Még a digitális bennszülötteknek is van mit újragondolni

Mit jelent a bezártság egy olyan cégnek, amelyiknek az üzletmenete kezdetektől az online térben van?

A Pokapi személyre szabott mesekönyveket készít és szállít. Megrendelési felülete és ügyfélfolyamatai már az online térbe születtek, a házhoz szállítás is evidens a kezdetektől, azaz azt hihetnénk, hogy az elmúlt hetek krízise nem érintette a csapatot. Arra voltunk kíváncsiak, mi az, amitől ők erősek – és még erősebbek lesznek. Mi az, amit érdemes megtanulni tőlük. Barabás Szidónia alapító-ügyvezető válaszolt a kérdéseinkre. Szemmagasság sorozatunk következő epizódját olvashatod.

Felpörgő ötletgyár, rugalmas átütemezés, több kapcsolódás – a Pokapi beszámolója az elmúlt hetekről

Barabás Szidónia írása

Amikor a Karson csapata megkeresett, hogy volna-e kedvem egy vendégbejegyzést írni a blogra, rögtön igennel válaszoltam, még mielőtt a bejegyzés témáját megtudtam volna, mert a korábbi kapcsolat rengeteg értéket nyújtott nekem. Cikáztak a gondolatok a fejemben. Végül elhangzott a téma is: átszerveződések a Pokapi életében a jelenlegi egészségügyi, gazdasági helyzetben. Én meglepődtem. Hiszen látszólag semmi változás nem történt a csapatunkban. De inkább boncolgatni kezdtem a kérdést.

Miért mondtam, hogy látszólag nem változott semmi?

Hogy megválaszolhassam a kérdést, betekintést kell nyújtanom a csapatunk életébe, a Pokapi háttértörténetébe.

A Pokapi mögött egy háromfős csapat áll: a meseíró, aki főállásban magyartanár egy Marosvásárhely melletti gimnáziumban, az illusztrátor, aki egy székelyudvarhelyi animációs stúdióban dolgozik, és jómagam, aki egy nemzetközi cég kolozsvári kirendeltségénél dolgozom IT-projektmenedzserként.

A kis csapatunkat a sokszínűség és a rugalmasság jellemzi. Más-más szakmai háttérrel, szakértelemmel és látásmóddal dolgozunk a személyre szabott mesekönyveken Erdély különböző városaiból. A cég elindítása után természetessé vált, hogy havonta egyszer személyes találkozásra is sor kerül majd. Emellett a rendszeres kommunikációt a technológia segítségével oldottuk meg: videókonferencia, egyéb szükséges beütemezett videóbeszélgetések, vagy pedig csoportos üzenetek a heti tennivalók egyeztetésére. Ebből a megközelítésből az új helyzet, ami otthoni munkára késztette a dolgozókat, nekünk már ismert volt. Jó viszonyt ápoltunk a módszerrel.

A termékeink fizikai termékek ugyan, de az előállításuk, a szerkesztésük, a rendszerezésük a digitális térben történik. Ez érvényes az értékesítésre is, ami nem a megszokott módon történik. Könyveink egyedi példányok, ezért kizárólag megrendelésre készülnek, nincs mód őket könyvesboltban megvásárolni. Ehelyett online felületen tekinthetők meg, lapozhatók is akár. Itt szabhatók személyre a megrendelő által, végül a termék megrendelése is itt történik.

Úgy érzem, ilyen szempontból szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezt az irányvonalat választottuk. A könyvesboltok bezárása nem befolyásolta a munkánkat és a bevételünket.

Mi változott mégis?

A vesztegzár elején, amikor a pánik, a tanácstalanság, a bezártság érzése beárnyékolta mindannyiunk megszokott életvitelét, visszaesett a rendelések száma. Ez természetes velejárója volt a rohamosan megváltozott életünknek, hisz mindenki csak a létszükségletre tudott gondolni, és a személyre szabott mesekönyvek olvasása, ajándékozása kiszorul ebből a szférából.

