Tulajdonostársak – nem az a kérdés, hogy mekkora a részesedésed…

Egyetlen cégtulajdonosnak lenni nem biztos, hogy nyerő. De mi az értelme a tulajdonostársaknak?

Hűvös Ágnes írása

blank
Sokak számára a vállalkozásukból részesedést feladni egókérdés. A közkeletű hit az, hogy „ha 100%-om van, akkor biztosan nem lehet baj”. Hát de. Alapvető tévedés van a gondolat mögött, mindenképpen érdemes tisztázni.

A vállalkozás olyan, mint egy almatorta. A cukrásznak. 

A kezdeti befektetés 0,5 kg liszt, 3 tojás, 30 dkg cukor és 1 kg alma (tisztítatlanul). Ha almatortaként szeretnéd értékesíteni, a várható értéke ebben az állapotban gyakorlatilag 0. Amikor elkezdünk rajta dolgozni, és egyre jobban hasonlít tortához, az értéke is változik. Vagyis

  • ha a kezdeti hozzávalók 100%-a a tiéd, attól még közel 0 értéket birtokolsz, 
  • ha egy elősütött, félkész almatortát 100 fabatkáért tudsz értékesíteni, de a tortának csak a 70%-a a tiéd, akkor is 70 fabatkányi érték van a birtokodban,
  • ha pedig a kész tortát 150 fabatkáért adod, és addigra már csak 50% van a birtokodban, akkor is 75 fabatkányi értéket mondhatsz magadénak. 

Azaz minden olyan befektetőbevonás, tulajdonosiszerkezet-változás, ami a cégérték növekedéséhez vezet, masszívan az érdekedben áll. Az egód itt… egy csipet só a tortában. Szükséges, de valljuk be, nélküle is rendben leszünk. Azaz ha bárkit bevonsz, a helyes kérdés az lesz: hogyan vezet ez a cég növekedéséhez, fejlődéséhez, végül pedig a cégérték növekedéséhez.

Tulajdonostársak – miben tudnak helyettesíteni?!…

Gyökerezhet az egytulajdonosos gondolkodás abban is, hogy azt gondolod: más nem tudja olyan jól megcsinálni… Elmesélem, mi ezzel a gond.

Egyrészt az, hogy ha a cégben te egy nélkülözhetetlen munkatárs vagy, akkor a cég a te influenzádtól össze fog omlani. Másrészt, ami ennél is fontosabb, te nem lehetsz kizárólag a céged alkalmazottja. Lehet, hogy felfigyeltél fentebb: ezt az almatortát a cukrász szempontjából vizsgáltuk. Gondolj bele. A tulajdonos nem eszi meg az almatortát, hanem hasznot szeretne belőle. Ezt elérheti úgy, hogy minden évben osztalékot vesz ki, de úgy is, hogy a kész, finom tortát eladja. Ezzel szemben a benne dolgozó alkalmazott egészen fura dolgot csinál, ha az almatortás hasonlattal élünk: egyszerre eszi és újratermeli az almatortát. Ennek a visszásságairól, azaz arról, hogy mi a baj azzal, ha egyszerre vagy tulajdonos és dolgozó is a saját cégedben, már több helyen írtunk és még fogunk is.

Nyisd meg most, olvasd el később az ezzel kapcsolatos cikkeinket:
Működő, nyereséges, eladható? Vagy addig még el kell jutni… 
Egy fenékkel két lovat megülni… 

A tulajdonostárs valamilyen plusz értéket hoz a cégedbe. Azaz ha pusztán kapacitást akarnál bővíteni, akkor nem feltétlenül kell a százalékaidról lemondani: vegyél fel alkalmazottat. Persze van olyan, hogy az alkalmazott nagy értéket jelent (olyan nehezen elérhető kompetenciát hordoz), ilyenkor egy employee option pool létrehozását javasolják, és néhány százalékot osztunk ki a legfontosabb, leginkább a céghez kötendő alkalmazottak között.

Üzlettárs esetén azonban sokkal szerencsésebb, ha 

az új társ többet és mást tud, mint te, 

azaz nélkülözhetetlen kulcskompetenciát (és/vagy tőkét) hozol be így, amit nem tudsz te magad helyettesíteni. Ebben az esetben neked nem lesz kevesebb feladatod, viszont a cég képes lesz növekedni. Azaz egy teljes értékű üzlettársnak egyenrangú társnak kell lennie, akinek nem delegálsz, hanem akivel újrastrukturálod a feladatokat.

Valójában nem bővítesz, hanem modellt váltasz. 

De most a lényeg: cégtulajdonosként, vállalkozóként gondolkodj első naptól eladható almatortában (még akkor is, ha nem akarod eladni). Az almatorta-logika ugyanis azt eredményezi, hogy 

osztalékfizető céget építesz, 

és nem egy új munkahelyet magadnak.
Válts szemléletet.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Működő, nyereséges, eladható? Vagy addig még el kell jutni…

Mondhatnánk, hogy a tavasz adta az apropót ehhez az íráshoz – vagy az egyes cégekben felszabaduló idő a leállás miatt -, de valójában persze nem. Erre a posztra régóta készülünk, és különös időszerűséget ad a témának az, hogy számos vállalkozásban várhatóak nagy változások, elsősorban az üzleti modell terén, de tartunk tőle, hogy a tulajdonosi körben is. Erről írtunk egy korábbi cikkünkben – ha nem olvastad, kattints majd vissza oda is. Most arra hívunk, hogy játssz el a gondolattal, milyen lenne valaki másnak átadni egy szép, rendezett, eredményes céget.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!