blank

5 érv, hogy ne akarj többé vállalkozni

Eljön a pillanat, amikor így gondolsz erre az egészre: entrepreneurshit. De azért nem fogod otthagyni. Talán soha.

Hűvös Ágnes írása

blank

Egyszer régen, amikor a tavaszi energiák éppen túláradtak benned, vállalkozásba kezdtél. Még az is lehet, hogy ez a meggondolatlan döntés évtizedekkel ezelőtt fogalmazódott meg benned, amikor még ifjú voltál és bohó. Nem tudhatom, hogy milyen kudarcokon át vezetett az utad a sikerig. És azt sem tudhatom, most éppen a csúcson vagy egy gödörben látod magad. Egy dologban biztos vagyok: ha vállalkozol, akkor az elmúlt hetekben-hónapokban eljött vagy el fog jönni egy este, amikor nagyon elfáradsz. Azt az estét, azt a hangulatot szeretném most elkapni. Karcos vörösborral, valami erősen depresszív zenével és egyetlen, dühösen magad elé köpött szóval:

entrepreneurshit

A válság küszöbén, egy undok ügyfél után becsukva az irodád ajtaját, vagy amikor semmi nem akar összejönni, talán te is belenézel a tükörbe, és felteszed magadnak a kérdést: nem lett volna egyszerűbb alkalmazottként?! De. Vannak érveim. Kemények, igazak – és ha minden jól megy, a cikk végén továbbra is vállalkozó leszel. Csak talán nem érzed magad annyira egyedül.

Édesapám egyszer elmondta, mi volt a legnehezebb az ejtőernyőzésben. Arra felkészítették, hogy az ernyő nagyot ránthat még leérkezéskor is. Arra is felkészítették, hogy egy-egy légáramlat hogyan módosítja az ereszkedést. Még arról is szóltak, hogy kihez imádkozzon, ha nem nyílik az ernyő. De azt senki nem mondta, hogy mit kell tennie, amikor egy almaültetvényre esik. Márpedig ez igen hamar megtörtént. Az ernyő beakadt az érett almáktól roskadozó fakoronába, és jött a gazda puskával… Valószínű? Nem igazán. Megtörtént? Nagyonis.

Mondok néhány olyan esetet, ami nagyobb biztonsággal bekövetkezik, mint az almafás sztori. Te is tudod, meg én is, hogy a vállalkozás ilyen.

1. A rejtett költségeket megfizetted

A boldog élethez alapvetően három dolog szokott kelleni: klassz meló, társak (barátok/család) és egészség. A vállalkozás alapelve: válassz kettőt. Ez a te rejtett költséged, amivel az induláskor nem számoltál – vagy a fogorvosoddal nem találkozol elég gyakran, vagy a barátaidra nincs időd, vagy a munkád esik szét. Hölgyeim és uraim, kezeket fel. Ki az, aki az első 2 évben meg tudta valósítani a tökéletes munka/magánélet-egyensúlyt? Meghívom egy kávéra, meséljen róla. De ha még 4-5 év után sincs meg az a bizonyos egyensúly, akkor tényleg kávézz velem egyet.

2. Több a felelősség, mint szeretnéd

Sokan azt gondolják, hogy nehéz lesz, amikor alapítóként nem tudnak fizetést adni maguknak. De te már tudod, hogy az igazi sűrűje ott kezdődik, amikor felveszed az első alkalmazottaidat piaci alapon. Amikor nem tudod, hogy a következő hónapban ki tudod-e fizetni a bérüket. Vagy akkor, amikor megrendeled a szomszéd kisvállalkozástól az első nagyobb tétel árut – és pontosan tudod, nekik mennyire fáj, ha késel a fizetéssel. Nem az a legrosszabb, amikor nem tudod, neked honnan lesz pénzed. Hanem az, amikor mások gyerekeiért és vállalkozásaiért válsz felelőssé… vagy ha rájössz, mennyire vagy valójában cinikus.

3. Gyengébb vagy, mint gondolnád

Erős vagy. A kezdetekkor mindenképpen. De még a sikeres amerikai sorozatvállalkozó, Josh James is elmondta egy vele készült interjúban, hogyan zokogott a földön fekve magzati pózban egy megoldatlan üzleti probléma súlya alatt. Ha (sorozat)vállalkozó vagy, egyszer lekerülsz a földre. Vagy többször. Talán csak gondolatban, talán valóban ott leszel. És még csak nem is biztos, hogy a vállalkozás fog leküldeni – lehet, hogy vidáman viszed a súlyt a válladon évekig, és jön egy övön aluli ütés: egy háziállat elpusztul, egy barát messzire utazik, vagy csak eltörik a kedvenc bögréd. Készülj fel rá. Merj összegörnyedni. Újra meg újra.

4. Csalódást okoztál

Valakinek biztosan. Az anyádnak, hogy mégsem orvos lettél. A barátaidnak, hogy nem tudsz partiarc lenni. Az asszonynak, hogy nemhogy nem gazdagodtál meg egy év alatt, de még a félretett pénzt is feléled. A férjnek, amikor nyúzott vagy és ingerült, és pont olyan vagy, mint a menedzser, akihez annak idején a nagyanyád férjhez akart adni. A gyereknek, hogy nem vagy ott, amikor számít rád. Magadnak.

5. Nincs visszaút

Ha elég sokáig kitartottál, többé már nem akarsz más lenni. Nem akarsz alkalmazott lenni. Nem akarsz értelmetlen(nek tűnő) munkát végezni, és nem akarsz mást csinálni, mint ami téged lelkesít. Főleg nem mások álmaiért akarsz küzdeni, mert neked is vannak izmos álmaid. Ezt akarod, akkor is, ha éppen ólomnehéz, ha zaklatott, vagy ha rosszabb, mint a tengeribetegség a Titanicon. Vegyél egy mély levegőt, és ha eddig nem sikerült elriasztania senkinek, hát –

állj talpra és menj előre, tovább.

Vállalkozó vagy, barátom. És nem vagy egyedül.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!