E-kereskedelem és piaci változások – hogyan élte meg 2020 első fél évét egy FMCG-mikrovállalkozás?

Lassú építkezés, hirtelen fellendülés, rugalmas és gyors alkalmazkodás – egy sikeres kisvállalkozás mesélt nekünk a 2020-21-es történésekről és tervekről.

Perlaki Fanni írása

blank
2020-12-21
A jelenlegi járványhelyzetnek vannak vesztesei – de nem árulunk el újdonságot, ha azt mondjuk, hogy az e-kereskedelem igencsak felpörgött. Aki időben felépítette a működő online megoldásokat, annak „csak” az ellátási láncot kell biztosítania: legyen termék és legyen kiszállítás. Az igazán izgalmas az, ha erről olyanok tudnak mesélni, akik maguk is benne dolgoznak, így Szemmagasság-sorozatunkban KKV-tulajdonosokat és vezetőket kérdezünk. Úgy tűnik, egy hobbiállat-táplálékkal foglalkozó kis magyar cég kitűnőre vizsgázott az első félévben a felmerülő kihívások során. A karácsonyi hajtás kellős közepén sikerült elérnünk, hogy Perlaki Fanni, a Barfshop tulajdonos-ügyvezetője meséljen nekünk a sikerekről és a tervekről.

Lassú építkezés, hirtelen fellendülés

A Fanni’s Barfshop idén lesz 5 éves. 2015-ben gondoltam egy nagyot, és én, aki sosem tudtam a pénzt beosztani, sem alkudni, nopláne a sivatagban homokot eladni – vállalkozásba kezdtem. A Barfshopban meg akartuk mutatni, hogy a kutyatáplálás nem annyiból áll, hogy az élelmiszeripari hulladékból tápot gyártunk és aranyáron eladjuk, hanem sokkal inkább arról, hogy a négylábú családtagok is megérdemlik a minőségi ételt, és ezáltal a hosszú, egészséges életet. 5 év telt el, felépítettünk egy webshopot, négy üzletet. 

Mi a járványhelyzet nyertesei voltunk sok szempontból: volt egy aprólékos munkával felépített webshopunk, ahova át tudtuk terelni a kieső bolti forgalmat, így pusztán egyetlen új szolgáltatást vezettünk be: hűtőautót béreltünk, és kivittük az árut azoknak, akik eddig a boltjainkba jöttek a kiskedvencek vacsorájáért. Az e-kereskedelem évek óta fejlődik, és ennek kétségkívül új lendületet adtak a tavaszi korlátozások is: azok is interneten vásároltak, akik jobban szeretnek boltba menni, vagy épp le kellett győzniük a bizalmatlanságukat. A korlátozások bevezetésével webshopunk bevétele sosem látott magasságokba szárnyalt, ami viszont meglepett, hogy a nyári feloldásokkal sem esett vissza, miközben a boltokba ugyanúgy visszatértek az emberek. Úgy tűnik, sok új vevőt nyerhettek az e-kereskedők, így mi is.

Évek óta érdekes megfigyelni, milyen rohamtempóban változik a kutya- és cicatartási kultúra Magyarországon is. Úgy látszik, a nyugati mintát kezdjük el mi is követni: egyre több a városi, lakásokban élő kedvenc, akiknek szeretnének a gazdik minőségi, hosszú életet biztosítani, így most már egyre inkább megfigyelhető trend a prémium eledel iránti igény növekedése is. Ilyen szempontból az általunk képviselt etetési forma – a BARF – is évről évre népszerűbb. Mi egy réspiacot találunk öt évvel ezelőtt, a meglévő keresletet azonban ki is kell tudni szolgálni, így a webshopos jelenlét fejlesztése mellett az elkövetkező 1,5 évben a boltok számának gyarapítását tűztük ki célul.

Hiszek abban, hogy a kétségkívül kényelmes online rendelés mellett ugyanúgy igény van a családias kiszolgálásra, a szakértelemre, vagy épp egy közösségre, ahol hasonszőrű kutyások, cicások találkozhatnak egymással.

A kulcs: a rugalmas reagálás

Minden jel arra mutat, hogy a koronavírus a mindennapjaink része marad, az élet egy jó ideig nem tér vissza a megszokott kerékvágásba. Igyekszünk az első hullám történéseiből tanulni, és továbbra is rugalmasan reagálni a változásokra.

A legfontosabb tanulság a Barfshop számára az volt, hogy gyorsan és rugalmasan kell változtatni.

Már az első hullám alkalmával is ez volt a döntéseink mozgatórugója. Ezért nyújtottunk olyan szolgáltatást is, hogy rendelési limit nélkül is házhoz szállítottunk Budapest területén, illetve növeltük a boltok választékát. Ezeket mind a mai napig megtartottuk, mert beváltak, és jól működnek. Az első hullám során szerzett tapasztalat pedig adott egy bátorságot a második hullámra is.

Jövőre az elsődleges fókusz a működés stabilizálásán lesz. A válság mélypontja utáni időszakra készülve az idén nyitott  két új boltunkat szeretnénk mihamarabb felzárkóztatni a két korábbi bolthoz. Fejleszteni érdemes válság idején, mi is ezért nyitottuk őket. És még ha a vásárlóink érthető módon nem is válságidőszakban jártak gyakran üzletekbe, ez változni fog. Mindemellett a jövő évben kiemelt feladat lesz a költségek monitorozása, újrastrukturálása, a kiadások észszerűsítése.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Borítókép: Freepik

A cikk szerzője:

blank

Perlaki Fanni

Kutyadietetikus, a Barfshop.hu tulajdonosa, megálmodója. Cégében a kutyák táplálását más szemszögből közelítik meg: tápok helyett az otthon is könnyedén elkészíthető hús alapú étrendhez adnak meg mindent, ami szükséges az etetéshez.

barfshop.hu

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!