Ki vezesse a cégemet?

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem. De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában.

Hűvös Ágnes írása

blank
Belefáradtál év végére. Ki nem? Pedig ezt akartad: vállalkozást vezetni, benne pörögni, megvalósítani. Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? Persze. De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában. Keményrockos bejegyzés lesz, pedig mi szelíd emberek vagyunk. Még ügyvezető is van közöttünk. És szívünk-lelkünk a Karson Consultingé.

A legtöbb vállalkozó lelkes, alkotó és nagy munkabírású ember. Imádja a szakmáját, az újítás, a változás, a létrehozás azok a szavak, amik mentén elképzeli a vállalkozását. Ezek mellé ott a sok pénz is, de elsősorban ez a vágy hajtja: Abból szeretnék élni, amit szeretek.

Nagyon sok olyan céget látunk, ahol a fentiek következményeként jó mérnökember, lelkes gyógytornász vagy éppen erdész lesz az ügyvezető. Mert ő akarja a Nagy Művet felépíteni. Semmi gond. 

Abból élnek, amit szeretnek. 

Csak nem pont úgy. Mindjárt elmagyarázom, de előbb mondok példákat.

L. építész. Ipari területek rehabilitációjával foglalkozik. Csodás, nagy kihívást jelentő feladat, aminek éppúgy van társadalmi, környezetvédelmi magassága, mint szakmai mélysége. Szeretne erre vállalkozást építeni, és mivel ez az ő álma, természetesen szeretné ő vezetni a vállalkozását.

  • Amit ő gondolt évekkel ezelőtt: ő fogja megálmodni a nagy projektek iránymutatását. Ő fogja átvenni a nemzetközi nagydíjat, ami a cége kap. 
  • Amit valójában csinál: ő smúzol a járási építési szakhatósággal. Ő lobbizik az önkormányzatoknál. Ő húzza ki a nagyszabású tervekből mindazt, ami nem fér bele a költségvetésbe. A rajzasztalhoz havonta egyszer talán odaülhet.

Z. fejlesztő. Arcfelismerő appja segítségével már egyetlen mobilkattintással leolvasható az utcán szembejövő csaj FB-profilja, mellmérete (ja, arcfelismerő…) és az, hogy foglalt-e. A vállalkozás ügyvezetője azért szeretne lenni, hogy szakmailag tökéleteset alkosson, és azt minden csóró BME-s egyetemistának hozzáférhetővé tegye.

  • Amit ő gondolt évekkel ezelőtt: fejleszt és kódol és fejleszt. Amikor megérkezik a nagy zsé a befektetőktől, akkor már egy profi csapat élén fejleszt, és ő csinálja a code review-t. Ja, és fejleszt. Esténként pedig bulizik, mert elég, ha tízre jár be dolgozni, hiszen ő a főnök.
  • Amit valójában csinál: felvesz és kirúg napi x csóró BME-s egyetemistát (interjúz, HR-ügyeket intéz). Kiáll vadidegen emberek elé, hogy a projekt üzleti részéről pitch-eljen, és közben rettenetesen izzad a tenyere. Sokszor. Heti beszámolót ír a befektetőnek. És bár állatira nincs ideje ilyesmire, hiszen éjjel kettőkor még a könyvelőnek írt e-mailt, hajnali háromkor muszáj nekiülni a code review-nak is. Pont amikor a többiek a leghangosabban buliznak a szomszédban.

Igen, ők abból élnek, amit szeretnek – gazdasági értelemben. 

Azaz tényleg a szívügyük fogja a pénzt termelni, de ők közvetlenül a szakmai résszel nagyon keveset és a korábbihoz képest nagyon máshogy fognak dolgozni. Az ő felelősségük, hogy a vállalkozás víziója (az eredeti álom) szép legyen, kerek legyen, hiteles legyen és mindenki azt kövesse. De minden, ami a vállalkozással kapcsolatos, onnantól az ő kötelességük.

Ezt kell megugorniuk:

  • Kötelességük az iránymutatás, a stratégiai döntések szükségességének felismerése és a döntéshozás. Nem halogathatnak. Nem tétovázhatnak. Nem háríthatnak.
  • Kötelességük a kultúra megteremtése, a motiváció fenntartása, a csapat és a munka dinamikájának pozitív befolyásolása.  Kötelességük a jó embereket jó helyre igazgatni – és kivenni onnan, ha nem jók. Ha bárki dolgozik éppen a cégnél, akkor kötelességük akkor is elérhetőnek lenni, ha éppen nyaralnak. Ha éppen alszanak. Ha éppen szerelmeskednek. És nekik kell elérni azt, hogy mégse zaklassa őket a csapatuk ötpercenként, mert az önálló és kompetens csapat kiépítése és fenntartása is az ő kötelességük.
  • Kötelességük, hogy minden adminisztratív folyamatot felügyeljenek, irányban tartsanak. Kötelességük a befektetők elvárásait kielégíteni vagy újratárgyalni. Kötelességük a forrásbővítés és a tőkeallokáció (azaz hogy jöjjön és menjen a pénz, mint a kisangyal).
  • Kötelességük koktélpartikon és üzleti reggeliken „bulizni”, és akkor is kemény networking munkát folytatni, ha éppen beakad a foguk közé egy kis darab dióhéj a süteményből.
  • Kötelességük a sajtó előtt is vállalni sikert és bukást. Kötelességük egy közösség központi figurájaként működni. Kötelességük  egyenletes vagy masszívan megfeszített teljesítményt nyújtani.
  • Nem kötelességük „szakmát csinálni” – de ha nagyon van rá idejük, talán megengedi nekik a szakmai csapat, hogy beleszóljanak. Kötelességük kimaradni a legizgalmasabb részekből (alkotás, újítás), ha a cégnek kára származna abból, hogy belebeszélnek.

Olvasd el cikkeinket, honnan kaphatsz támogatást céged vezetéséhez üzleti és humán oldalról: 
-Stratégia, üzleti modell, és más értelmetlen szavak…
-Sikeres vállalkozó vagyok. Vagy nem

Őszintén: időnként sz*r meló. De szeretni is lehet, csak tudd, mit vállaltál. Nézd végig: mi az, amit ebből folyamatszervezéssel, szervezetfejlesztéssel át tudsz adni? Mi az, ami valójában operatív vezetői feladat? Mi az, ami valóban stratégiai jelentőségű? És mi az, ahol tényleg a te arcod és neved kell? Ha mindezt meg tudod válaszolni, akkor elindultál az átadás irányába. Fusd át ezt a listát: ügyvezetői munkaköri leírás (angol nyelvű) – és inspirálódj. Aztán pedig válj azzá, amivé akarsz – és amire a cégednek igazán szüksége van. Ja, a lelked a vállalatot illeti meg.

Nyugi, segítünk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!