Pályázatok: hol lesz? hol nem lesz? És akkor mi lesz?

Mindig kérdés, honnan és hogyan finanszírozd a fejlesztéseidet. A pályázat kézenfekvő… lenne. Utánajártunk, mi a helyzet pályázatfronton. Vendégszerzőnk, Kocsis Zsuzsi pályázatíró nem kerülgeti a forró kását.

Kocsis Zsuzsi írása

Pályázatok: hol lesz? hol nem lesz? És akkor mi lesz?
Az, hogy fejleszteni kell recesszióban is, nem kérdés. Az azonban jókora kérdés, hogy ha eltűnnek vagy erősen megcsappannak a gazdaságélénkítő állami és nemzetközi források, akkor mi a teendő. Utánajártunk, hogy mi a helyzet pályázatfronton, hátha tudunk jó hírrel szolgálni. És mivel nagyon eltökéltek vagyunk, a hír mindenképpen jó. A jó hír ez: ha stratégiában gondolkodsz, jobban jársz. Minden más továbbra is bizonytalan.

Kocsis Zsuzsi pályázati- és projektmenedzser vendégszerzőnk írása (2023. február)

A Bizottság 2022. december 22-én elfogadta a Magyarországgal kötött partnerségi megállapodást. A 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó, összesen közel 22 milliárd euró értékű megállapodás segíteni fogja az országot a közös uniós prioritások végrehajtásában (ebben az időszakban a kiegyensúlyozott területfejlesztés, a méltányos éghajlatvédelmi és digitális átállás, illetve az innovatív és inkluzív szociális piacgazdaság a fontos kulcssszavak). Végrehajtása 11 nemzeti programon keresztül történik.

A téged leginkább feszítő kérdésre most azonnal választ adunk:

pillanatnyilag nem látszik, hogy mikor és milyen kiírás fog megjelenni ebben az évben.

A legjobban a pályázat.gov.hu oldalról lehet tájékozódni, mert itt társadalmi egyeztetésre kiírják a pályázatokat a megjelenés előtt legalább 30 nappal. A „pályázati közlemények” menüpont alatt naponta tudsz tájékozódni, hogy mi jelent meg.

Készülj úgy, hogy lesz pályázat?

Hasonló volt a helyzet a 2014-2020-as programozási időszakban is. A pályázatok 2016 magasságában kezdtek megjelenni. Most is valahogy így vagyunk, hogy a programozási időszak első két évében csak korlátozott számban vannak kiírások.

Amikor lesznek, akkor viszont készen kell állnod. Vagyis ezt a vihar előtti csendet arra kell fordítanod, hogy a cégedet felkészítsd.

Mi kell, hogy pályázóképes legyen a céged?

Túl a szokásos és evidens formai és gazdálkodási követelményeken, erre a három dologra figyelj kiemelten már most:

  1. Legyen középtávú stratégiád, és legyen terved (üzleti terved) a megvalósításra: mert a pályázat akkor működik jól, ha a stratégiában megfogalmazott fejlesztéseket valósítjuk meg a pályázati forrás bevonásával. Üzleti stratégia elkészítésében a Karson Consulting tud segíteni. Ha gombhoz a kabátot módszert választasz, vagyis jön egy forráskiírás, és akkor “szerezzünk be valamit, ami azért kell, hogy akkor megvalósítsunk valamit és lehívjuk a pénzt”… na olyankor a hátad közepére sem fogod kívánni a projektet. Ha azonban olyan projektet csinálsz, amit forrástól függetlenül is megvalósítanál, akkor – nem mondom, hogy örömmel, de – szívesebben fogod csinálni az elszámolásokat.
  2. Figyeld a pályázatokat, hogy időben tudj lépni. Ha nem szeretnéd magadnak figyelni, akkor a Zsu Consulting vállal pályázatfigyelést is.
  3. Figyelj a 2022-es év zárására! A pályázat kiírója biztos akar lenni abban, hogy a pénz, amit kiutal a pályázóknak, megfelelően kerül felhasználásra, sőt: megtérül a kiíró számára is. Erről leginkább úgy tud megbizonyosodni, ha olyan cégnek adja a pénzt, amelyek jól prosperálnak, adót fizetnek. A 2021-ben megjelent kiírások azokat a cégeket részesítették előnyben, amelyeknek a saját tőkéje nem csökken, lehetőleg magas; eszközarányos nyeresége és árbevétel arányos nyeresége 5-30% között volt, 1 főre eső személyi jellegű ráfordítás összege 4,5 M Ft körül volt. A következő években hasonló, akár szigorúbb elvárásokkal is találkozhatsz. És persze szűkítő tényezők is lesznek. Csak példaképpen: volt olyan kiírás, amelyik klaszter tagsággal rendelkező cégeket részesített előnyben (GINOP Plusz-1.2.1-21) és volt olyan, amely ISO minősítéssel rendelkező cégeket (GINOP Plusz-1.2.3-21).

Milyen pályázatok vannak biztosan (most)?

2023 április 30 határidővel munkaerőfejlesztési támogatás érhető el minimum 3 fő munkavállót foglalkoztató budapesti székhelyű cégek számára is.

Kis lélekszámú településen működő mikrovállalkozások (max 10 fő munkavállaló) és nonprofit szervezetek figyelmébe ajánljuk a Leader pályázatokat, amelyek most is nyitva vannak. Eszközbeszerzésre, infrastruktúra-fejlesztésre, nonprofitok esetében emellett rendezvényszervezésre is lehet pályázni. 5-10 M Ft támogatási összeg nyerhető el, 50-70% támogatási intenzitással.

Mik lesznek (jó eséllyel)?

Nagyon várjuk hogy az innovációs pályázatok megjelenjenek, ez akár hamarosan meg is történhet – ideje nekiállni az intenzív felkészülésnek!

Emellett a határmenti együttműködési programok kiírásait várjuk 2024 év elejére. Ezek közül kettőt emelünk ki itt:

A 2021-27-es időszakban kiemelt jelentősége lesz a mezőgazdasági pályázatoknak. Komoly támogatást ígér az EU a mezőgazdaság szereplőinek. A Közös Agrárpolitika stratégiai terve már elérhető.

Ami pedig biztosan lesz: továbbra is stratégiai fókusz, üzletfejlesztés és jó sok munka. Tervezz, dolgozz, és persze…

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

Kocsis Zsuzsanna - Zsu Consulting

Kocsis Zsuzsanna

Zsu Consulting Kft., Ügyvezető
pályázati- és projektmenedzser

Ügyfelei hosszútávú fejlődését támogatja pályázati források megszerzésével. Az utóbbi években telephelyfejlesztés, eszközbeszerzés témákban, illetve pályázatmenedzsment különböző területeivel foglalkozott. A Zsu Consultingot 2014-ben alapította – egy pályázatnak köszönhetően. Közgazdász végzettségű, IPMA B projektmenedzsment minősítéssel, 15 éves tanácsadói háttérrel.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!