Milyen adatoknál kezdjen gyanakodni a cégvezető, hogy a marketingje nem jó?

A marketing, a sales és az egész ügyfélszerzés a vállalkozások egyik, ha nem a legfontosabb része. De honnan tudhatjuk, ha nem működik?

Molnár Dávid írása

Rossz marketing
„A reklámra költött összeg fele ablakon kidobott pénz, csak azt nem lehet tudni, hogy melyik fele.” Ez a mondás szinte minden marketingblogon feltűnt már, de vajon tényleg így van? Nos, a válasz: attól függ.
Molnár Dávid írása

Van, aki az ügyfélszerzésnél a falra hajított spagetti módszerét tartja kézenfekvőnek – megnézi, mi az, ami megragad. Ebben az esetben örülhetünk, ha csak a reklámbüdzsé felét veszítjük el.

Szerencsére van azonban egy ennél sokkal jobb módszer is, amit úgy hívunk, hogy adatvezéreltség.

Mit értünk adatok alatt, melyek a marketing szempontjából legfontosabb mutatók, és mikor kezdjünk el gyanakodni, hogy az ügyfélszerzési módszereink esetleg nem ragadtak meg a falon?

Adatvezérelt marketing

adatvezérelt marketing
Az adatvezérelt marketing az ügyfélszerzés egyfajta különleges és hatékony megközelítése, amely adaatokat és elemzési módszereket használ a marketingstratégiák és -taktikák
 • mérésre,
 • tesztelésére és
 • optimalizálására
Ez magában foglalja a vásárlási és egyéb hasonló adatok gyűjtését és elemzését annak érdekében, hogy betekintést nyerjünk az ügyfelek viselkedésébe, preferenciáiba és igényeibe. Ezek az adatok felhasználhatók olyan személyre szabott és célzott marketingkampányok létrehozására, amelyek nagyobb valószínűséggel találnak meghallgatásra a potenciális ügyfelek körében. Az adatvezérelt marketing jellemzően az alábbi stratégiák kombinációit foglalja magában:
 • Adatgyűjtés: Ügyféladatok gyűjtése különböző forrásokból, például weboldal-elemzésekből, közösségi médiaplatformokról, e-mail marketingkampányokból és ügyfélfelmérésekből.
 • Adatelemzés: Ügyféladatok elemzése a marketingstratégiákhoz szükséges minták, trendek és meglátások azonosítása alapján.
 • Személyre szabás: Ügyféladatok felhasználása olyan személyre szabott marketingkampányok létrehozásához, amelyek az ügyfelek egyéni igényeihez és preferenciáihoz igazodnak.
 • Tesztelés és optimalizálás: Különböző marketingstratégiák és -taktikák kipróbálása annak megállapítására, hogy melyek a leghatékonyabbak – mi működik és mi nem.
 • Automatizálás: Marketingautomatizálási eszközök használata a marketingfolyamatok racionalizálása és az adatvezérelt döntések gyorsabb és hatékonyabb meghozatala érdekében.

Az adatvezérelt marketing tehát azt mutatja meg, hogy a döntéseink működnek-e.

Nem csoda, hogy az ügyfélszerzés e tudatos módja egyre fontosabbá válik a mai digitális korban, mivel a vállalatok – és főleg a KKV-k – arra törekszenek, hogy jobban megértsék ügyfeleiket, ezáltal célzottabb és személyre szabottabb módon lépjenek velük kapcsolatba.

Melyek egy KKV számára a legfontosabb marketingadatok?

A marketingben a vitamin és a fájdalomcsillapító hasonlatával szokták bemutatni a cégek által kínált termékek jellegzetességeit. A vitaminról tudjuk, hogy fontos, de csak kevesen jutunk el a tényleges vásárlásig. Ezzel szemben a fájdalomcsillapítóra azonnal lecsapunk, amint szükségünk van rá. Az egyik hasznos, a másik szükséges. Hasonlóan működik az adatvezérelt marketing is, hiszen itt is két csoportba oszthatóak a cégek:
 1. Az első típus az, ahol szembeötlik a marketing sikertelensége.
 2. A második típusnál az adatok mélyére kell ásni ahhoz, hogy beazonosítsuk a problémát.
Van például néhány olyan szerencsés iparág, ahol igen jól látszik, ha valami nem stimmel a marketinggel. Amennyiben például egy város a turizmusból él, zöldenergiával működik és Magyarország legszebb helyei közé tartozik, de még ennek ellenére sincsenek dugig a szállások, az utcákat nem lepik el turisták, valamint a helyi szolgáltató KKV-k sorban mennek csődbe, az egy elég erős jele annak, hogy a város marketingje – legalábbis ami a turizmust illeti – nem megfelelő. Ha nem is egy egész városról, hanem csupán egyetlen cégről beszélünk, például egy helyi fodrászatról, akkor a következő

jól látható és gyorsan észlelhető adat a bevétel és a költség.

