5 érv, hogy ne akarj vállalkozni

, Mar 20, 2018, Vállalkozás indítás

Ha éppen a tavaszi energiák áradnak túl benned, most hajlamos vagy arra, hogy  őrült kapkodásba kezdj, és neadjég vállalkozásba fogj. Még az is lehet, hogy ez a meggondolatlan döntés évekkel, évtizedekkel ezelőtt fogalmazódott meg benned, amikor még ifjú voltál és bohó. Most megpróbálunk lebeszélni róla. Hogy lásd, mennyire nem vagyunk egyedül ezzel, ízelítőnek elolvashatod a sikeres vállalkozóból lett sikeres befektető, Mark Suster cikkét. Mi csak egy szót emelünk ki belőle:

entrepreneurshit

Néha, amikor esik az eső, undok az ügyfél és valahogy semmi nem akar összejönni, talán te is belenézel a tükörbe és felteszed magadnak a kérdést: nem lett volna egyszerűbb alkalmazottként?! De. Vannak érveink. Kemények, igazak – és ha minden jól megy, a cikk végén továbbra is vállalkozó leszel. Csak talán nem érzed magad annyira egyedül.

 

Hűvös Ágnes kollégánk írása

Édesapám egyszer elmondta, mi volt a legnehezebb az ejtőernyőzésben. Arra felkészítették, hogy az ernyő nagyot ránthat még leérkezéskor is. Arra is felkészítették, hogy egy-egy légáramlat hogyan módosítja az ereszkedést. Még arról is szóltak, hogy kihez imádkozzon, ha nem nyílik az ernyő. De azt senki nem mondta, hogy mit kell tennie, amikor egy almaültetvényre esik, az ernyő beakad az érett almáktól roskadozó fakoronába, és jön a gazda puskával… pedig ez is megtörtént.

Mondok néhány olyan esetet, ami nagyobb biztonsággal bekövetkezik, mint az almafás sztori. Tudj róla, a vállalkozás ilyen.

1. A rejtett költségeket meg fogod fizetni

A boldog élethez alapvetően három dolog szokott kelleni: klassz meló, társak (barátok/család) és egészség. A vállalkozás alapelve: válassz kettőt. Ez lesz a te rejtett költséged, amivel az induláskor nem számoltál – vagy a fogorvosoddal nem találkozol elég gyakran, vagy a barátaidra nincs időd, vagy a munkád esik szét. Hölgyeim és uraim, kezeket fel, aki az első 2 évben meg tudta valósítani a tökéletes munka/magánélet-egyensúlyt. Meghívom egy kávéra, meséljen róla.

2. Több a felelősség, mint szeretnéd

Sokan azt gondolják, hogy nehéz lesz, amikor alapítóként nem tudnak fizetést adni maguknak. De az igazi sűrűje ott kezdődik, amikor felveszed az első alkalmazottaidat piaci alapon – és nem tudod, a következő hónapban ki tudod-e fizetni a bérüket. Vagy akkor, amikor megrendeled a szomszéd kisvállalkozástól az első nagyobb tétel árut – és pontosan tudod, nekik mennyire fáj, ha késel a fizetéssel. Nem az a legrosszabb, ha nem tudod, neked honnan lesz pénzed. Hanem az, amikor mások gyerekeiért, kutyáiért és vállalkozásaiért válsz felelőssé… vagy ha rájössz, mennyire vagy cinikus.

3. Gyengébb vagy, mint gondolnád

Erős vagy. A kezdetekkor mindenképpen. De még a sikeres amerikai sorozatvállalkozó, Josh James is elmondta egy vele készült interjúban, hogyan zokogott a földön fekve magzati pózban, egy megoldatlan üzleti probléma súlya alatt. Ha (sorozat)vállalkozó vagy, egyszer lekerülsz a földre. Vagy többször. Talán csak gondolatban, talán valóban ott leszel.  És még csak nem is biztos, hogy a vállalkozás fog leküldeni – lehet, hogy vidáman viszed a súlyt a válladon, és jön egy övön aluli ütés: egy háziállat elpusztul, egy barát messzire utazik vagy csak eltörik a kedvenc bögréd. Készülj fel rá. Merj összegörnyedni.

4. Csalódást okozol

Valakinek biztosan. Az anyádnak, hogy mégsem orvos lettél. A barátaidnak, hogy nem tudsz partiarc lenni. Az asszonynak, hogy nemhogy nem gazdagodsz meg egy év alatt, de még a félretett pénzt is feléled. A férjnek, amikor nyúzott vagy és ingerült, és pont olyan vagy, mint a menedzser, akihez nagyanyád férjhez akart adni annak idején. A gyereknek, hogy nem vagy ott az iskolai ünnepségen. Magadnak.

5. Nincs visszaút

Ha elég sokáig kitartasz, már te sem akarsz más lenni. Nem akarsz alkalmazott lenni. Nem akarsz értelmetlen(nek tűnő) munkát végezni, és nem akarsz mást csinálni, mint ami téged lelkesít. Főleg nem mások álmaiért akarsz küzdeni, mert neked is vannak izmos álmaid. Ezt akarod, akkor is, ha sz*r, ha félelmetes, ha rosszabb, mint a tengeribetegség a Titanicon. Vegyél egy mély levegőt, és ha eddig nem sikerült elriasztania senkinek, hát –

kezdd mindig újra.

Hasonló cikkek

Ki vezesse a cégemet?

Ki vezesse a cégemet?

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem.

De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában. Keményrockos bejegyzés lesz, pedig mi szelíd emberek vagyunk. Még ügyvezető (CEO) is van közöttünk, több is.

Üzlettársakkal vagy nélkülük

Üzlettársakkal vagy nélkülük

Nagyon sok magányos harcost látunk a vállalkozói szektorban - akár 100+ fős cégek tulajdonosi-vezetői körében is, de mikrovállalkozásoknál még inkább. Pedig a vállalkozás jellemzően csapatmunka. Mi több, a vállalkozásokat alapvetően meghatározza a döntéshozó személye, személyisége - és ...

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár