Ha a vállalkozásod pénzügyeiben nagy a káosz

Stabil céghez stabil pénzügy kell. Hogyan építsd fel a jól működő pénzügyi rendszert? Végigvesszük, gyakorlatiasan, szikáran.

Himer Csilla írása

blank
Átlátható pénzügyeket akarok – az utóbbi időben egyre több ügyfelünk fogalmazza meg ezt. Szeretnék tudni, hogy hol tartanak, mire elég a pénzük és meddig. Szeretnék tudni, hogy honnan vegyék ehhez az adatokat és minek alapján hozzanak döntést. Amióta a piac és a válság „rángatja őket”, azóta sokkal fontosabbak lettek nekik az átlátható pénzügyek, a pénzügyi rendszerek.

Csinálj egy gyors tesztet magadon – mintha valami magazint olvasnál. Felsorolunk néhány jellemzőt. Olvasd el figyelmesen, és számold össze, mennyi igaz rád!

Hány olyan pont volt, amelyben magadra ismertél? Ha kettőnél több, akkor rossz hírünk van: nem te irányítod a pénzügyeidet, hanem azok irányítanak téged… meg a cégedet is.

Mi az oka annak, ha sötétben tapogatózol a pénzügyeiddel?

Az, hogy nincs kiépített pénzügyi rendszer a vállalkozásodban. A rendszer nemcsak azt jelenti, hogy megvannak benne a megfelelő elemek, például van pénzügyi vagy éppen cashflow-terved. 

Még egy “egyszemélyes hadseregként” működő vállalkozásnak is szüksége van pénzügyi rendszerre, ami a következőkből áll össze: 

  • a pénzügyi rendszer alapelemei (különböző tervek, árkalkulátor, nyilvántartások, kimutatások, dashboardok stb.),
  • adatforrások, amelyek biztosítják az elemek elkészítéséhez szükséges adatokat,
  • megfelelő minőségű adatok, amik az adatforrásokból kinyerhetők, és lehet velük majd az elemekben megfelelően dolgozni,
  • folyamatok, amelyek biztosítják, hogy mindezeket használni tudd, és az adatokból információ legyen, majd ezek alapján döntéseket tudj hozni. 

Az, hogy mekkora a céged (milyen összetett a működése és vannak-e az iparágban megszokott, előírt kimutatások), meghatározza azt is, hogy ez a rendszer pontosan milyen elemekből áll össze. 

Nem akarsz egyedül belevágni? Gyere el az Átlátható pénzügyek workshopra, tanulj a Karson és a QUiCK szakembereitől!

A pénzügyi rendszer alapelemei

Egy vállalkozásban vannak alapvető rendszerelemek. Ezeknek minden vállalkozás pénzügyi rendszerében benne kell(ene) lenniük: 

  • Tervezés. Ezen belül legalább
            • a pénzügyi tervezés
            • a cashflow-tervezés,
            • és az árazás (igen, az árazás a tervezés ívének utolsó állomása).
          •  
  • Nyomonkövetés. Elmúltak már azok az idők, amikor a tervet elég volt az asztalfióknak készíteni, évente egyszer. A tervezés dinamikussá vált. Azaz nyomon is kell követni, és szükség esetén ki kell igazítani, hogy még eltérések esetén is alkalmas legyen a kitűzött célok megvalósítására.
  • Eltérések kezelése. Amikor eltérés van a tervhez képest, a nyomonkövetésből kiderül. Hogy mihez kezdesz majd ezekkel az eltérésekkel? Ez számít igazán. 
  • Ellenőrzés. Nem összekeverendő a nyomon követéssel! A nyomon követés során kifejezetten a tervadatokkal dolgozol. Ilyenkor azt vizsgálod cég szintjén, hogy irányban vagy-e még a megvalósítással. Az ellenőrzés már inkább kisebb munkafolyamatok során előállítandó részcélok megvalósítására vonatkozik. Ezeket már nem is biztos, hogy te tartod kézben. Valószínű, hogy egy munkatársadnak, beszállítónak adtad ki megvalósításra. Itt nemcsak eredményeket, hanem teljesítményeket is ellenőrzünk. A szempont mindig az, hogy ezek a teljesítmények, eredmények hogyan és mennyiben járulnak hozzá a kitűzött, nagy cél megvalósulásához. 

