„A «sose érünk rá» típusú problémák rendezésének időszaka volt” – tapasztalatok és tervek a Zebrapacknál

Előny-e a lassulás? Lehet-e örömteli a cégek gazdálkodásának szigorítása? Egy hulladékkezelő céget kérdeztünk a kilátásokról. A Zebrapack vezetőjével beszélgettünk.

Gödri Emese írása

blank
2020-06-30

Egy olyan területen, mint a hulladékkezelés, nagyon sok szereplő együttműködése kell ahhoz, hogy minden jól menjen. Az elmúlt időszak – és a most következő – felszínre hozta az alapvető szemléletbeli különbségeket, és erősen próbára tette a cégek rugalmasságát is.

A Zebrapack hulladéktömörítőket-forgalmazó üzletága vállalkozások hulladékproblémáinak megoldásával foglalkozik, a szemétköltségek jelentős csökkentését eredményező berendezéseket forgalmaz, segíti a cégeket a munkatársak szemléletváltásától a hulladékok újrahasznosításra történő elszállításáig.

Gödri Emese hulladékgazdálkodási specialista, kereskedelmi- és marketingigazgató írt beszámolót Szemmagasság sorozatunkban arról, mire számít a vállalkozások hulladékkezelésének területén, és hogyan látta saját cégének erősségeit, kihívásait.

Gödri Emese írása

Mi történt a Zebrapacknál az elmúlt hónapokban?

A home office és az új élethelyzet nekünk nem okozott problémát, hiszen eddig sem szokványos „8–4-ig ülünk az irodában stílus” volt ránk jellemző. Gyorsan alkalmazkodunk, és gyakorló-túlélő újratervezőként megnéztük, hogy „miből főzünk”. A kezdeti riadalom után következett a

„maradjunk mozgásban” létforma,

ami azt jelentette, hogy gyakorlatilag mindegy mit, csak tevékenykedjünk. Sokan tekintettek ránk úgy ebben az időszakban, mint egy biztos pontra, ahonnan nem panaszáradat zúdul rájuk, hanem segítünk ahogy tudunk. Van esetleg…? Van. Tudunk segíteni…? Tudunk. Aztán újra hívtak, újak is hívtak: ez erőt adott a nehéz időkben.

Sokkal több időt és energiát szántunk a megnövekedett telefonos igények és kérdések megbeszélésére.

Ez eddig is rendelkezésre állt részünkről, csakhogy korábban az ügyfelek részéről nem volt rá olyan nagy igény, mint most, eddig a legtöbben inkább írásban kérdeztek.

Üres perceinkben átnéztük a folyamatainkat, egyszerűsítettünk és észszerűsítettünk, terveztünk, és valahogy ebből a nagy csendből előszivárgó kis életjeleket felerősítve dolgoztunk lelkesen mindenen, ami csak jött. Talán ez a hit hozta azt, hogy szinte folyamatosan érkeztek megkeresések is, sokkal több apró projektbe is belefolytunk a többi között a csomagolás-tervezés-marketing kapcsán, és ez meg is hozta a gyümölcsét.

Az jelent kihívást mostanában, hogy kevesebb helyszíni felmérést tudunk kivitelezni,

főként a nagy vállalkozásoknál és a multiknál a részleges tevékenységleállások miatt. Van jó néhány elnapolt beruházás, partnereknél új raktár- vagy gyárrészleg építése, elindítása, amelyek sokkal később fognak megvalósulni. Nehézkesebb a bejutás a telephelyekre a szigorú járványügyi biztonsági intézkedések miatt, emiatt az ügyfelek részéről időigényesebb egy-egy projekt elindítása.

Éppen ezek miatt is kiemelt szerepet kap az online bemutatók lehetősége, erre fókuszálunk jelenleg: prezentációkat és videókat készítünk. Abszolút pozitívum, hogy akikkel kapcsolatba kerültünk ebben az időszakban, és akikkel a projektekben dolgoztunk együtt, mind nagyon türelmes, kedves és segítőkész volt, legyen az vezető, raktáros vagy gépkocsivezető.

A kapkodás, a rohanás varázsütésre egy békés, komótos tempóvá mérséklődött, be tudunk fejezni mondatokat, odafigyelünk a másikra.

Nemrégiben baráti társaságban arról sztoriztam, hogyan tudunk segíteni: például a közértben dolgozó eladónak most már nem kell túlórában, esőben, szélben vagy tűző napon dobozokat hajtogatnia, kevésbé fáradtan ér haza, és esténként énekel a kislányával… a raktáros, aki eddig minden ajtónyitásnál összerezzent, hogy nem a főnöke lépett-e be a raktárba, mert soha nem volt rend: sok az áru, gyorsan kell pörögni, percek alatt tele minden az üres kartondobozokkal, hegyekben áll a fólia is. Most büszke arra, amit maga körül lát. Vagy az a cégtulajdonos, aki soha nem merte az épület mögötti részt megmutatni a partnereinek, mert a hulladékgyűjtő környékének látványa elkeserítő volt, most pedig már ő maga is szívesen odasétál. Hogy milyen érzés, amikor a gazdasági vezető felhív, és elújságolja, hogy 60%-kal csökkent a szemétköltségük, és ebből a plusz forrásból oktatásra és fejlesztésre is tudnak költeni…

A hallgatóságból ekkor megszólalt valaki: „azt hittem, ti valami uncsi gépeket forgalmaztok, de ez milyen cool, hogy álmokat árultok, amik meg is valósulnak a segítségetekkel!

blank

A vélemények és a szakmaiság megosztásának időszaka ez. Az elmúlt hónapokban ezekre az értékekre mi magunk és az ügyfeleink is nagyobb hangsúlyt helyeztünk, a kommunikációnkban is nagyobb teret kapott mindez.

Erősségek, amikre tudunk támaszkodni a pandémia okozta visszaesés idején is

A gondosan tervezett és folyamatosan rendelkezésre álló, vagy a rövid határidővel érkező raktárkészlet számunkra is kölcsönöz egyfajta biztonságot: mint amikor nem tudsz olyat kérni az édesanyádtól, amit ne tudna adni…

A vezetőink sportolói múltja nagyban segít a rendkívüli helyzetekhez való gyors alkalmazkodásban, az extra megfeszített tempójú munkában és kitartásban. A stabil, jó munkakapcsolataink, a partnercégekkel való kiváló együttműködés biztosította a gördülékeny rendelkezésre állást a legnehezebb időszakokban is.

Az egyik legnagyobb referenciapartnereink – a Jysk bútoráruházak – csökkentett nyitva tartással ugyan, de folyamatosan dolgoztak, és nagyon segítőkészek, ha élő hulladék-bálázógép bemutatásban való közreműködésre kérjük őket. Az országban bárhol, max. fél órán belül tud valaki LSM bálázógép-működést megtekinteni, hogyha igény van rá.

Átalakuló szemlélet a KKV-k hulladékkezelésében – ezt érzékeltük mi

Úgy tűnik, az elmúlt félévben felértékelődött az odafigyelés, a környezet védelme, és a költségcsökkentési módszerek is hangsúlyosabbak lettek. A korábbi – gyakrabban egy munkatársnak kiadott – „kérjünk egy árajánlatot” típusú megkeresések helyett több mint 50%-kal növekedett a közvetlen cégvezetői, tulajdonosi megkeresések száma. Ez egyfajta elcsendesedés, a fontos, de „sose érünk rá” típusú megoldatlan problémák rendezésének időszaka. Ezt a változást a KKV-területen érzékeltük, és pozitívan konstatáljuk, hogy az általunk oly fontosnak tartott környezet- és természetvédelem, az újrahasznosítás, a vállalkozások „zöld arculatának” megvalósítása kiemelt fontosságúvá vált.

A korszerű hulladékgazdálkodásnak köszönhető költségcsökkentés a szerényebb bevételű vállalkozások körében is igen sürgető lett. Aki hosszú távra tervez, a legjobb, ha minél előbb rendezi a cég „szemétkérdéseit”, szakemberre bízva a stratégia és a megvalósítás kialakítását, mivel így azonnali 50-80%-os költség-, tárolásihely-, munkaerő- és időmegtakarítás valósítható meg.

