Pánikolsz? Futás helyett állj meg egy pillanatra

Aki tervez, sikeresebb. Ez ennyire egyszerű.

Az üzleti tervvel rendelkező vállalkozások 30%-kal gyorsabban növekszenek, mint azok, amelyeknek nem volt üzleti terve. Még izgalmasabb adat azonban, hogy azok a vállalkozók, akiknek a cége üzleti terv alapján működik, 271%-kal hajlamosabbak időben és nagyobb veszteség nélkül felszámolni a vállalkozásukat, mint azok, akik „érzésből vállalkoznak”… és kénytelenek kizárólag az év végi eredmény alapján dönteni, adott esetben nagy veszteségeket zsebből finanszírozva. Azt is tudjuk, hogy forrás bevonásához (legyen az hitel, intézményes kockázati tőke vagy magánbefektetés) szintén szükséges, hogy írott adatokkal, üzleti tervvel, versenytárs- és piacelemzéssel rendelkezz. Ez nem véletlen, hiszen a pénzt nem az álmaid, hanem a terveid megvalósítására kapod.

Válság idején még élesebben merül fel a tervek iránti igény. Amikor minden a feje tetején áll, amikor mindennel egyszerre kell foglalkozni, akkor sok döntést kell hoznod. Döntened kell, mire szánj pénzt és időt, mit ments meg, mit változtass, mit állíts le. Mi alapján döntesz? Ha vannak a vállalkozásodnak tervei és mért adatai, még akkor is nehéz a döntés. De ha ezek csak fejben léteztek eddig, akkor még nehezebb megítélni, milyen hatása lesz az intézkedéseidnek.

Éppen ezért – a Karson tanácsadói szerint – ha eddig nem volt üzleti terved, akkor épp itt az ideje ezzel foglalkozni. Egy egyszerűsített üzleti terv akkor is támpont, amikor minden bizonytalanná válik körülötted, és segít azzal is szembenézni, hogy minek van üzleti realitása és minek nincs. Különösen fontos azonban, hogy egy ilyen üzleti terv nem állhat meg a benned lévő gondolatok, koncepciók, ötletek leírásánál. Ebben a helyzetben húsbavágóan fontos, hogy valós piaci adatok, üzleti eredmények és részletes elemzés alapján rakd össze azt a tervet, ami meghatározza a következő 6-18 hónapodat, vagy akár több évet is. Ügyfeleink kérdéseire mi nem rögtönzött válaszokat adunk, és neked sem ajánljuk, hogy magadnak csak hipotézisek alapján válaszolj. Egy-egy felelős tanácsadói válaszunkat kutatás, adatok értelmezése előzi meg, egy-egy tanácsadói óra mögött akár sok órányi gyűjtési és elemzési munka van. Ha nem is fordulsz tanácsadóhoz, a döntés-előkészítést el kell végezned. Azaz ne pánikolj – ehelyett gyűjts adatot, elemezz és tervezz.

Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni: képzeld el, hogy ijesztő zajokat hallasz az éjszaka közepén. Vajon mivel jársz jobban? Ha bokatörő lendülettel elrobogsz az ajtó irányába… vagy ha felkapcsolod a villanyt?

Láss tisztán, dönts bölcsen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hasonló tartalmak

KKV-likviditás tótágas helyzetben

#TótágasHelyzet Folytatjuk „Biznisz a krízisben” sorozatunkat. Ez alkalommal talán a legégetőbb problémát vesszük górcső alá. A mostani válság is hamar rávilágított, hogy nincs túlélés likviditás

TOVÁBB OLVASOM

Copyright © 2020 Carsongrey Üzletfejlesztő Kft., Minden jog fenntartva Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | | Jogi Nyilatkozat Impresszum | Jogi Nyilatkozat

Post Views: 1