Ki vezesse a cégemet?

, Jun 5, 2018, Folyamatmenedzsment Vállalkozás indítás

Régi mondás, hogy vigyázz, mit kívánsz, mert megkapod. Szeretnéd, ha a vállalkozásodba szíved-lelked beleadhatnád? No problem.

De azért elmondjuk neked, mit kívántál valójában. Keményrockos bejegyzés lesz, pedig mi szelíd emberek vagyunk. Még ügyvezető (CEO) is van közöttünk, több is. És szívünk-lelkünk a Karsoné.

 

Az induló vállalkozó általában lelkes, alkotó ember. Imádja a szakmáját, az újítás, a változás, a létrehozás azok a szavak, amik mentén elképzeli a vállalkozását. Néha ezek mellé ott a sok pénz is, de elsősorban ez a vágy hajtja: Abból szeretnék élni, amit szeretek.

Te akarsz lenni a CEO (ügyvezető)? Semmi gond, ne aggódj. Ismétlem, semmi gond, abból fogsz élni, amit szeretsz. Csak nem pont úgy. Mindjárt elmagyarázom, de előbb mondok példákat.

L. építész. Ipari területek rehabilitációjával foglalkozik. Csodás, nagy kihívást jelentő feladat, aminek éppúgy van társadalmi, környezetvédelmi magassága, mint szakmai mélysége. Szeretne erre vállalkozást építeni, és mivel ez az ő álma, természetesen szeretné ő vezetni a vállalkozását.

  • Amit ő gondol: ő fogja megálmodni a nagy projektek iránymutatását. Ő fogja átvenni a nemzetközi nagydíjat, amit a cége kap.
  • Amit csinálni fog: ő fogja korrumpálni a járási építési szakhatóságot. Ő fog lobbizni az önkormányzatoknál. Ő fogja kihúzni a nagyszabású tervekből mindazt, ami nem fér bele a költségvetésbe. A rajzasztalhoz havonta egyszer talán odaülhet.

Z. fejlesztő. Arcfelismerő mobilaplikációja segítségével már egyetlen kattintással leolvasható az utcán szembejövő csaj FB-profilja, mellmérete (ja, arcfelismerő…) és az, hogy foglalt-e. A vállalkozás CEO-ja azért szeretne lenni, hogy szakmailag tökéleteset alkosson, és azt minden csóró BME-s egyetemistának hozzáférhetővé tegye.

  • Amit ő gondol: fejleszt és kódol és fejleszt. Amikor megérkezik a nagy zsé a befektetőktől, akkor már egy profi csapat élén fejleszt, és ő csinálja a code review-t. Ja, és fejleszt. Esténként pedig bulizik, mert elég, ha tízre jár be dolgozni, hiszen ő a főnök.
  • Amit csinálni fog: felvesz és kirúg napi x csóró BME-s egyetemistát (interjúz, HR-ügyeket intéz). Kiáll vadidegen emberek elé, hogy a projekt üzleti részéről pitch-eljen, és közben rettenetesen izzad a tenyere. Sokszor. Heti beszámolót ír a befektetőnek. És bár állatira nincs ideje ilyesmire, hiszen éjjel kettőkor még a könyvelőnek írt e-mailt, hajnali háromkor muszáj nekiülni a code review-nak is. Pont amikor a többiek a leghangosabban buliznak a szomszédban.

Igen, ők abból fognak élni, amit szeretnek – gazdasági értelemben. Azaz tényleg a szívügyük fogja a pénzt termelni, de ők közvetlenül a szakmai résszel nagyon keveset és a korábbihoz képest nagyon máshogy fognak dolgozni. Az ő felelősségük, hogy a vállalkozás víziója (az eredeti álom) szép legyen, kerek legyen, hiteles legyen és mindenki azt kövesse. De minden, ami a vállalkozással kapcsolatos, onnantól az ő kötelességük.

  • Kötelességük az iránymutatás, a stratégiai döntések szükségességének felismerése és a döntéshozás. Nem halogathatnak. Nem tétovázhatnak. Nem háríthatnak.
  • Kötelességük a kultúra megteremtése, a motiváció fenntartása, a csapat és a munka dinamikájának pozitív befolyásolása.  Kötelességük a jó embereket jó helyre igazgatni – és kivenni onnan, ha nem jók. Ha bárki dolgozik éppen a cégnél, akkor kötelességük akkor is elérhetőnek lenni, ha éppen nyaralnak. Ha éppen alszanak. Ha éppen szerelmeskednek. És nekik kell elérni azt, hogy mégse zaklassa őket a csapatuk ötpercenként, mert az önálló és kompetens csapat kiépítése és fenntartása is az ő kötelességük.
  • Kötelességük, hogy minden adminisztratív folyamatot felügyeljenek, irányban tartsanak. Kötelességük a befektetők elvárásait kielégíteni vagy újratárgyalni. Kötelességük a forrásbővítés és a tőkeallokáció (azaz hogy jöjjön és menjen a pénz, mint a kisangyal).
  • Kötelességük koktélpartikon és üzleti reggeliken “bulizni”, és akkor is kemény networking munkát folytatni, ha éppen beakad a foguk közé egy kis darab dióhéj a süteményből.
  • Kötelességük a sajtó előtt is vállalni sikert és bukást. Kötelességük egy közösség központi figurájaként működni. Kötelességük  egyenletes vagy masszívan megfeszített teljesítményt nyújtani.
  • Nem kötelességük “szakmát csinálni” – de ha nagyon van rá idejük, talán megengedi nekik a szakmai csapat, hogy beleszóljanak. Kötelességük kimaradni a legizgalmasabb részekből (alkotás, újítás), ha a cégnek kára származna abból, hogy belebeszélnek.

Őszintén: időnként embert próbáló meló. De szeretni is lehet, csak tudd, mit vállaltál. Nézd végig: ezt akarod? Vagy ha nem is akarod: vállalod? Mibe kell beletanulnod? Mit nem vállalsz? Mit vagy hajlandó feláldozni?

Nyugi, segítünk. De azt mi sem ígérjük, hogy minden percét élvezni fogod.

Fusd át ezt a listát: CEO job description. És aztán válj azzá, amivé akarsz. Ha belekezdesz, a lelked a vállalatot illeti meg.

Hasonló cikkek

Árazás, te csodás (alapozó)

Árazás, te csodás (alapozó)

Akár startup vagy, akár helyi piacokra célzó induló vállalkozás, az egyik legfontosabb pillanatod a vevővel az lesz, amikor ő megpillantja az árcéduládat. Ha túl keveset kérsz (kicsi vagy, kezdő vagy stb.), pénzt hagysz az asztalon. Ha túl sokat, akkor lehet, hogy már azelőtt elveszted a ...

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár