Mikor vehetek ki végre fizetést a vállalkozásomból? Rossz kérdés, jó válaszok.

A költségeket nem lehet csak úgy ki-bekapcsolgatni egy vállalkozásban.

Hűvös Ágnes írása

blank
„Nincs még profitom, mindig visszaforgatom fejlesztésbe. Mikor tudok majd egy tisztességes fizetést kivenni magamnak?”  Tízből kilenc. Ennyi korai fázisú vállalkozásnál látjuk felmerülni ezt a kérdést – és a korai fázis körülbelül 4 év, azaz még több éves vállalkozásokban is elhangzik ez a panasz. A választ az üzleti terved és az üzleti eredményed kell megadja. Ha jó a kérdés. A baj az, hogy ez a kérdés nem jó.

Szeretnénk egy kis pontosítást javasolni:

  • a kérdés eleje a profitra, nyereségre vonatkozik (ami osztalék formájában tulajdonosi jövedelem), ellenben
  • a kérdés végén a tisztességes fizetés áll, ami alkalmazotti jövedelem

Kezdjük a kérdés végével. A trükk abban rejlik, hogy

a benne ledolgozott idődet a cégnek ki kell fizetnie  

(bér és/vagy juttatások formájában). Gondolj erre: ha valaki más végezné a munkádat, ez akkor is így lenne. A benne eltöltött időt, benne létrehozott értékeket a cégnek “meg kell vennie” valakitől. Egyéni vállalkozás esetén is.

Amikor egy tulajdonos benne dolgozik a cégben, akkor valójában önmaga alkalmazottja,

és a „béralkuban”, amit magával folytat, a tulajdonosi szempontok győznek:

  • semmi értelme kiadni az alkalmazottnak a fizetést, hiszen csak elkölti
  • fordítsuk helyette fejlesztésre, az növeli a cégben az értéket, biztosítja a túlélést. 

Tehát az egyszerre-tulajdonos-egyszerre-menedzser lealkudja a saját fizetését. Tulajdonosként elégedett, hiszen fejleszti a céget. Menedzserként… éhes marad.

Nyisd meg most, olvasd el később a tulajdonosi-menedzseri szerepkör dilemmáiról szóló cikkünket: Egy fenékkel két lovat megülni…

A tulajdonosi jövedelem

A tulajdonosi jövedelem ezzel szemben az, amit az év végén az eredményből magadnak elkülönítesz és valamilyen formában kiveszel. Vagy az, amikor eladod a céget, és zsebre vágod az ellenértéket.

Ha azokat a vállalkozásokat nézzük, amelyekben a tulajdonos tartósan benne dolgozik, akkor a tulajdonos-menedzser éves bevétele (ami több, mint a 12 havi bérjellegű jövedelme) kényelmes megélhetést, tisztességes megtakarításokat, szép nyugdíjat, jóféle extra kiadásokat és az utódoknak rendes örökséget biztosít.

A nagy kihívás az, amikor a tulajdonos el szeretné engedni a cégben betöltött szerepét, azaz a havi jövedelmét valaki más fogja hazavinni. Ezt akkor teheti meg jó szívvel, ha a cég akkor is biztosítja a fentebb leírt jóságokat neki, amikor már nem a havi fizetéséből él. Ebben a pillanatban lesz ugyanis a cég megfelelő mértékben nyereséges.

Ha egy kicsit még tovább gondolod, keserű felismeréseket tehetsz. Mi a Karsonnál azt valljuk, hogy ezek a felismerések vezetnek utána a fejlesztéshez, így segítünk gondolkodni.

#1 felismerés: A céged, mindaddig, amíg a piacinál alacsonyabb bért fizetsz magadnak, valójában VESZTESÉGES.

Hogy miért? Mert tartozásban maradsz a menedzserednek, akit nem tudsz megfizetni. Ezt jó lenne hamar orvosolni, mert menedzserre szükséged van, nem hagyhatod éhen halni vagy elmenni máshová dolgozni. És ha te magad vagy az, akkor is csak ezek a választások állnak előtted, ha nem tudsz magadnak jövedelmet biztosítani…

#2 felismerés: A céged, mindaddig, amíg nem fizette vissza az indulás előtt és után befektetett tulajdonosi pénzt, VESZTESÉGES.

Hogy miért? Mert a kezdeti befektetéssel a tulajdonosnak tartozik. A tulajdonos türelmessége sok mindenen múlik. Vannak cégek, ahol akár soha nem történik meg a teljes megtérülés. De ez egy hosszú történet. Gondolkodni rajta mindenképpen érdemes – stratégiai szinten, pénzügyi szinten, és igen, érzelmi szinten is.

Azaz profitról valójában akkor tudunk beszélni, amikor a céged piaci bért tud fizetni a benne dolgozóknak, visszafizeti a kezdeti befektetést, és utána is nyereséges marad.

Ne csüggedj. Minden cég onnan indul, hogy kisebb-nagyobb mértékben veszteséges. Az, hogy mikor fordul termőre, részben iparágfüggő, részben pedig a tulajdonosok és menedzserek elszántságán, tudásán, kemény munkáján múlik.

Kérj segítséget, ha elakadsz. A hit ebben a sportban kevés.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Működő, nyereséges, eladható? Vagy addig még el kell jutni…

Mondhatnánk, hogy a tavasz adta az apropót ehhez az íráshoz – vagy az egyes cégekben felszabaduló idő a leállás miatt -, de valójában persze nem. Erre a posztra régóta készülünk, és különös időszerűséget ad a témának az, hogy számos vállalkozásban várhatóak nagy változások, elsősorban az üzleti modell terén, de tartunk tőle, hogy a tulajdonosi körben is. Erről írtunk egy korábbi cikkünkben – ha nem olvastad, kattints majd vissza oda is. Most arra hívunk, hogy játssz el a gondolattal, milyen lenne valaki másnak átadni egy szép, rendezett, eredményes céget.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!