Nem csak egy ötlete volt

A jó ötletek mit sem érnek… önmagukban.

Hűvös Ágnes írása

blank
A kreatív gondolkodást nagyra tartjuk. De szerintünk csak gondolkodás. CSAK gondolkodás. Időzz el ezen egy percet.

2012 októberében Felix Baumgartner körülbelül 2 és fél órányi emelkedés után, 39 km magasságból kiugrott egy ballonon függő kabinból. Előtte kicsit lógatta a lábát a sztratoszférába, és hallani lehetett az élő közvetítésben, hogy igencsak mélyeket lélegzik. Majd kikapaszkodott, megállt egy pillanatra és UGROTT. Valamivel több mint 4 percig szabadesésben zuhant, kinyitotta az ejtőernyőjét és baj nélkül földet ért összesen mintegy 10 perc alatt.

Miért fontos ez a mi blogunknak? Mert nagyon-nagyon sokszor halljuk, miféle nagyszerű ötletekkel van tele a magyar vállalkozói világ, és sokan nem értik,

mégis miért nem ostromolja az ötletemberek ajtaját a tőke, a sajtó és az ünneplő tömeg?!

Mi sejtjük. Felix Baumgartnernek nem csak egy ötlete volt. Meg is valósította.

Csak jó tervet tudsz megvalósítani. Olvasd el cikkeinket a stratégiai tervezésről: 
– Stratégia, üzleti modell és más értelmetlen szavak…
– Építs a bizonytalanra – stratégiaalkotás, üzleti tervezés más szemlélettel

Idő, pénz és kitartás

Baumgartner már ismert ugró volt, és így nagyon meggyőző tudott lenni, hogy tényleg eléri, amit elhatároz. 2005-ben, azaz 7 évvel (!) a siker pár perce előtt meg is állapodott a RedBull-lal, hogy belekezdenek egy nem-kormányzati finanszírozású, űrkutatás jellegű programba. Megvolt az egyetértés, de még mindig csak sok-sok makacs és apró lépéssel lehetett előrehaladni. 5 évvel az ugrás előtt megkezdik a kabin fejlesztését. 3 évvel az ugrás előtt nekilátnak az ejtőernyő tökéletesítésének. 2 évvel az ugrás előtt Baumgartner amerikai hőlégballonvezető-vizsgát tesz, majd 1 évvel az ugrás előtt az eddigieknél is intenzívebb edzésbe kezd. És akkor még nem is beszéltünk a forrásteremtésről, technológiai munkákról, PR-ról… Ezek nélkül még mindig csak egy ötlet lenne.

Csapat

2007-ben meggyőztek néhány nagyszerű embert, hogy szálljanak be tudással, tapasztalattal és lelkesedéssel. Emberórákkal, sokkal. Szakértőket találtak egészen speciális területekre az űrkutatás, mérnöki tudományok és az orvostudomány területéről. Apránként nagyágyúk csatlakoztak hozzájuk, akik hittek benne, hogy együtt valami újat hozhatnak létre. Köztük az addigi csúcstartó, Joe Kittinger, aki versenytárs helyett nagyszerű szövetséges lett. Hittek Felixben és magukban. Nélkülük ez még mindig csak egy ötlet lenne.

Siker

Igen, végül leugrott, megérkezett, csúcsot döntött. De csak ennyi? 

Egy epheszoszi gonosztevő i.e. 356-ban felgyújtotta az Artemisz-templomot, hogy örökké emlékezzenek a nevére. Bonnie és Clyde bankot raboltak a pénzért. Hírnév, pénz – ezt a kettőt szokták a sikerrel azonosítani. Hírnév és pénz, ennyi. Baumgartner és a Stratos-projekt nem csak ennyi.

A transformational entrepreneurship lényege, hogy vállalkozói szemlélettel olyasmit valósítasz meg, ami az emberiségnek (is) jó.

Valami igazán nagyszerűt teszel. Baumgartner és a Stratos-csapat sokat tett hozzá ahhoz a tudáshoz, ami lehetővé teszi, hogy űrhajósok élve visszajussanak a Földre akkor is, ha baleset éri őket. Enélkül Felix Baumgartner csak egy celeb csávó lenne, jelentős bevételekkel az arca és a neve használata után (2013-ban például luxusórát reklámozott).

Így, ma, mostantól mindörökké – sikeres ember, de ami még ennél is több, nagy ember. Megdolgozott érte. Nem csak egy ötlete volt. És mielőtt kilépett a semmibe, így szólt:

“Néha igazán magasra kell menned ahhoz, hogy lásd, milyen kicsi is vagy.”

Ti, akik büszkék vagytok az ötleteitekre, mekkorák vagytok?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!