Amennyiben például a fodrászatnak kevés a bevétele, akkor elég kicsi az esélye az előbb bemutatott példának, tehát annak, hogy nincs elég hölgy az adott városban, aki női frizurát vágatna magának — a probléma valószínűleg a KKV marketingjével lesz. Sajnos azonban nem mindig ilyen szembeötlő az ügyfélszerzés elégtelensége.

Miből látszik, ha baj van a marketinggel?

A marketing szempontjából legfontosabb adatok a marketingkampány konkrét céljaitól és célkitűzéseitől, valamint a forgalmazott termék vagy szolgáltatás jellegétől függnek leginkább. Az előbbi két kirívó eset – az iparág, illetve a bevétel-költség adatain kívül –van még néhány olyan információ, ami többet mondhat minden szónál. Számos jel utalhat ugyanis arra, hogy egy marketingkampány nem teljesít jól, vagy hogy a marketingstratégiát módosítani kell. Íme néhány adatpont, amely arra utalhat, hogy a marketingkampány nem hatékony:
 • Alacsony elkötelezettség: Ha az ügyfelek nem vesznek részt a marketingkampányban, például nem nyitják meg az e-maileket vagy nem kattintanak a hirdetésekre, ez azt jelezheti, hogy az üzenetküldés vagy a célzás nem találja el a megfelelő célcsoportot.
 • Magas visszafordulási arány: Ha a weboldal látogatóinak nagy százaléka röviddel az érkezés után elhagyja az oldalt, ez azt jelezheti, hogy a kommunikáció vagy a felhasználói élmény nem hatékony a figyelem megragadásában és megtartásában.
 • Alacsony konverzió: Ha a weboldal látogatóinak alacsony százaléka válik vásárlóvá, vagy végzi el a kívánt műveletet — például vásárol vagy kitölt egy űrlapot —, ez azt jelezheti, hogy az üzenetküldés vagy a célzás nem hatékonyan szólítja meg az ügyfelek igényeit vagy motivációit.
 • Magas ügyfélelhagyási arány: Ha az ügyfelek nagy százaléka elhagyja vagy lemondja az előfizetését, ez azt jelezheti, hogy a termék vagy szolgáltatás nem felel meg az elvárásaiknak, vagy hogy a marketingüzenetek nincsenek összhangban a tényleges ügyfélélménnyel.
 • Magas ügyfélszerzési költségek: Ha az új ügyfelek megszerzésének költségei magasabbak, mint az ügyfelekből származó bevétel, ez azt jelezheti, hogy a marketingkampány nem a megfelelő célközönséget célozza meg hatékonyan, vagy hogy az üzenetek nem kommunikálják hatékonyan az értékajánlatot.

Összefoglalás

A marketing tehát igen fontos célt szolgál egy KKV életében – gyakorlatilag az egyik legfontosabb része a vállalkozásoknak.

Ahhoz azonban, hogy a reklámköltség fele ne a kukában végezze, adatvezéreltségre van szükség.

Összességében – az iparági sajátosságokon és a bevétel-költség duóján kívül – a fentebb felsorolt adatpontok jelezhetik a legkorábban és A leghangosabban azt, hogy a marketingkampány nem teljesít olyan jól, mint az várható lenne, és kiigazításra vagy optimalizálásra van szükség az ügyfelek igényeinek jobb kielégítése és a marketingcélok elérése érdekében. Amennyiben egy jól működő, adatvezérelt marketinggépezetet szeretnél felépíteni a KKV-d számára, ismerkedj meg a Karson Consultinggal!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Molnár Dávid

Molnár Dávid

Az Út a Kerthez® egyik tulajdonosa, ami Magyarország egyik legnépszerűbb kerttervező cégévé vált. Emellett pedig a targeter.hu online vállalkozói képzésrendszer társalapítója, amelynek célja, hogy kinevelje Magyarország leendő vállalkozó generációját. Az oktatáson kívül pedig jelenleg marketing szakemberként tevékenykedik, fő területe az írás és a keresőoptimalizálás.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!