelőző hetekben írásban és személyesen adja át a konkrét feladatokat és a jogköröket (a vállalkozás és a feladatok jellegéből adódóan) a helyettesének. Fokozatosan vonja ki magát a mindennapok forgatagából, hogy a szabadsága idejére megfelelő legyen a munkavégzés házon belül, ő pedig zavartalanul nyaralhasson.

A szabadságolási terv elkészítésére (optimális időpont és helyettesítő(k) meghatározására) a legjobb idő az év eleje, de legalábbis akkor, amikor még minden szükséges intézkedésre van idő.

Mit érdemes a vezetőnek átgondolnia és megtennie, mielőtt szabadságra megy?

Feladatok, eldöntendők, elintézendők:

  • Az átruházandó feladatoktól függően pár héttel a szabadsága előtt: milyen aktuális feladatot delegál és kinek? 
  • Milyen időpontban és milyen témában lehet vagy kell őt informálni a szabadsága alatt? Milyen csatornán keresztül várja az információkat? (email, telefon, stb.)
  • Kit értesít előzetesen a szabadsága időpontjáról? (kb. 2 héttel a szabadsága előtt) (Fontos ügyfelek, társterületek vezetői stb., a helyettesítő(k) nevének, elérhetőségének megadásával.)
  • E-mail beállítása, rövid információval: milyen idősávban van szabadságon, kit kereshetnek és milyen elérhetőséggel ebben az időtartamban?

Szakemberként javaslom még megfontolni: 

  • Fontos a jó időzítés. A halaszthatatlan döntéseket a szabi előtt vagy után érdemes meghozni, semmiképpen nem a szabadság alatt.
  • Fokozatosan térjen vissza a munkába a pihenése után. Adjon magának még pár napot, hogy legyen ideje visszazökkenni, informálódni a teendőkről és eseményekről.
  • Ha nehézséget jelent számára szabadságra menni, érdemes szakemberrel (coach, mentor) dolgoznia a delegálás és a bizalom témáján, a szabadságfélelmén („nem vagyok pótolható”-érzésén).

A leállási képesség tanulható. 

Ha nem tud, vagy nem akar kikapcsolódni a vezető, azzal rossz mintát közvetít a munkavállalóinak, mert elvárásként élhetik meg, hogy a pihenésük alatt ők is dolgozzanak. Ez a családi életükre, az egészségükre is hatással van. Mindez végül kiégéshez, felmondáshoz, saját cég esetén feladáshoz is  vezethet. 

Akadálymentes, zavartalan pihenést kívánok minden vezetőnek

blank

A cikk második része Széles Anikó írása

– Az lenne jó! Itt élni! – mondta vágyakozva beszélgetőtársam. Épp a hajóját tette vízre idén április közepén Vir-szigeten, amikor beszédbe elegyedtünk.
– Mi az akadálya? – kérdeztem.
– Az, hogy nem bírok kiszállni. Vállalkozásom van otthon. Vendéglátás.

Gyakori nagyon a hasonló élet. Jól menő vállalkozó, a pénzből bőven futja egy tengerparti nyaralásra kényelmes hajóval. Csak éppen idő nincs elég kiélvezni azt.

A vállalkozói önreflexióról olvasd el ezt a cikkünket is:
A 3 + 1 legfontosabb kérdés, amit egy vállalkozó fel kell, hogy tegyen magának

Szabadságra menni laptoppal?

Egy egyhetes nyaralást tekintve is hasonló a helyzet. Gyakori, hogy a vezetővel együtt a laptop is megérkezik a tengerpartra. Ugyanez ritkábban fordul elő a hegyekben. A tengerparton, ahol békésen lehetne egy helyben üldögélni, úgy tűnik, hogy akár dolgozni is lehet. Aki a hegyekbe megy nyaralni, az inkább túrázik, sétál, talán kevesebbet üldögél. Ez vajon a különbség lényege?

Valójában a két helyzetben (tengerpart és hegyek) nem ott van a fő eltérés, hogy ki mit tesz. Hanem hogy hogyan éli azt meg ő maga – és a családja, ha együtt utaznak. A család megélése visszahat rá!

Amikor te gondolod végig, bepakold-e a laptopot, indulj ki innen: 

  • Elégedett vagyok úgy is, ha viszem a laptopom a nyaralásra?
  • Tudom élvezni akkor is a szabadságot?
  • Lelkesítenek ebben a helyzetben is a programlehetőségek, az élmények?
  • Akkor is úgy megyek-e haza, hogy teljesen kikapcsolódtam, feltöltődtem újult energiával a következő dolgos időszakhoz (ami a nyaralás lényege lenne)?

Ha egyértelmű igen a válasz, akkor nincs miért változtatni az eddigi gyakorlatodon.

Ha azonban nem így van, akkor érdemes átgondolod, hogy mi volna az, ami igazán lelkesítő, motiváló, energetizáló nyaralás lenne a számodra. Azaz:

Mire lesz az jó, ha laptop nélkül nyaralok?

Van, akit a csönd, a nyugalom, a tér biztonsága tölt fel.

Van, akit a kalandok szabadságélménye kapcsol ki.

Van, akit a társaság lelkesít.

