Üzlettársakkal vagy nélkülük

, Apr 19, 2018, Vállalkozás indítás

Nagyon sok magányos harcost látunk a vállalkozói szektorban – akár 100+ fős cégek tulajdonosi-vezetői körében is, de mikrovállalkozásoknál még inkább. Pedig a vállalkozás jellemzően csapatmunka. Mi több, a vállalkozásokat alapvetően meghatározza a döntéshozó személye, személyisége – és bármilyen nagyszerű ember is valaki, azért csak ember. Megbetegedhet, nagymamája születhet vagy csak jöhet egy fáradtabb időszak… és persze az is lehet, hogy nem univerzális zseni.

Amikor felmerült egy ügyfelünkben a kérdés, hogy bevonjon-e üzlettársakat, örömmel beszélgettünk vele erről nem-gazdasági, nem-jogi megfontolások mentén is. Aztán a beszélgetést lepároltuk, zanzásítottuk és rendberaktuk egy blogposzttá. Két kérdésre kerestük a választ: miért kell üzlettárs, és hogyan találd meg. Íme.

Nézz a tükörbe, a zsebedbe és a hátad mögé

Ami lényeges: pontosan kell tudnod, miért akarsz üzlettársat. Mi az a cél vagy mi az a hiány, amit ez a lépés meg fog oldani. Új kompetencia kell? Csapat, mert egyedül nem olyan jó? Tőke? Kapcsolat? Plusz kapacitás? Milyen előnyt jelent ez neked – és milyet a vállalkozásodnak? Amikor erre megvan a válasz, el lehet indulni a keresés irányába. De még mindig nem biztos, hogy üzlettársat keresel.

Ha tőkét keresel, akkor fontold meg: valóban csak pénz kell? És ha igen, akkor nincs banki megoldás? Ha kapacitás hiányzik, tedd fel a kérdést: üzlettársat keresel vagy alkalmazottat? Legyél nagyon kritikus önmagaddal szemben. Az üzlettárs nem a legegyszerűbb út, hát legyenek jó érveid arra, miért döntesz mellette. A tőkehiány (az, hogy nem tudsz neki fizetni) nem elegendő indok.

Naval Ravikant, az Angellist alapítója szerint “az ideális alapító csapat két olyan ember, akik dolgoztak már együtt, hasonló korúak és hasonló az anyagi helyzetük, tisztelik egymást, és az egyik nagyszerűen fejleszt terméket, a másik pedig képes eladni”.

Még egyszer, bár ez a válasznak csak egy része, de alapvetően fontos:

 • tisztelet,
 • bizalom és
 • egymást kiegészítő kompetenciák.

Fotelből vadászni nem lehet

Mivel az üzlettárs akár évekig szoros kapcsolatban, éles döntési helyzetekben lesz melletted, olyan módon kell üzlettársat keresni, ahogy az ember barátokat vagy akár társat keres: ismerkedni kell a megfelelő közegben (közben hallgatni a belső hangocskát, hogy megvan-e a kémia), utána kell nézni azoknak, akik szimpatikusak, próbaprojekteken érdemes együtt dolgozni, sokat kell beszélgetni (nagyon-nagyon sokat, nyíltan és üzletileg tudatosan). Sajnos ahogy egy jó vezetőt is nehéz találni a vállalkozásodhoz, úgy az üzlettárs megtalálása is nagy számú kapcsolatot igényel – olyan kapcsolatokat, amiket már kiépítettél vagy olyanokat, akiket ezután fogsz kiépíteni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ideális üzlettársat legalább 2 éve ismered már, mire felmerül a közös biznisz kérdése. Lehet régi haver (ezzel óvatosan, a barátság és az üzlet nem mindig működik együtt), lehet volt vagy jelenlegi munkatárs, évfolyamtárs az egyetemről, de az is lehet, hogy szakmailag újra meg újra összeakadtok projektek vagy rendezvények kapcsán. Onnantól, hogy megfogalmazódik az akár-ő-is-lehet gondolat, fél-egy év, mire egymás kezébe csaphattok, de persze addig rengeteg dolognak kell megtörténnie.

Szóval a recept:

 1. tisztázd magadban az okot és a célt,
 2. kezdj el aktívan látszani és keresni (ne üzlettársat, hanem együttműködőt),
 3. teremts lehetőséget a közös munkára,
 4. értékelj, beszélgess, mérlegelj, ezt sokszor,
 5. mondd ki, mit szeretnél, és tárgyalj keményen a feltételekről.

A végső teszt

Úgy gondoljuk, hogy ha már ismered a potenciális üzlettárs múltját és jelenét, egyetlen dolgot kell tisztáznotok nagyon pontosan. Azt, hogy ki mit gondol a jövőről, méghozzá ezek mentén a dimenziók mentén:

 • Milyen szerepet szántok magatoknak a közös cégben? Vezető? “Csak” tulajdonos? Szakmai munkatárs? Ezeknek valamilyen kombinációja?
 • Mi lesz a közös történet vége? Sikeres cégeladás? Nagyvállalattá növekedés és nyugdíj a cégből? KKV, amit az unokákra hagytok?
 • Hol akarsz lenni te és hol akar lenni ő 5-10-15 év múlva – és ebben a közös vállalkozás milyen szerepet játszik?

Több kérdésünk nincs. Hát neked?

 

Hasonló cikkek

Ki vezesse a cégemet?

Ki vezesse a cégemet?

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem.

De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában. Keményrockos bejegyzés lesz, pedig mi szelíd emberek vagyunk. Még ügyvezető (CEO) is van közöttünk, több is.

Üzlettársakkal vagy nélkülük

Üzlettársakkal vagy nélkülük

Nagyon sok magányos harcost látunk a vállalkozói szektorban - akár 100+ fős cégek tulajdonosi-vezetői körében is, de mikrovállalkozásoknál még inkább. Pedig a vállalkozás jellemzően csapatmunka. Mi több, a vállalkozásokat alapvetően meghatározza a döntéshozó személye, személyisége - és ...

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár