„Másképp látok rá dolgokra, amikor lassú körülöttem minden.” Egy catering-vállalkozás elmúlt hetei

Hogyan küzdött meg az elmúlt hetekkel egy catering-cég? Beszámoló.
Szörcsey Ágnes írása
blank
2020-06-02

Tudjuk, hogy sokat lehet tanulni mások tapasztalataiból. Nem a sikerek vagy kudarcok ténye, hanem az oda vezető út lépései azok, amiket látni szeretnénk. A Karson ügyfelei és partnerei között válogatunk, igaz történeteket mondunk. Egyenrangú vezetők, hozzád hasonló élethelyzetek, tulajdonosi szempontok, őszintén. Ez a Szemmagasság sorozatunk lényege.

Szörcsey Ágnes food designer, az erdélyi IZ alapító-tulajdonosának írása

Az ÍZ catering-szolgáltatást biztosít. Célja egy olyan világ megteremtése, ahol a közös falatozás örömteli és felelős ünneppé válhat. Ezért mi az ételeinket kizárólag helyi és szezonális hozzávalókkal készítjük. Műépítészekkel, színészekkel, zenészekkel, sőt, programozókkal, designerekkel dolgozunk együtt multidiszciplináris projekteken, amelyek közös nevezője a gasztronómia.

A vírus okozta változás minket is erőteljesen érintett, mégpedig a legérzékenyebb pontunkat. Mivel eddig néhány vállalattal való együttműködés fedte le a bevételeink nagy részét, mélyen megéreztük ezek működésének hiányát. Az események teljes mértékben eltűntek a piacról. Így mint mindenki ebben az iparágban, akik kizárólag ilyen területen tevékenykedtek, mi is azon a ponton találtuk magunkat, hogy szükséges az újratervezés. Megnézzük, hogy az eddigi értékajánlatunk milyen mértékben állja meg helyét ebben az új időszakban, próbáljuk felmérni, hogy milyen irányba is fognak változni a dolgok a vírus okozta krízis után, mi marad és mi az, amitől meg kell válnunk, amit tovább kell engednünk.

A tavalyi év végén nagy tervekkel készültünk az ideire. Új konyhára költöztünk, ami növekedéssel és egy kisebb befektetéssel járt együtt. A bevételeink is növekedtek az előző évhez képest, így pozitívan álltunk az idei év megtervezéséhez. Viszont senki nem készült egy ilyen mértékű változásra, és ami biztosnak és normálisnak tűnt, hirtelen instabil és kiszámíthatatlan lett.

Fókusz az értéken

Az első időszakban nem is tudatosítottam. meddig tarthat el ez az állapot, milyen mértékben is változhat az a piac, amit ismerek. Két hét múlva viszont már ötletelni kezdtünk: milyen szükségmegoldások lehetnek? Mi az érték, amit a klienseinknek tudunk nyújtani?

Ezekből a kérdésekből kiindulva született pár lehetséges opció. Mivel a vendéglátóiparban dolgozó cégek többsége napi menük házhoz szállításával próbálkozott, ezért úgy véltük, hogy más megoldással kell előrukkoljunk. Óriási versenybe szállnánk bele, és azokkal szemben lépéshátrányunk lenne, akiknél ez a szolgáltatás már régebben is működött. Abból kiindulva, hogy mivel foglalkoztunk eddig (különleges falatkák készítése állófogadásokra), és arra rávilágítva, hogy hol lehet valamilyen jellegű hiány a piacon, arra jutottunk, hogy a főételeken kívüli étkezésekre koncentrálunk, azokra a pillanatokra és alkalmakra, amik négy fal közé zárva jó, ha változatosak és színesebbek. A karanténos időszakban is kellenek a boldog pillanatok, az öröm, a kis ünnepek. Így született a kis üvegekbe zárt, házi készítésű, gourmet kencék sorozat, ahol kenyérre kenhető különlegességek elkészítésébe és házhoz szállításába kezdtünk. Ez a megoldás bizonyos mértékű adaptációja volt annak, amit addig is csináltunk: egyedi élmények létrehozása, csak most a különleges helyszínek elköltöztek az egyének személyes tereibe.

blank

Léptékváltás, új megoldások

A házhoz szállítás most kulcsfontosságú szerepet játszik sok vállalkozás életében, legyen szó élelemről, termékről, szolgáltatásról vagy akár élményről. Eddig olyan eseményekre szállítottunk catering-szolgáltatást, ahol a befektetések egy alkalommal nagyobb összegűek voltak a résztvevők nagy létszáma miatt. Jelen helyzetben az „események” otthon történnek, családi körben, így ezzel kellett valamit kezdenünk. Az egyetlen faktor, amit alakíthatunk ez esetben, az az eladások gyakorisága és növekedése. Amíg a vírus előtti időszakban egy átlagos megrendelés 300 euró környékén volt, ez most 10 euróra csökkent. Ehhez a logisztikai hátteret is biztosítani kell, az árazásban a szállítási költség itt már fontos tényezőként vesz részt, így a szolgáltatásaink jellegét és a termékeket ehhez mérten is kellett kitalálni.

