A Tindenmudók

Minden cégnek van kellemetlen ügyfele. Mi most eláruljuk, kitől félünk a legjobban.

Hűvös Ágnes írása

blank
2020-11-15
Biztos minden cégnél van olyan, akit nem szeretnének ügyfélnek. A Mumus, aki ha bejelentkezik, minden kolléga rémülten összerezzen. A kekecek, az akadékoskodók, a fizetni nem akarók, az energiavámpírok. A Karsonnál ilyen a Tindenmudó. Hűvös Ágnes kollégánk elmeséli, milyen az.

„Olyan okos vagyok, hogy időnként egy szót sem értek abból, amit mondok.” (Oscar Wilde)

Ismerek valakit, aki mindent jobban tud. Tényleg. Megszereli az órát, kétszázzal repeszt csúcsforgalomban, és már hatkilencfél órája tudta, hogy mi lesz vacsorára. Az ő mentsége az, hogy még csak két és fél éves. És még egy mentsége van: soha, egyetlen percre sem hagyja abba a tanulást. Kérdez és kérdez, és azokban a pillanatokban, amikor éppen nem mindentud (így, egybe), akkor nagyon sokat tanul. Játszásiból persze mindentudó. Pontosabban Tindenmudó.

Aztán ismerek egészen sok olyat is, aki mindent (jobban) tud. Kétszáz embernek magyarázza egyszerre a tudományt. Üzleti tárgyaláson egyetlen kérdést se tesz fel. Ha el is megy egy képzésre résztvevőnek, csak másfél órát van jelen, és akkor is a laptopján dolgozik. Egy előadás végén a kérdésszekcióban tizenöt percig hozzászól. Soha nem kíváncsi. Nincs rá ideje. Soha nem bizonytalan. Nincs rá szüksége. Tanácsadóhoz megerősítésért jár, és ha ezt nem kapja meg, felháborodik. Ingyen akar tudást, mondván, amúgy nem is kell neki, csak kíváncsi volt.

Időnként felhívnak minket Tindenmudók. Egy darabig azt hisszük, az ügyfeleink akarnak lenni, de ez hamar elmúlik. Lebuknak, na. Éppen tíz éve történt, hogy egy Tindenmudó a legújabb fejlesztésének a piacra viteléről akart velünk értekezni. Mondtam neki:

– Professzor úr, térjünk ki részletesebben ennek a találmánynak a hasznosítására.
Ő felháborodottan emelte fel a hangját a telefonban:
– Minek arról beszélni?! Én TUDOM, hogy a találmányom hasznos!

Na, ő is Tindenmudó. És még csak mentsége sincs.
Van még mit tanulnunk. Nekem türelmet, hogy a Tindenmudókkal is tudjak mit kezdeni.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes​

Senior partner, Karson Consulting

Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

Copyright © 2020 Carsongrey Üzletfejlesztő Kft., Minden jog fenntartva Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | | Jogi Nyilatkozat Impresszum | Jogi Nyilatkozat

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!