Az interim marketingvezető helye a szervezetben

Amikor csak „rendet kellene tenni” a marketingfolyamatokban, az interim marketing menedzsment jó megoldás lehet. De mi is az, hogyan működik, pontosan mik az előnyei? Tarsoly Norbert senior marketingtanácsadó részletesen leírta.

Tarsoly Norbert írása

Az interim marketingvezető helye a szervezetben
A hektikusan változó gazdasági környezetben olyan rugalmas szervezetre van szükség, amely gyorsan és hatékonyan tud reagálni a változásokra, veszélyekre és lehetőségekre. A verseny globális. A digitalizáció átalakulást, változást és átcsoportosítást igényel. De mi a teendő, ha nincs idő, lehetőség vagy szaktudás hagyományos vezetőket toborozni, betanítani? A megoldás sokak számára – különösen marketingterületen – az Executive Interim Management lehet.

Az elmúlt évek gazdasági eseményei (a pandémia utóhatása, inflációs hatások, a szomszédban dúló háború stb.) egyre nehezebb helyzetbe hozzák a vállalkozásokat. A változás szükségszerűen beköszönt a cégek életébe. Azok a vállalatok, amelyek rugalmasan és gyorsan tudnak reagálni a gazdasági változásokra, komoly versenyelőnyre tehetnek szert. A gyors reagálás képességében kétségkívül meghatározó szerepet játszik a humán erőforrással való gazdálkodás képessége is. Ráadásul a megfelelő, magas szintet képviselő vezetőkből egyre nagyobb hiány mutatkozik, megtartásuk is egyre nehezebb.

Sok vállalatnak az állandóan változó környezet miatt nincs is feltétlen igénye egy teljes állású professzionális vezető alkalmazására.

Nem csoda, hogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik olyan ún. interim menedzserekre, akik az eredményekre összpontosítva átsegítik a cégeket egy-egy átmeneti időszakon. Az interim menedzsment innovatív megoldást kínál a vállalaton belüli időszakos közép- vagy felsővezetői hiány kezelésére. De mi is pontosan az interim szolgáltatás, és hogyan segít a vállalatokon ez a nyugaton már elterjedt megoldás?

AZ INTERIM MANAGEMENT SZOLGÁLTATÁS

Az interim szolgáltatás meghatározott menedzseri feladatok ellátását jelenti határozott idő alatt. Olyan tapasztalt vezető ideiglenes alkalmazását jelenti, aki az eredményekre összpontosít. Ha egy szervezetnek hiányzik az erőforrása vagy a megfelelő kompetenciája egy projekt, változás, konkrét kritikus kihívás vagy üresedés során, az interim management biztonságos, gyors és költséghatékony megoldást kínál. Az interim vezető nagyon rövid időn belül „beépül” a szervezetbe, és korlátozott ideig van jelen. Ily módon a vállalat gyorsan egy nagyon tapasztalt gyakorlati vezetőhöz vagy funkcionális szakemberhez juthat.
Az interim vezető fókusza a fejlesztésen és a változás előmozdításán van, változtatásokat hajt végre, folyamatokat alakít ki, csapatot épít, optimalizál, vagy csak átmeneti időszakra betölt egy megüresedett pozíciót. Ő nem egy múlt- (és tapasztalat) nélküli „tanácsadó”, nem is ufó, hanem egy valóban nagy tapasztalattal rendelkező szakember, aki képes tapasztalatainak és szaktudásának köszönhetően rövid idő alatt átlátni a helyzetet, és arra megoldási alternatívákat kidolgozni.
Gyakran egy csapat felépítése, vezetése és fejlesztése vezérli őt, de nem fél feltűrni az ingujját, és gyakorlatias munkát végezni, mivel a legtöbb megbízás megköveteli, hogy mind stratégiai, mind operatív jellegű munkát végezzen. Tapasztalt vezető, aki vállalja a működési felelősséget, és teljes mértékben egy előre meghatározott feladatra koncentrál. Optimális rugalmasságot, végrehajtási erőt és költséghatékonyságot biztosít az ügyfélnek.

INTERIM MANAGEMENT VS. MANAGEMENT CONSULTING

Sokak azért zárkóznak el egy külső szakértőtől, mert a tanácsadók világában rossz tapasztalatokról hallottak. Fontos azonban különbséget tenni a vezetési tanácsadók és az interim vezetők között.
Egy vezetési tanácsadó elemzi a helyzetet, felméri a céget, a piacot, a versenytársakat, megismeri a lehetőségeket, és ezután tanácsot ad, javaslatot tesz a tennivalókra.
Ugyanezt egy interim menedzser is megteszi, de míg a tanácsadó nem marad „bent a körben”, így a közvetlen felelőssége is kisebb, addig az interim vezető a csapat és a szervezet teljes jogú tagjaként végre is hajtja a javasolt intézkedéseket. Érezhető, hogy ez egy lényegesen összetettebb szerepkör, mint a tanácsadóké. (Ez nem jelenti azt, hogy a jó vezetői tanácsadókra ne lenne szükség, hiszen akár egy interim vezető is velük közösen tud hatékonyan dolgozni, csak annyit jelent, hogy a tanácsadó szerepköre mélységében teljesen más.)
Az interim menedzsert alkalmazó társaságok egy személyben kapnak operatív vezetőt, aki a napi koordinálást látja el; tanácsadót, aki vizsgálja az adott állapotot, ezután pedig meghatározza az új irányokat; változás-menedzsert, aki a szükséges változásokat kezdeményezi, megvalósítja, és ellenőrzi; valamint egy stratégiai szervező tudását.

AZ INTERIM MENEDZSMENT ELŐNYEI A KKV-K SZÁMÁRA

Tévhit, hogy ez a modell csak a nagyvállalatoknál működik. Sőt! Az interim sok szempontból hasznos lehet a kisebb vállalatok számára is.
Az interim menedzsment:

  • Költséghatékony. Egyrészt az elszámolás jellege miatt a költségtétele lényegesen kedvezőbb, mint egy főállású alkalmazottnak, másrészt elképzelhető, hogy bizonyos területeken, cégméretnél vagy élethelyzetekben nincs is feltétlen szükség egy teljes munkaidőben foglalkoztatott vezetőre. Utóbbi esetben az interim akár néhány órában is tökéletesen el tudja látni a vezetői feladatot.
  • Professzionális. Az interim menedzserek tapasztalt és nagy tudású vezetők, akik a szakterületük kiváló ismerői. Olyan friss tudást és értékes külső tapasztalatot képesek cégen belülre behozni, ami hiányzik a cégből.
  • Gyors. Egy interim menedzser gyakorlatilag azonnal alkalmazható, nem szükséges hosszú kiválasztási és betanítási procedúra. Mivel az adott területet jól ismerő szakember, ezért gyorsan átlátja a helyzetet. Ebből adódóan lényegesen gyorsabban realizál értéket a vállalat számára.
  • Hatékony. Szaktudása és vezetői tapasztalata révén képes gyorsan, magas szinten valós változást hozni a vállalat életébe, képes a munkatársak képzésére, új munkatársak kiválasztására, hatékony csapat felépítésére, így a vállalat a távozása után is sikeres marad.

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
 

Interim marketing menedzsment

Az egyik terület a vállalkozás életében, ahol a legnagyobb hatékonysággal tud működni egy interim szakember, az a marketing.

Az interim marketingvezető rendkívül hatékony segítség gyorsan változó piaci környezetben.

Szakmai tapasztalatot, magabiztos vezetői képességet és a szükséges változtatások végrehajtásának képességét hozza magával a cég életébe. Hatékonyságuk a „T-tudásnak” köszönhető, amivel gyorsan, komoly értéket teremtenek. A „T-tudású” marketingesekről egy korábbi bejegyzésemben írtam. Olyan tudással rendelkeznek, amellyel képesek könnyen és súrlódásmentesen beilleszkedni a gyorsan változó és növekvő üzleti ökoszisztémába. Nem pusztán marketingismereteik vannak vagy ismerik az online világot (vagy egy részterületét), de szakértelmük túlmutat a klasszikus értelembe vett marketingspektrumon.

