Legyél ragadozó

, Mar 26, 2018, Vállalkozóvá válás

Sokszor mélázunk azon, hogy miért hívják gazellának a gyors, növekedéssel kecsegtető mikrovállalkozásokat. Nem jó ómen. Amikor vállalkozásba kezdesz, legyél a kezdettől ragadozó, ha mégoly kicsi is. De hogyan?

Ez most egy ultrarövid blogposzt lesz.

Sokan úgy gondolják, hogy vállalkozónak lenni mocskos dolog. Vérengző, számító, másokat letaposós stílusú valami. És még amikor hozzánk jönnek, akkor is így kezdik: vállalkozó vagyok, de nem úúúúgy. Na, gondoljuk ezt végig.

Vállalkozóként szeretnéd, ha gyorsan tudnál alkalmazkodni a változó környezethez. Profitot akarsz. Fenntartható növekedést akarsz. De azért virágozzon minden virág (versenytárs, beszállító, alkalmazott)? Valahol muszáj lesz alkudnod. Valahogyan.

A ragadozók alapvetően nem vérengzőek. Csak akkor vadásznak, ha erre szükségük van (mert sok energiába kerül). Nem verekszenek versenytársaikkal, ha egy mód van rá, mert féltik a saját bőrüket. Inkább körbepisilik a territóriumot, kicsit morognak a határon, és csak nagyritkán csapnak oda. Fajtársaikkal igyekeznek szövetkezni, de legalábbis békében éldegélni egymás mellett. Csak akkor támadnak, ha biztosak a dolgukban. Kíváncsiak, hihetetlen eredményesen tanulnak, és sokkal fejlettebb a humorérzékük, mint a legtöbb növényevőnek.

Fordítsd le ezt vállalkozásra.

Az épeszű, etikus vállalkozó nem vérengző, azaz

  • Nem ad rossz terméket, mert elveszti vásárlóit.
  • Nem árazza alul a termékeit/szolgáltatásait, mert azzal magát a piacot öli meg.
  • Nem rabolja le beszállítóit és alkalmazottait se, mert minden átvert beszállítóval vagy alkalmazottal gyengül az értéklánc, és egyben gyengül a márka is.
  • Nem öli versenytársait, hiszen a perek és nyílt piaci háborúskodások nagyon sokba kerülnek. De azért nem fél versenyezni se, mert érti, hogy a piaci környezetnek ez az alaptermészete: verseny az erőforrásokért.

Figyel, felkészül, folyamatosan fejlődik és fejleszt. Szakmájában etikus, és magas színvonalat képvisel (saját faját akkor is tiszteli, ha az egyedek versengenek), mert hosszú távon sem szeretné rombolni a piacot. Eléri, amit szeretne, mert rugalmasan gondolkodik és tanul. És mivel felismeri, hogy véges erőforrásokért folytat küzdelmet más ragadozókkal, elfogadja a tiszta versenyt.

Mutatunk neked egy ragadozót. Szerethetőt. Na, így már szebb a kép?

Hasonló cikkek

Nem jelöllek vissza? Meglehet.

Nem jelöllek vissza? Meglehet.

Befektetőt keresel, állást keresel, csapattagokat keresel, mentort keresel?... Online platformokon és élő eseményeken szólítgatsz le embereket, egy-két-három kézfogáson keresztül próbálsz elérni másokat? Amikor valakivel összeismerkedsz, az első dolga az, hogy ítéletet ...

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár