A portfólióelemzés piszkos kis trükkje

Mit tehetsz, ha nincs gigászi BI-rendszered, mégsem akarsz pénzt hagyni az asztalon? A portfólióelemzés olyasmit mutat meg, ami a felszínen nem látszik. De már egy homokozólapáttal is mélyebbre áshatsz, nem kell rögtön exkavátor.

Himer Csilla írása

A portfólióelemzés piszkos kis trükkje
Kínos, ha egyik terméked veszteséges, és a másik nyeresége “tartja el”? Persze. De a megtermelt nyereség termékenkénti kimutatásához akár egy jól felépített BI-rendszerre szükség lehet, ha soktermékes vállalkozást viszel (például webshopot). A portfólióelemzés gigászi munka lehet enélkül. Mit tegyen az a vállalkozó, akinek nincs ilyenje? Megmutatjuk. Akkor is olvasd el, ha csak néhány terméket vagy szolgáltatást értékesítesz – vannak benne ötletek, amiket ebben az esetben is használhatsz.
Bár a portfólióelemzés borzasztóan hangzik, nem annyira bonyolult dolog. Az a lényege, hogy megvizsgáljuk, hogy egy adott termék vagy tevékenység mennyire nyereséges.

Mit tegyen azonban az a vállalkozó, akinek tengernyi terméke van? Mutatunk egy lehetséges megoldást. Ezt a kisebb vállalkozásokat vezetők is boldogan tudják működtetni.

Portfóliólogika – másképp

A portfólió kialakításának egyik fontos szempontja az ügyfél. Akkor jó a portfóliód, ha az ügyfél számára logikus, magától értetődő a további vásárlás – hagyományosan ezt tekintik termékpiramisnak. Szerintünk a piramis félrevezető, hiszen itt bonyolultabb rendszerek fognak működni, de az alapelv stimmel: valamit megkóstol – valami többet kér – visszatér – feljebbi dolgokra is vágyódik.

További fontos kritérium azonban, hogy a portfólió elemei nyereségesség szerint is egymásra épüljenek. Ahhoz azonban, hogy ezt átlásd, főleg sok termék esetén

csoportosítanod kell a termékeket.

A csoportosításnak pedig a legtöbbször pénzügyi logikája van.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az áttekinthetőséget valahol 25-30 termék táján veszítjük el. (Rutinos vállalkozók ezt fel tudják tornászni 40-50-ig, de mire eljutnak a képességig, éppen elég tanulópénzt fizettnek. Nem biztos, hogy megéri.) Így muszáj valamiféle csoportképzéshez folyamodni, hogy megőrizd a termékportfólió áttekinthetőségét és vele az ép eszedet is. Erre jók termékcsoportok.

A termékcsoportok kialakításának szempontjai

Jöjjön néhány szempont, amelyek mentén érdemes elindulni. Milyen termékek tartozzanak egy csoportba?
  • A jellegükben hasonló termékek (azaz lehetőleg ugyanazt a vevői igényt elégítsék ki hasonló módon, így érvényesülhet a portfóliólogika azon kritériuma is, hogy a vevői igény legyen a rendező elv),
  • amelyeknek az előállítási / beszerzési költségei is nagyon hasonlóak. (Vagy csak minimálisan eltérőek – mert ahol a költségek már markánsan eltérnek, például méretváltozás miatt, ott újabb termékcsoportot érdemes nyitni.)
Vegyünk példának egy babaruhákat gyártó és forgalmazó webshopot. Ebben az esetben egy csoportba sorolhatók a rugdalózók, egy másik csoportba a babakocsihuzatok. Egészen más igényt szolgálnak ki, tehát más csoportba is valók. (Vevői igény mint rendező elv pipa.)

