Kalandvállalkozás: vagy bejön, vagy nem?!

A vállalkozás egy kaland – a maga kockázataival. A kalandvállalkozás sokszorosan az.

Himer Csilla írása

blank
Nemrég olvastunk egy cikket a kalandvállalkozásról. Mi a kalandvállalkozás? Amit megérzésre alapítanak, hátha bejön. A példánkban szereplő bejött. Mégsem tartjuk jó példának.

A napi.hu oldalán jelent meg egy cikk, amely egy Balaton-környéki kis faluban alapított icipici fagyizóról szólt. A cikk szerint a fagyizó igazi kalandvállalkozás: az újságíró így aposztrofálta azt a tényt, hogy a fagyizó valójában ad hoc döntések roppant szerencsés sorozatának köszönheti a létét is, de a sikerét is. 

Mi szólt a vállalkozás ellen klasszikus szakmai érvek alapján?

  • Nem volt megalapozott felmérés a fizetőképes kereslet nagyságáról (az ne tévesszen meg senkit, hogy Londonból is jött vendég fagyizni, mert ebben az esetben a kapcsolati háló működött, nem a tudatos marketing). 
  • Nem volt pontos számítás, hogy mi mennyibe fog kerülni. 
  • Legfőképpen arról nem volt számítás, hogy megéri-e pont így (értsd: pont ilyen költségszerkezettel, pont ilyen üzleti modellben) csinálni – szerintünk ez volt a legnagyobb lutri az egészben,
  • Valamint volt olyan tőkéjük, amit nem sajnáltak elbukni – a tulajdonosok bevallása szerint ez egy amolyan „kis mellékes” lett volna az eredeti tervek szerint. 

Miért működhetett mégis ez a kicsiny kalandvállalkozás? 

  • Mert a tulajdonosok jó érzékkel fedeztek fel egy valós hiányt – és nagyjából itt ki is merült a tudatosság.
  • Mert volt széles (értsd: nemzetközi) kapcsolati tőkéjük, és ezt hihetetlen hatékonysággal és gyorsasággal voltak képesek megmozgatni.
  • Mert volt erre áldozható tőkéjük – rezonáljon benned jó hosszan a tulajdonos mondata: „ha megvan a receptúra, nagyjából 10 millióból meg lehet csinálni a fagyizót”.

Az nem derült ki a cikkből, hogy a vállalkozás óriási forgalma mellé társul-e arányos nyereség is. Feltételezhető, hogy igen, mert tavaly május végén megnyílt a második Kő fagyi? cukrászda a Bartók Béla úton, Budán. Befektetőtárssal. Aki remélhetőleg már látott konkrét számokat, ezért tudta, hogy mibe teszi a pénzét. Vagyis a kalandvállalkozás már nemcsak kaland, hanem igazán vállalkozás. 

A legfontosabb tanulság ebből az, hogy 

kalandvállalkozást az indítson, akinek van olyan kockáztatható tőkéje, amit ha elveszít is, nem dönti romba vele a család egzisztenciáját. 

Szóval csak óvatosan a kalanddal, ha az egzisztenciád a tét. 

 

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
Himer Csilla

Himer Csilla

Karson tanácsadó partner

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!