Kattints most, olvasd el később tervezéshez kapcsolódó cikkeinket:
Gördülő tervezés – stabilizálás viharos időkben
Kockázatkezelés KKV-módra

Hogyan kezdj neki a pénzügyi rendszer kialakításának?

Nem szépítjük. A pénzügyi rendszer kialakítása nulláról: munkaigényes folyamat. Ez tipikusan az az eset, amikor menet közben kell patkolni a lovat (ez adja a nehézségét). Nem árt, ha átgondolsz néhány szempontot, mielőtt belevágsz: 

  • Mik a vállalkozás céljai? Ha a növekedés, ráadásul belátható időn belüli dinamikus növekedés, akkor olyan kiegészítő rendszerben kell gondolkodnod, amely rugalmasan alakítható, és amely képes a cégeddel együtt nőni. Lehet, hogy most még nincs pénzed (és értelme sincs erőforrást égetned) arra, hogy vállalatirányítási rendszert vagy más, funkcionális szoftvert (pl. a pénzügyeid kezelésére QUiCKet) vezess be. Bőven elegendő lehet most még az Excel-tábla. Ezeket azonban már most úgy érdemes kialakítani, hogy ha eljön az idő, akkor egy importálással könnyedén be tudd söpörni az eddig táblázatosan kezelt adatokat az új szoftverbe.  

Még elég az Excel, de szükséged van rendszerezésre? Nézd meg árkalkulátorunkat, cashflow-tervezőnket és további letölthető eszközeinket.

  • Milyen megvalósítási módok vannak a terveidben? Ezeket ugyanis le kell tudnod képezni az operatív működésed során. Ezek a folyamatok nagy hatással lesznek a pénzügyi rendszered kialakítására is. 
  • Mit szeretnél visszamérni? A terveidben helyet kell adni mérési pontoknak (mik az adatfelvétel technikai és emberi feltételei?), ellenőrzésnek, és a döntés folyamatok meghatározásának.
  • Hányfelé és milyen formában van adatszolgáltatási kötelezettséged? Érdemes a működésed során keletkező adatokat eleve úgy rögzíteni, hogy később kinyerhető legyen minden akár az Excel-táblából, akár a szoftverből. A rendszerednek alkalmasnak kell lennie adatszolgáltatásra, információk adására. Akár azért, hogy időben be tudd nyújtani az áfabevallásodat, akár azért, hogy legyen egy olyan vezetői információs dashboardod, ahol a fontosabb mutatószámokat egy pillantással áttekintheted, és máris kapj egy képet a vállalkozásod aktuális állapotáról. 

Gondold végig a fenti szempontokat, és fogj neki a megvalósításnak!

Ha mégsem boldogulsz, akkor jelentkezz Átlátható pénzügyek workshopunkra, amelyet a QUiCKkel közösen tartunk. 
MIKOR LESZ?  2023. február 8.
HOL? Budapest
KI TARTJA? Kristó Zoltán, a QUiCK alapító-tulajdonosa, és Himer Csilla pénzügy-kontrolling tanácsadó, a Karson Consulting mikrovállalati üzletágának vezetője

Hogyan tudsz jelentkezni? Kattints itt és most!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Himer Csilla

Himer Csilla

Karson tanácsadó partner

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

blank

Kockázatkezelés KKV-módra

A vállalkozás kockázatos, ez sosem volt másként. De mintha mostanában a kelleténél nagyobb lenne a kockázat mértéke. Mikor és hogyan lehet ezt kezelni? Kiindulópontot adunk a gondolkodáshoz és a kockázatkezeléshez.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Árazás válságban

Az árazás mindig is összetett feladat volt. Válságban még több tényezőre kell figyelni – és újraalapozni, ha szükséges. Infláció, alapanyagváltozások, a piac változásai… Tűrd fel az ingujjadat.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!