Van, aki aktívan szeret leereszteni, például kertészkedéssel, barkácsolással, kézműveskedéssel.

Van, aki ilyenkor örömmel tanul valamit, olvas, vagy épp cikkbe foglalja a tudását.

Van, akinek az a nyaralás, ha közben önkénteskedhet, másoknak segíthet, másokkal is megoszthatja azt.

Van, akit a luxuskörülmények hoznak újabb lendületbe.

Van, aki akkor érzi jól magát, ha ő szervezi a programot, találja ki a nyaralás menetét, az élményeket, és ő fogja össze a társaságot.

Van, aki abból érzi, hogy igazán nyaralt, ha megmutathatja ezt sokaknak, és elismerik érte.

Létezik egy szemléletmód, amely szerint 9 motivációs faktor van – a lényeg, hogy te megtaláld a nyaralásodban azt, amelyik számodra valóban működik. 

A nyaralás, pihenés, töltődés célja ez: új erőre kapni, és kiüríteni az agyat az új ötletekhez, a tisztánlátáshoz a mindennapok kihívásainak és problémáinak megoldása érdekében.

Ahhoz, hogy lendületet kapj a munka folytatásához, a pihenésben ugyanolyan motiváltnak kell lenned. 

Ahhoz pedig, hogy pihenhess, előbb delegáld a feladataidat.

A tulajdonosi és a vezetői szerepkör ütközéseiről (avagy arról, hogy hogyan lehet egy fenékkel két lovat megülni) olvasd el ezt a cikkünket is: Menedzser és tulajdonos közötti konfliktusok

Hogyan készülj fel a valós delegálásra?

Mint annyi minden más a vállalkozásban és az életben, ez is egy jó tervezéssel indul. Időben – szükség esetén akár hónapokkal előre – érdemes átgondolni, hogy milyen halaszthatatlan problémák szoktak felmerülni, ami miatt kénytelen a vezető nyaralás közben is elővenni a kütyüket. Aztán szépen sorban megválaszolni a kérdéseket, majd a válaszok mentén előre cselekedni:

  • Kik tudják ezt megoldani helyettem, ha nem vagyok ott? Kik tudnak ebben segítséget nyújtani még nekik, ha szükséges? (Információval, aládolgozással, feladatok átvételével stb.)
  • Mi az, amit már tudnak ehhez, csak legfeljebb tudatosítani érdemes bennük?
  • Mi akadálya lehet annak, hogy megoldják nélkülem a helyzetet? Hogyan lehet ezt az akadályt előre kivédeni vagy elhárítani?
  • Mit szükséges még nekik megtanulni, nekem pedig átadnom számukra ahhoz, hogy meg tudják oldani?
  • Hogyan és mikor tudnak gyakorlatot szerezni az ilyen helyzetek megoldásában?
  • Mire van szükségem nekem ahhoz, hogy megbízzak az ő döntéseikben, képességeikben? (Információ, visszajelzés, tapasztalat stb.?)
  • Miben szükséges nekem változnom ahhoz, hogy meg tudjam vagy meg merjem engedni ezt a lépést, hogy megbízzak valakiben ehhez?
  • Ki az az egyetlen ember, aki ismerheti a vészhelyzeti elérhetőségemet a nyaralásom alatt?
  • Mik azok a helyzetek, amelyek valóban olyan vészhelyzetet jelenthetnek, ami nem várhat a nyaralás végéig?
  • Végül: mi minden lesz még más, ha mindezeket bevezetem? (A nyaralás során, a cégben, a családdal, az én állapotomban stb.)

Keresd meg a neked és a vállalkozásodnak legmegfelelőbb válaszokat. Ha pedig elakadsz, vonj be coachot és/vagy szervezetfejlesztő szakembert – segítünk, hogy te valóban nyaralhass!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Széles Anikó

elégedettségnövelési coach, Motivational Map Licenced Practitioner, C-faktor díjas coach, csoportfacilitátor

Sokszor jutott stresszes, fáradt, fásult, kiégett állapotba, pedig lelkesen, lendülettel, motiváltan kezdte minden új „vállalkozását”  munkavállalóként, vezetőként, vállalkozóként egyaránt. A munkahelyi kiégése vezette aztán a coach szakmához, és azóta is az érdekli a leginkább, hogy hogyan tarthatjuk fent önmagunk motiváltságát. Hiszen lelkesen mi magunk is motiváltabbak vagyunk, és a munkatársaink is. Coachként ő ebben tud segíteni: fenntartani és növelni ügyfelei motiváltságát a változások közepette. 

blank

Mogyoróssy Ágnes

executive és üzleti coach, DISC (persolog) viselkedésprofil-tanácsadó

Vezetői tapasztalatait sales-es vezetői pozíciókban az élelmiszeriparban sajátította el. Jelenleg vezetők és vállalkozók fejlesztésével, üzleti coachingjával foglalkozik. Főbb szakterületei: vezetői fejlődés szintlépései és a vezetői viselkedésminták feltérképezése. A témában 2020-ban írt egy könyvet Inspiráló vezető címmel. Mottója: tudatosítás, felelősségvállalás, itt és most.

Hasonló tartalmak

blank

Ki vezesse a cégemet?

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem. De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!