Legyél ragadozó

A vállalkozáshoz kell némi ragadozóösztön. Nem, nem a gyilkos hajlamokra gondolunk. De akkor mire?

Hűvös Ágnes írása

blank
Sokan úgy gondolják, hogy vállalkozónak lenni mocskos dolog. Vérengző, számító, másokat letaposós stílusú valami. És még amikor hozzánk jönnek, akkor is így kezdik: vállalkozó akarok lenni, de nem úúúúgy.
Na, gondoljuk ezt végig.

Sokszor mélázunk azon, hogy miért hívják gazellának a gyors növekedéssel kecsegtető mikrovállalkozásokat. Csak mert az nem jó ómen. A gazella zsákmányállat, hatékony menekülésre tervezve. Amikor vállalkozásba kezdesz,

legyél már a kezdettől ragadozó, ha mégoly kicsi is.

De hogyan?

Vállalkozóként szeretnéd, ha gyorsan tudnál alkalmazkodni a változó környezethez. Profitot akarsz. Fenntartható növekedést akarsz. De azért virágozzon minden virág (versenytárs, beszállító, alkalmazott)? Valahol muszáj lesz alkudnod. Valahogyan.

A ragadozók alapvetően nem vérengzőek. Csak akkor vadásznak, ha erre szükségük van (mert egyébként sok energiába kerül). Nem verekszenek versenytársaikkal, ha egy mód van rá, mert féltik a saját bőrüket. Inkább körbepisilik a territóriumot, kicsit morognak a határon, és csak nagyritkán csapnak oda. Fajtársaikkal igyekeznek szövetkezni, de legalábbis békében éldegélni egymás mellett. Csak akkor támadnak, ha biztosak a dolgukban. Kíváncsiak, hihetetlenül eredményesen tanulnak, és sokkal fejlettebb a humorérzékük, mint a növényevőknek.

Fordítsd le ezt vállalkozásra. Az épeszű vállalkozó nem rabolja le saját piacait, azaz nem ad rossz terméket, mert akkor elveszíti a vásárlóit. Nem rabolja le beszállítóit és alkalmazottait sem, mert minden átvert beszállítóval vagy alkalmazottal gyengül az értéklánc, és egyben gyengül a brand is. Nem öli versenytársait, inkább stratégiai partnerségre törekszik, hiszen a perek és a nyílt piaci háborúskodások nagyon sokba kerülnek. Figyel, felkészül, folyamatosan fejlődik és fejleszt. Szakmájában etikus, és magas színvonalat képvisel (saját faját akkor is tiszteli, ha az egyedek versengenek), mert hosszú távon sem szeretné rombolni a piacot.

Eléri, amit szeretne, mert rugalmasan gondolkodik és tanul.

És mivel felismeri, hogy véges erőforrásokért folytat küzdelmet más ragadozókkal, elfogadja a tiszta versenyt.

Mutatunk neked néhány ragadozót. Szerethetőt. Mindannyiunk kedvencét, a katicát. Mesék gyakori szereplőjét, a békát. Vagy akár a nagy csapatokban élő denevért. A nagy fülű és bolyhos sivatagi rókát. De van még ezer. Keress magadnak te is ragadozókedvenceket.

Legyél ragadozó.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Lépj le, lépj át, lépj tovább

“Meghalt a király, éljen a király!” – a középkori Franciaországban hirdették ki ezekkel a szavakkal az uralkodó elhunytát és utódjának trónra lépését. Nem is kellett tovább taglalni, ebben minden benne volt. A cégek élén történő váltás azonban nem ilyen rövid és gyors, főleg ha a vezetők kiskirályok módjára irányítják vállalkozásukat. Sokszor az alapító tulajdonos nem ismeri fel, hogy egy idő után ő maga a növekedés akadálya. A cégek nehezen veszik rá magukat, hogy a tulajdonost egy új ügyvezetőre cseréljék. Éppen ideje beszélni a váltás okairól és módjairól.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!