blank

A 3+1 legfontosabb kérdés, amit egy vállalkozó fel kell, hogy tegyen magának

Nyereség, egészséges cash-flow és a boldog nyugdíjasévek - vajon ez vár rád vállalkozóként? Gondold végig.

Hűvös Ágnes írása

blank

Akár kézműves vagy, akár tech startupot indítasz, sőt: ha nonprofit szervezetbe teszed az időd és a pénzed, akkor is van legalább 3 kérdés, amire már a legelején gondolnod kell. A válaszok módja különböző, de a végeredmény dönti el, hogy érdemes-e egy nappal is tovább menned, vagy nem. Nagyon béta szinten mindegyik egy kérdésre vezet vissza: mit veszel ki a nap végén magadnak?

Legyél önző, a végletekig, a most következő 5 percre.

Ha nem megy, a vállalkozásod bukik.

A kérdés, amit fel kell tenned: mi van ebben a vállalkozásban a te számodra? Mitől lesz fenntartható, élhető, és mitől fogsz belőle megélni? Ezt bontjuk most le 3+1 egyszerű kérdésre. Segítünk abban is, hogyan válaszolj, ha startupod van, és hogyan, ha a gyerekeidnek is örökül hagyható (kis)vállalkozásban gondolkodsz. 

Ha nem tudod, mi a különbség a startup és az organikusan növekvő mikrovállalkozás között, olvasd el korábbi cikkünket: Az S betűs szó, amiről minden tinit fel kellene világosítani 

Az jó, ha van küldetésed, de ha te magad éhen halsz közben, sosem éred el, amit szeretnél. Önzés bekapcsol, kockás papír előkerül.

1. Van nyereséged? Tuti?

Egy korábbi blogposztban lebontottuk a legbutább képletre, mi a nyereség.

  1. A bevételeidből kivonod az összes kiadásodat,
  2. eldugod a céges párnacihába a tartalékot,
  3. megveszed magadnak a napi zsíros kenyeret,
  4. és ha ezek után pozitív szám marad, akkor nyereséges a bizniszed.

Ha még nem olvastad a posztot, olvasd el itt: Mi a haszon?

Ha startupod van, akkor a kérdés nem az, hogy azonnal vagy majdnem azonnal képes vagy-e nyereséget termelni, hanem az, hogy ha 4-10 évre, átlagolva kiszámolod a nyereséget, akkor az így kapott szám az iparági átlag felett lesz-e. Azaz képes vagy-e a korai fázis mélyrepülése után durván nagy nyereséget realizálni. Ezen áll vagy bukik, hogy mennyire leszel vonzó a befektetők számára.

Ha ún. lifestyle business, azaz lassan növekedő vállalkozás a te pályád, akkor a képlet egyszerű: milyen hamar tudod elérni, hogy stabil, tervezhető nyereséget termelj?

Nyisd meg most, olvasd el később ezt a cikkünket: Mi a haszon?

Ha hitelt vagy kölcsönt veszel fel (akár nagybácsitól), a kérdés az lesz, hogy a költségek kifizetése, a tartalékképzés meg a zsíros kenyér után van-e még akkora összeg a hónap végén, hogy kifizesd a törlesztést, és továbbra is nyereséges legyél. Ha igen, akkor ez valóban növekedési hitel, ha nem, akkor áthidaló kölcsönről van szó, ezt a következő kérdésnél érdemes átgondolni.

2. Ki tudod fizetni a vállalkozásod költségeit?

A kérdés arra vonatkozik, hogy hogy néz ki a cash-flow, azaz hogyan és mikor áramlik ki-be a pénz a bankszámládon. Ez itt a vérkeringés – nem az a kérdés, hogy lesz-e pénz osztalékra, hanem az, hogy amikor egy-egy költség jelentkezik, éppen van-e elegendő pénz, hogy kifizesd.

Gondolj bele: akár gyártasz, akár kódolsz, a hónap végén fizetsz magadnak, az alkalmazottaidnak, gyártás esetén a beszállítódnak is, azaz annak, akitől az alapanyagot veszed. Meg persze még egy csomó mindenért fizetsz. Eladni akkor fogsz, amikor kész a cucc. Amikor eladsz, további időt vesz igénybe a pénz megérkezése, ez nagyvállalatokkal való bizniszelés esetében akár hónapokat is jelenthet. Azaz előbb kifelé folyik a pénz, és a nagy kérdés az, hogy a következő kicsordogálás előtt kerül-e a tartályba elegendő. Ha nem így történik, akkor tartozásod keletkezik (valaki, akár te magad áthidaló kölcsönt nyújtasz a cégnek), ez pedig a következő befolyó pénzt terheli. Ha te tetted bele a pénzt, valószínűleg türelmes hitelező vagy, ha más, akkor a költségsoron hamar és szigorúan megjelenik a törlesztés kérdése. Nem mindegy, hogy meddig marad ott.