Amint ezt felismertük, egy mindenkinek előnyös mentőakción kezdtünk el gondolkozni. A kérdés az volt, hogyan tudnánk segíteni a kisgyerekes családoknak, hogy a bezártság ideje alatt kellemesebben teljen az együtt töltött idő, és ugyanakkor hogyan tudnánk növelni a bevételt ahhoz, hogy továbbra is életben tudjuk tartani a Pokapit.

A terv felállítását követte a kivitelezés. Ha három pontban kellene jellemeznem ezt a változást, a következők lennének ezek:

Új prioritások

Voltak ötleteink, amiknek a megvalósítását eredetileg az év második felére ütemeztük be. Most viszont úgy láttuk, hogy napolnunk kell őket, és helyettük valami mással kell foglalkoznunk. Olyannal, ami megfelel a megváltozott igényeknek. Például kidolgoztunk egy kiegészítő terméket, egy foglalkoztató füzetet, amely jó árban érhető el, és jó időtöltés a gyerekeknek a kijárási tilalom idejében is. Ez ugyanakkor azzal járt, hogy az új mesekönyvünk kiadását halasztanunk kellett kicsit.

Új ötletek

Új ötleteket találtunk ki, amelyek eddig nem léteztek az ötlettárunkban. Hetente állítottunk össze digitális változatokat a mesekönyvünkből az érdeklődők számára. Ez nagy sikernek örvendett, sok családnak sikerült boldog pillanatokat szerezni általuk.

Kapcsolódások

Elfogadtuk a közösség nyújtotta lehetőségeket. Rengeteg szolgáltatás, online piactér vagy licitoldal nyitotta meg kapuit a kisvállalkozók előtt, hogy segítséget nyújtson a vészhelyzet túlélésére. Mi is éltünk a lehetőséggel. Körülnéztünk, melyek azok a szervezetek, amelyek találnak a profilunkhoz, és beneveztünk. Ez segített a termékünk népszerűsítésében, a mesekönyvünk iránti érdeklődés fellendítésében.

Mindezek sokat segítettek abban, hogy átvészeljük ezt a periódust, és felkészüljünk a következő időszakra is.

Amitől teljesen búcsút vettünk, azok az ügyfeleinkkel való személyes találkozások. Mindeddig vásárokon is részt vettünk, meseórákat szerveztünk, ahol személyesen is megismerhettük az ügyfeleinket. Ezek sajnos beláthatatlan ideig szünetelnek.

Amit biztosan megtartunk, az a rugalmasságunk és a nyitottságunk. Szembesültünk azzal, hogy egyik napról a másikra drasztikus változások következhetnek be, amelyek teljesen új mederbe sodornak bennünket. Megtanultuk, hogy bármikor felmerülhet újabb változás, hogy talán a változás lesz ezentúl az új állandó. Úgy látjuk hát, hogy a rugalmasság és a nyitottság azok a képességeink, amelyek segítenek bennünket haladni az árral. Ez természetesen azzal jár, hogy időnként elrugaszkodunk eredeti terveinktől, s alkalmazkodunk, új lehetőségeket ragadunk meg. Összegezve tehát közel sem mondható, hogy nálunk semmi sem változott, de állunk elébe az újabb kihívásoknak, és megújult lendülettel építjük a céget, szőjük az új meséket.

Barabás Szidónia

IT Projekt menedzser, a Pokapi alapítója és vezetője

Szakterületei a tervezés, a szervezés és a digitalizáció. Évtizedes fejlesztői és projektmenedzseri tapasztalattal több tíz vállalkozónak segített eljuttatni a digitális termékét az ötlettől a növekedési fázisig. Egy évvel ezelőtt megalapította saját vállalkozását, a Pokapit, amely személyre szabott mesekönyveket készít Erdélyben. Jelenleg kis csapatával közösen ezt fejlesztik, bővítik, terjesztik.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hasonló tartalmak

Copyright © 2020 Carsongrey Üzletfejlesztő Kft., Minden jog fenntartva Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | | Jogi Nyilatkozat Impresszum | Jogi Nyilatkozat

Post Views: 82