Mikor érdemes interim marketingvezetőt igénybe venni?

Az interim marketingvezető-kinevezés biztonságos és költséghatékony választás, ha a vállalkozás vezetője bizonytalan a termékfejlesztéssel, a piacra lépéssel, vagy úgy általában a vevőszerzéssel és a márkaépítéssel kapcsolatos kérdésekben, nincs a marketing folyamatokra dedikált vezetője és nem biztos benne, hogy érdemes kialakítani egy marketingosztályt.
A következő esetekben mindenképpen javasoljuk az interim marketinges igénybevételét:

  • Hirtelen, vagy stabil növekedés esetén – amikor még nincsenek dedikált marketinges szerepkörök, de lehet, hogy igény lenne rá.
  • Átalakulás esetén – amikor a vállalaton belül a szervezet átalakítása válik szükségessé.
  • Új piacra lépés esetén – amikor egy új célcsoportot kívánunk megszólítani, és ehhez piacelemzés elvégzése, valamint új marketingstratégia kialakítása szükséges.
  • Új termék fejlesztése esetén – amikor komplex piacra lépési stratégiát kell kialakítani.
  • Márkaarculat-váltáskor – amikor egy teljes arculatváltás levezénylése a feladat.
  • A marketing vállalaton belüli szerepének a definiálása érdekében – amikor a vállalaton belüli struktúrák és folyamatok feltérképezése és újragondolása válik szükségessé.
  • Marketingvezetés hiánya miatt – amikor egy meglévő marketingcsapat vezető nélkül marad.

Egy „ideiglenesen” kinevezett szakember könnyedén átlátja az igényeket, beavatkozhat, és támogathatja a meglévő csapatot egy adott projektben, vagy átveszi a marketingosztály és beszállítók kialakításának felelősségét.
A Karson interim marketingvezetői legalább 15 éves tapasztalattal rendelkeznek a különböző vállalatok és iparágak működésében, mély szakértelemmel a marketing és marketingkommunikáció területén. Minden interimünk igazolt jó vezető, aki szokott olyan „vészhelyzeteket” kezelni, amikor az első naptól kezdve eredményre van szükség.

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tarsoly Norbert

közgazdász, holisztikus szemléletű marketingstratéga,
fő területe az ügyféléletút tervezés
Tarsoly Norbert_2022_web
Több mint 20 éves nemzetközi nagyvállalatoknál és hazai KKV-knál szerzett tapasztalattal a háta mögött döntött egy saját tanácsadó vállalat létrehozása mellett. Éveket töltött a pénzügyi szektorban középvezetőként, illetve nemzetközi biztosítónál marketingvezetőként. Sokat tapasztalt marketingügynökségi partnerként és service design tanácsadóként piackutató vállalatnál. Az általa képviselt márkával sorozatban nyolc alkalommal nyerte el a világ legjelentősebb márkaértékelési rendszerének díját, amit azok a márkák kaphatnak, amelyek a saját területükön kitűnő hírnevet szereztek. Lelkes és elkötelezett mentor, akivel számos marketingszakmai és üzleti konferencián találkozhatunk előadóként is. Üzleti látásmódja, kreativitása és kiterjedt eszközismerete az, ami a legnagyobb hozzáadott értéket adja az ügyfeleivel való közös munkában. A megbízások során közös gondolkodásra hívja ügyfeleit, hiszen hite szerint csak így érhető el valódi áttörés.

Hasonló tartalmak

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek

Van négy órád egy kora őszi csütörtök délelőtt, hogy átbeszéljük a kihívásokat, tanulj és inspirálódj vezetőtársaiddal?

VEZETŐI KIHÍVÁSOK A MARKETING DIGITÁLIS PÓKHÁLÓJÁBAN – MEETUP
Karson marketing workshop KKV vezetőknek

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!