blank

Kiállja-e a munkád a nagyitesztet?

Mennyire tudsz közérthető lenni, ha nehezen elmagyarázható dolgokat kell egyértelművé tenned? A nagyi most is segít – csak egy kicsit másképp.

Hűvös Ágnes írása

blank

Gyakran olvasni különféle szakértői oldalakon jótanácsként, hogy fogalmazd meg úgy a tevékenységedet, a küldetésedet, a víziódat, a marketingcéljaidat, vagy akármidet, hogy átmenjen a nagyiteszten. A cél, hogy még a nagyi is megértse, amit mondani akarsz. No terminus technicus, no bullshit. Eddig OK. Mégsem csinálja ezt jól a legtöbb vállalkozó. Most mutatunk egy példát, hogyan lehet érthetővé tenni a bonyolult dolgokat is. (Spoiler: hosszabban.)

A nagyiteszthez mindössze 1 db szakemberre és 1 db nagymamára (opcionálisan 1 db négyéves gyerekre) van szükség.

Vegyük szakembernek a Karson Consulting egy tagját, aki főleg innovációmenedzsment területén dolgozik/dolgozott/dolgozandó leendő. Mostani munkája minden esetben az, hogy új vagy elakadt cégek, projektek munkáját segítse 100 percben, 100 órában vagy 100 napon keresztül. Azért ezt választottuk, hogy legyen kihívás a dologban. (A Karson persze nem csak innovációmenedzsmenttel foglalkozik. De ha azt mondjuk, üzletfejlesztés vagy stratégiai tanácsadás, akkor nagyon sokan úgy gondolják, tudják, mi az. Az előbbit a sales-szel azonosítják, az utóbbit a marketinggel. Egyik sem igaz. Az innovációmenedzsmentről legalább többen bevallják, hogy fogalmuk sincs…)

Képzeljük el most a nagymamáját. Kedves, ősz hajú néni, tesz-vesz a háztartásban, sorozatokat néz a tévében. Ha nagyon alacsony a vérnyomása, átkapcsol a parlamenti közvetítésre vagy elballag kávézni a közeli cukrászdába két-három kedves, ősz hajú barátnőjével. Ha túl magas a vérnyomása, felkeresi háziorvosát, akivel jóízűen elcseveg az unokákról, és ettől megnyugszik. Csodadoktor az, bizonyosan. Univerzuma egyre kisebb, és az olyan úri huncutságok, mint innováció, projekt- vagy változásmenedzsment, sosem találták meg.

A csapattag, mint rendes unoka, hetente néhányszor elballag Nagyihoz ebédre, amikor éppen nincs világjárvány. Pandémia idején online ebédelnek. És miközben a rántott húst tűzik a villájukra, Nagyi felteszi a kérdést:

„Mit is csinálsz te mostanában?”

Nagyiteszten megnyomtuk az ON gombot, itt a kihívás.

„Tudod, Nagyi, találmányokkal és új cégekkel foglalkozom.”

„Akkor feltaláló vagy?”

„Nem, az én feladatom az, hogy egy találmány kezdeti útját egyengessem a siker felé.”

„Miért, mi a siker?”

„Hát, az attól függ. Lehet befektetés, licenciába adás, üzletág felépítése, vagy egy lean piactesztelés jó eredménnyel…”

„Ugyan, hagyj engem, nem értek én ezekhez. Kérsz még uborkát?” Nagyiteszt OFF.

Következő szerdán újra próbálkoznak.

„Na, és milyen volt a heted?”

„Á, egész nap csak telefonálok meg e-maileket intézek. Meg persze az a millió papír, kapcsolattartás egy csomó szakemberrel meg a vezetőkkel, ezer megbeszélés…”

“Na végre, tudtam én, hogy egyszer tisztességes irodista leszel. Még egy kis salátát?

Nagyiteszt OFF.

Csapattag nem adja fel, vár egy hetet és közben gondolkodik. Erre jut:

„Nagyi, el akarom neked mondani, hogy mit is csinálok mostanában. Olyan cégekkel dolgozom, amik növekedni akarnak. Ehhez időnként valami új dologba kell fogniuk. Új országban akarnak eladni, új termékeket akarnak piacra vinni, új folyamatokat akarnak kiépíteni (vagy a régieket akarják sokkal jobban csinálni). Én segítek tervezni, és ha arra van szükség, én csinálom azt, amihez nem értenek vagy nincs rá emberük. A lényeg a növekedés: ha jól dolgozunk, a vállalkozás néhány hónapon belül sokkal jobb eredményekkel működik. Az újdonság munkába állítása a jobb eredmények érdekében – ez az én feladatom.”

„Szép feladatnak hangzik, mesélj még róla.” – szól Nagyi. Végre, átmentünk a nagyiteszten.

Képesek voltunk modellszinten megfogalmazni Nagyi számára (és neked is erre kell képesnek lenned a te nagyid előtt), hogy

  • kinek
  • milyen problémára, igényre
  • nagyvonalakban milyen tevékenységgel
  • milyen eredményt szállítunk.

Ehhez nem kellettek szakmai érvek, nem kellettek szakszavak, hiszen valójában nem a tevékenység a lényeg, hanem az érték, amit ezáltal szállítasz. Ha ezt nem tudod nagyibiztosan megfogalmazni, akkor nemcsak a marketingeddel és az értékesítéseddel, hanem a csapaton belüli folyamatokkal, a beszállítói és alvállalkozói kapcsolatokkal, az eredményekkel is lehetnek gondok. Hiszen az értékajánlatod az a központi elem, ami minden tevékenységedet szervezi.

Légy őszinte. Képes vagy-e arra, hogy saját tevékenységed lényegét ragadd meg – talán nem ügyfeleid előtt, de önmagad előtt mindenképp? Tudsz-e demisztifikálni? Vajon a te munkád kiállja a nagyitesztet?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Borítókép: Pixabay

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting

Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!