Nyisd meg most, olvasd el később ezt a cikkünket: KKV-likviditás tótágas helyzetben

Startup esetén a kérdés az, hogy honnan finanszírozod a folyamatosan kifelé folyó pénzt úgy, hogy neked se legyenek cash-flow problémáid. Ha ugyanis magadnak sem tudsz már zsíros kenyeret venni, a téged és a vállalkozást terhelő tartozást sem fogod tudni befektetésből finanszírozni. Ez a korai fázisban összekalapált megfelelő mennyiségű 4F-tőkét és realista tervezést jelent. Startup esetén 3-5 hónapnyi céges tartalék és 6-24 hónapnyi zsíroskenyérpénz kell ahhoz, hogy ne a cash-flow hibájába bukj bele. Ha ezt is kezded elmorzsolni, de nincs eredmény, akkor a startupod egy drága, de élvezetes kaland volt, és ideje újat kezdened.

Lifestyle business esetén a kérdés sokkal egyszerűbb: mindig ki kell, hogy fizesd a költségeket. Azaz azonnal cash-flow pozitív vállalkozást kell építened, de persze a kezdeti szakaszban a te zsebed lesz a tartalék tartály. Számolj 6 hónapnyi tartalékkal, és legyél nagyon szigorú magadhoz. 

Itt van a válasz arra, miért nem szoktuk javasolni mikrovállalkozásoknak, hogy pályázaton induljanak. Megírod a pályázatot (költség), elnyered és elkezdesz fejleszteni (költség), beszámolót készítesz, és majd valamikor megjön a neked ígért pénz is. Mivel kevés mikrovállalkozás képes előfinanszírozni, az állam pedig nem szokott sietni még az előleg kifizetésével sem, 

komoly cash-flow hiány keletkezhet.

Itt a nagy lábon lövés az, hogy a támogatási szerződésben te eredményeket és határidőket vállalsz, azaz akár van pénz, akár nincs, neked muszáj dolgoznod és költened. A trükk persze az, hogy vagy legyen már kész az eredmény, vagy legyen elegendő pénz a párnacihában már a pályázat beadásakor. Ez van, skacok.

Gyakori probléma, hogy a mikrovállalkozók folyamatosan a családi kasszából finanszírozzák a cégüket:

  • saját autóval közlekednek, aminek a költségeit nem számolják el,
  • nem választják szét a banki vagy a kommunikációs költségeket,
  • ha nincs a cégben elég pénz, saját kasszából fizetnek mondjuk egy rendezvényes belépőért (ez a KATA-ban különösen könnyen megtörténik, hiszen egy kasszának tűnik a vállalkozós és a magán),
  • és így tovább… 

A saját zsebedből betett pénz lehet növekedési vagy áthidaló célú, de nem mondhatod, hogy egyik sem.

Magadat lövöd lábon, ha soha nem adod vissza magadnak a pénzt. Ebben az esetben ugyanis a vállalkozásod egy költséges hobbi lesz, amit nem feltétlenül engedhetsz meg magadnak. Lássuk, miért nem. 

3. Lesz mit enned 70 évesen?

Ha már a cash-flow rendben van, egyszerű számolás következik. Tegyük fel, hogy nem akarsz a vállalkozásod asztala mellől kihalni, hanem tisztes és békés öregkort szeretnél. Azt is tegyük fel, hogy ezt a megtakarításaidból akarod finanszírozni, más ugyanis nem nagyon lesz. A nyereséged is rendben van. 

Akkor elő a kockás papírt – mennyit és hogyan teszel félre, hogy a zsíros kenyér akkor is meglegyen majd, amikor már nem tudsz vagy akarsz napi 8-16 órát hajtani? Ha ezt nem termeli ki a vállalkozásod, van min gondolkodni továbbra is.

Azaz nem csak fizetést kell adnod magadnak (amit zsíroskenyérre költesz), hanem azon felül is kell tervezned. Ez lehet osztalék, lehet magasabb fizetés, könyveléstechnikailag lehet bámi. A lényeg, hogy nézz elég távolra, ami a családi kasszát illeti.

+ 1. Élvezed, amit csinálsz?

Az előző bekezdésben írtunk egy durva számot. Napi 8-16 óra, átlagosan. Azaz a hétvégén nem akarsz dolgozni, ha néha szabadságra mész, ha gyerekkel vagy, az első 1-2 évben akkor is napi 8 felett lesz az a szám. A kérdés egyszerű: lesz-e benned annyi kakaó, hogy eljuss ilyen terhelés mellett a pozitív cash-flowig, a nyereséges működésig, a tisztes öregkorig? Ezt csak te mondhatod meg.

Ha minden kérdésre igent tudtál mondani, mehetsz. Váltsd meg a világot.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Működő, nyereséges, eladható? Vagy addig még el kell jutni…

Mondhatnánk, hogy a tavasz adta az apropót ehhez az íráshoz – vagy az egyes cégekben felszabaduló idő a leállás miatt -, de valójában persze nem. Erre a posztra régóta készülünk, és különös időszerűséget ad a témának az, hogy számos vállalkozásban várhatóak nagy változások, elsősorban az üzleti modell terén, de tartunk tőle, hogy a tulajdonosi körben is. Erről írtunk egy korábbi cikkünkben – ha nem olvastad, kattints majd vissza oda is. Most arra hívunk, hogy játssz el a gondolattal, milyen lenne valaki másnak átadni egy szép, rendezett, eredményes céget.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!