A rugdalózókat azért is jó egy csoportba sorolni, mert alapvetően csak színben térnek el egymástól. Esetleg az variálódik, hogy patenttal vagy zipzárral lehet-e őket a gyerekre adni. A méretbeli eltérések csak egy bizonyos méret után lényeges költségnövelő tényezők (mind az anyagköltség, mind a varratás hasonló költségekkel merülnek fel egy bizonyos mérettartományon belül). Tehát a költségek szerinti logika is érvényesül.

Ennyi. Ennél tovább nem is érdemes bonyolítani, ha nem muszáj.

Minél kevesebb, igazán szükséges kritérium szerint rendezed a termékportfóliód elemeit csoportokba, annál jobb.

A nyilvántartásaid is áttekinthetőbbek maradnak, és nem ölsz bele csillió óra felesleges munkát sem.

Ha a termékportfóliód mégis olyan, mint mások párkapcsolata…

vagyis bonyolult, akkor mit tehetsz? Ha a portfóliód összetettsége és mélysége is indokolja, akkor érdemes lehet egy BI (business intelligence) rendszerbe beruházni.

Ennek nemcsak az az értelme, hogy az elemzést meg tudd csinálni – egyszer. Hanem az, hogy az összetett rendszerek, így a komplex portfólió rendszeres és alapos gondozást is kíván. Vagyis ebben az esetben már nem arról van szó, hogy egyszer megcsináljuk az elemzést, aztán annak alapján racionalizálunk, tisztogatunk. Hanem arról, hogy a gazdaságos működésről folyamatos információt kaphassunk a BI-on keresztül – hiszen éppen a komplexitás miatt másképp nem is lehetne szemmel tartani a gazdaságosságot.

A legnagyobb trükk a portfólióelemzésben

A legnagyobb trükk az, amikor nem az egyes termékeket vagy termekcsoportokat vizsgálod, hanem ezek összefüggéseit. Ezt hívják a kontrollerek dependenciavizsgálatnak.

A dependenciavizsgálat azt mutatja meg, hogy mi mivel függ össze. A vizsgálat eredménye kimutatja, hogy

melyik terméket melyik másikkal együtt vásárolnak meg, vagy éppen melyik termék vásárlása előzi meg a másikét.

Ezen a ponton lehet csodákat megélni:
  • A termékek értékesítési sorrendje nem feltétlenül egyezik azzal, amit te a termékpiramisodban elterveztél – azaz a dependenciavizsgálat validálja a korábbi elképzelésedet.
  • Ez az összefüggésvizsgálat jó muníciót adhat a marketingnek és az értékesítésnek, hogy hogyan és mivel növeljék a kosárértéket (pl. webshopokban is ezt láthatod a „Mások ezt vették meg ehhez a termékhez” blokkban), hiszen ezt a dependenciavizsgálat számszerűen kimutatja.
  • Az összefüggések alapján esetleg érdemes át-/újragondolni a termékcsoportjaidat és/vagy a kínált termékcsomagjaidat is.
  • Végül ez szolgálhat tárgyalási alapként a beszállítóid felé is, ami a volumeneket, időzítést, árakat illeti.
A dependenciaelemzés az, ami a portfólióelemzés során ellopja a show-t. Igazi homlokra csapós felismeréseket okoz. És képes segíteni abban is, hogy emelkedő költségek mellett is csak minimális áremelést kelljen végrehajtanod – miközben tartod a nyereségszintedet.

Ha pedig úgy érzed, itt az ideje alaposan átnézni a termékeidet, forgalmadat, raktárkészletet, csapj a magenta gombra és írj nekünk!
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Himer Csilla

Himer Csilla

Karson tanácsadó partner

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

blank

Mi hozza a nyereséget?

Termékportfóliót elemezni hasznos dolog: nemcsak azt tudhatod meg belőle, hogy melyik terméked mennyit hoz, hanem azt is, hogy milyen összefüggések vannak a termékek forgalmában. Most megmutatjuk, hogyan érdemes nekivágni egy portfólióelemzésnek.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!