Ha tudták volna, nem eszik meg… Innovációk, amiken utólag lehet nevetni

Vannak innovációk, amikből sokat lehet tanulni. Például arról, hogy mit ne csinálj. Hoztunk nektek egy szórakoztató összeállítást néhány innovációs bakiról. Lazulj, nevess, ezzel nincs más teendő.

Hűvös Ágnes írása

blank
Néha hallunk olyan innovációkról és startupokról, ahol nagyszerű a csapat, nagyszerűek az üzleti lehetőségek. Csak éppen abban nem vagyunk biztosak, hogy az első ezer ügyfél mindegyike épen megússza a velük való kalandot. A minap elfáradtunk a munkában és nevetésre vágytunk, így kicsit válogattunk a kedvenceinkből. Tekintsd ezt utó- vagy elő- áprilisbolondja-cikknek.

1. Gyerekbicikli rendkívül fókuszált szülőknek

A MiniBrake befektetést is kapott magyar startup volt. A távirányítós bicikliféket aggódó szülők szerelhették (volna) fel száguldó csemetéik bringájára. Egy távirányítva megálló bringáról nagyot is lehet esni, de ezt még felfoghatjuk nevelési célzatnak („Papa ejtett pofára, szívem, hogy végre megtanulj közlekedni”). A nagyobb probléma nem ez. Minden többgyerekes szülő ismeri azt a pillanatot, amikor a két-három-négy lehetőségből megfelelő nevet kell kiabálni, és elrontja.
Egy családi kerékpározáson a megfelelő nem-fékező gyereket megállítani a megfelelő gombbal… ez a kihívás már egyik szülővel szemben sem lenne fair.

2. Kaják, amiket jobb nem bekajálni, és egy sugárzóan hatékony rudacska

1910-től az Egyesült Államokban trendi újdonság volt a rádium. Sokat vártak tőle, belepakolták mindenbe. Kedvencünk a Revigator (rádiumos palackozott víz), amitől

természetesen minden és mindenki meggyógyul,

de az ezzel gyártott Burk & Braun-féle csoki vagy a Hippman-Blach pékség Rádium Kenyere, amit a vízzel gyártottak, szintén nagyon felvillanyoz. 1936-ig elég sokan bekajálták, sőt, utána fogat is mostak dr. Alfred Curie Tho-Radia fogkrémével, és ha még ez sem volt elég, ugyanezen márka rádiumos arckrémét is magukra kenhették.
Ragyogó, mi? Plusz adalék, hogy Alfred Curie-nek semmi köze nem volt Marie vagy Pierre Curie-hez, ellenben jó érzékkel használta személyes márkáját. Virágzott a radioaktív termékek piaca.
2007-ben az ausztrál Év Játéka a Bindeez volt. Talán a legbizarrabb termékvisszahívás, amit az elmúlt években hallottunk: a játék ugyanis egy színes gyöngyökből álló építőjáték. A visszahívás oka pedig az, hogy ha megeszed, mérgező. A kínai gyártó ugyanis olyan alapanyaggal helyettesítette az eredetileg tervezettet, ami időszakosan akár kómás állapotot is előidézhetett. Mivel

drogként funkcionált,

az ausztrál hatóságok attól tartottak, lesz, aki direkt eszi majd. A 2008-as újrainduláshoz természetesen lecserélték az alapanyagokat, illetve bevonták a terméket egy keserű réteggel. Jobb az óvatosság.

Hamár a rádiumról szó esett, eszünkbe jutott a Radioendocrinator, amit az impotencia kezelésére használtak. Kis, rádiumtartalmú „gyertyákat” kell elképzelni, amiket az ondóvezetékbe helyeztek fel (Au.). A sors fintora, hogy a Radioendocrinator feltalálója 1949-ben hólyagrákban hunyt el. Szívás.

3. Valami, ami téged akar megkajálni

Vitatkozhatunk azon, hogy a képen látható baba helyes-e. Szerintünk baromi ronda, de ennél sokkal rosszabb, hogy kannibál. Az eredetileg játékrépák és -perecek megevésére tervezett szájacska ugyanis akkor se hagyta abba a csammogást, ha egy gyerek haja vagy ujjai akadtak a szájába. Leállítani csak úgy lehetett, ha levetted a hátizsákját (és ezt az infót persze csak a csomagoláson, apró betűkkel tüntették fel, amit sikító és vérző gyerek mellett még a legnyugodtabb anyák se biztos, hogy megtalálnak). A játékot már visszahívták, de

ha babákat vagy gyerekujjakat gyűjtesz,

online aukciós portálokon még találhatsz példányokat.

4. Végül egy égő sztori

A Ford Pinto az 1970-es évek egyik legégőbb sztorija. Már a gyártáskor felmerült, hogy az üzemanyagtartály elhelyezkedése miatt kisebb baleset esetén is robbanásveszélyes, de a Ford az újratervezés helyett inkább kalkulált. Arra jutott, hogy a várható balesetek és perek kevesebb költséggel járnak, semhogy érdemes lenne foglalkozni ezzel, tehát az autó futott… és robbant. A céget végül egyetlen perben sem találták bűnösnek, mégis, a nagyszámú baleset hatására 1978-ban 1,5 millió Pintót hívtak vissza és alakítottak át. Sajnos a márka hírnevét nem lehet átszerelni, így 3 évvel később végleg kivonták a forgalomból.
Újíts bátran. És meséld el nekünk, ha már rájöttél a buktatókra.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting

Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!