Erre számítunk a következő fél évben

Mint mindenkinek, nekünk is nehéz lesz a következő fél év. Sok türelemre és megértésre lesz szükségünk. Első körben a hirtelen home office és az átalakult munkarendek fognak visszarendeződni, és a vállalkozások a halasztást nem tűrő feladatokra fognak fókuszálni. Remélhetőleg egyre többen térhetnek vissza korábbi munkahelyükre, és a vállalkozásoknak nem kell (további) munkatársaktól megválni.

Ahol mégis megszűnik egy korábbi munkakör, hamarosan jelentkezhetnek új hulladékproblémák, hogyha kevesebb idő és dolgos kéz jut a hulladék-pakolásra. Ebben tudunk segíteni a vállalkozásoknak olyan hulladékkezelési eszközök biztosításával, amelyek évtizedekig megoldják a vállalkozás hulladékkal kapcsolatos problémáit. A szelektíven gyűjtött hulladékok hajtogatás nélkül azonnal 8:1 arányban tömörülnek, ehhez csupán a zöld start gombot kell megnyomni. Bónuszként rengeteg raktározási/tárolási terület szabadul fel, automatikusan mindig rend és tisztaság lesz, megvalósul a környezetvédelem és a maximális újrahasznosítás, a vállalkozás elindul a „zöld úton”.

Ehhez most nagy segítség a GINOP 128-as pályázat, amely kifejezetten támogatja a vállalkozások korszerű hulladékkezelésének megvalósítását biztosító eszközök beszerzését. A pályázatkész ajánlatokat extra rövid határidővel készítjük el – a szemléletváltás és a vállalkozások igényeinek változása nekünk jelenleg jó hír. A partnervállalkozásoknak sok kapcsolódó témakörben segítünk: környezetvédelmi termékdíj, hulladékbevallások, hulladékkezelési stratégia kialakítása, újrahasznosítható hulladékok átvétele, elszállítása, megszervezése.

Merre van az előre?

A költségeken faragni fognak a vállalkozások, mi pedig a hulladékköltségeken való jelentős megtakarításban tudunk segíteni. A vállalkozás tulajdonosa vagy vezetője nem szemétproblémákkal, túlóra-kifizetésekkel meg panaszáradattal akar foglalkozni. A „már megint nincs szabad raktárterület” és a „kaptunk egy bírságot” típusú szemétgondokra nem megoldás, ha egy ügyes asszisztens gondosan a szőnyeg alá söpri.

A Zebrapacknál éppen ezért nincs stratégiai átalakulás: mindaz, ami felé eddig haladtunk, megy tovább. Jó értékesítési és bérbeadási megoldásokkal, díjmentes szakmai konzultációk biztosításával maradunk versenyképesek, a hangsúly a lehető legnagyobb mértékű hulladékköltség-csökkentésen van. Tudjuk, kinek, mit és hogyan nyújthatunk. És mögötte ott van a mindent átható érték, a természet védelme. Ez visz minket előre.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

Gödri Emese

Gödri Emese

hulladékgazdálkodási specialista, kereskedelmi- és marketingigazgató

Szakterületei a hulladékgazdálkodás-költségcsökkentés, az újrahasznosítható hulladékok legmagasabb áron történő értékesítési feltételeinek megteremtése, a vállalkozások sikereinek támogatása professzionális hulladékkezeléssel, a cégvezetők és érintett dolgozóik szakmai sikereinek támogatása a problémamentes hulladékkezeléssel.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM
blank

Üzlettársakkal? Igen! De hogyan?

A közösségi médiában időnként elszabadul egy-egy elkeseredett, indulatos poszt. Vagy csak egy kérdés: “kell-e üzlettárs?” Szerintünk jó dolog. Hűvös Ágnes kollégánk elmondja, miért. És a végén még egy rendkívül éles üzlettársi vitáról is beszámol…

TOVÁBB OLVASOM
blank

És eljöve a szezonalitás…

A szezonalitás ugyan befolyásolható, de az alapvetés biztos: ugyanúgy eljön, mint a halál. Hogy ez ne így legyen, valami földcsuszamlásszerű változásra lenne szükség a fogyasztói szokásokban. Amíg ez nincs így, addig használjuk ki az előnyünkre!

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!