Erdélyben is tapasztalható, hogy milyen erőteljes közösségi összefogás jött létre a kórházak és az ott dolgozók támogatására, ezzel párhuzamosan kulcsfontosságú szereplőkké változtak a helyi termelők és vállalkozók is. Különböző platformok jöttek létre, ahol a helyileg előállított termékeket lehet értékesíteni. Számomra ez egy hihetetlen élmény volt, érezni lehetett a személyes történetek pulzusát, azt, ami egy-egy vállalkozást elindít vagy összetart, és mindezt ebben a kontextusban értettem meg igazán.

Ezek a személyes történetek és azok a problémák, amikkel egyes vállalkozások küzdenek ebben az időszakban, előtérbe hozták azt a marketinges alapelvet, miszerint a személyes kapcsolódás mennyire fontos egy-egy branddel kapcsolatban. Így a kommunikációnkban erre is összpontosítottunk, és ezt a krízis elmúlta után is fent fogjuk tartani.

Mit tanultunk ebből az állapotból, milyen következtetéseket vonhatunk le?

Elsősorban fontos a rugalmasság, és a váltásra, a megújulásra való képesség. Mint vezető, fontos, hogy célokat és terveket építsünk, azonban a kontextustól függően ezek kisebb-nagyobb változásokon mehetnek keresztül.

Másodsorban megtanultam értékelni az időt, azt, hogy mennyivel másképp látok rá dolgokra, amikor lassú körülöttem minden. Van idő ötleteken gondolkozni, odafigyelni olyan részletekre, amelyek fölött máskor elsiklunk. Ez egy olyan tanulság, amit fontos továbbvinni, és megteremteni az időt krízisen kívül is arra, hogy kilépjünk a rutinból, és szabadjára engedjük a gondolatainkat. Ez az időszak a bizonytalanságok és a negatív hírek ellenére is az értékelés (a jó és hasznos elemek felismerése) és az újraértékelés periódusa.

Ebben az időszakban foglalkoztunk azzal is, hogy jobban szemügyre vegyük piaci helyzetünket, a brandünkkel tudatosabban tervezzünk és foglalkozzunk. Idő jutott kampány- és kommunikációs stratégián is dolgozni.

Mit hoz számunkra a jövő? Pontosan mi sem tudjuk kiszámítani, azonban folyamatosan ötletelünk és alkalmazkodunk. Új szituációt próbálunk ki, tervezzük bevezetni a céges alkalmazottak számára az előrendelhető egészséges és változatos napi-heti menüket, illetve olyan ajánlatcsomagokat dolgoztunk ki, amik a nagyobb vállalatok PR-osainak tud segítséget és alternatívát nyújtani az elkövetkező időszakban. Az irodába való visszatérés után a cégek számára egy megpróbáltatás lesz majd betartani továbbra is a távolságtartás bizonyos szabályait, és kialakítani másfajta irodai dinamikát, szokásokat. Elmaradnak majd a céges összejövetelek, de ennek ellenére mi személyre szabott Welcome back kit ajánlatokkal keressük meg klienseket, így a falatkáink eljuthatnak majd minden egyes résztvevőhöz anélkül, hogy egy térben lennének.

A közösséghez tartozás élménye átalakult az utóbbi időben, és ehhez mi hozzájárulhatunk eszközeinkkel, csak újítanunk kell bizonyos folyamatokon, és kreatívak kell maradjunk.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

Szörcsey Ágnes

Szörcsey Ágnes

Alapító és cégvezető az ÍZ Studiónál

Három éve kezdett családi vállalkozásba testvérével, miután az építészeti szakmát leváltotta. Számára az étkezés több, mint kaja: egy eszköz, amivel üzeneteket lehet átadni. Eseményekre koncepcionális svédasztalokat készítenek egy háromfős csapattal, ahol kreativitást és személyre szabott catering-szolgáltatásokat kínálnak. Imádja a kihívásokat és a kreatív projekteket, az ügyfelekkel együtt tervez meg eseményeket és asztalokat, amelyekre különleges ÍZvilágot teremthet.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!