„Nemcsak elviseljük, de élvezzük is a változást” – új piacra lépés VUCA-környezetben

Amikor új piaci igény jelenik meg, sok múlik azon, hogy felkészülten várod-e. Egy sikeres piacnyitás történetéről is szól a Remarker-sztori.

Máthé Kata írása

blank
2020-10-12

Ha a piac változik, a te cégednek is változnia kell – a VUCA testközelből így néz ki. Ezt a feladatot hajtotta végre brilliánsan a Remarker, amikor az eredeti szolgáltatásaihoz képest beütött a pivot kényszere.
A Remarker vizuális szolgáltatásokat nyújt. Fő profiljuk a grafikus jegyzetelés: workshopokon, konferenciákon, céges meetingeken kulcsszavakkal és rajzokkal, ábrákkal segítik a folyamatot, előadást, beszélgetést. A vizualitás segíti a megértést, a legtöbben vizuálisan (is) tanulnak, emlékeznek – a Remarker ezt támogatja sokféle eszközzel, szolgáltatással. Általában nagy papírokra dolgoznak színes filctollakkal, ott, ahol az esemény, a kommunikációs folyamat zajlik… vagy legalábbis az elmúlt években ez volt a legjellemzőbb. Sejthető, hogy a járvány okozta változások erősen hatottak rájuk és arra, hogy hogyan dolgoznak. Máthé Kata alapító-ügyvezetőt faggattuk arról, hogyan változtatta meg a krízis az életüket. Szemmagasság sorozatunk vezetőktől, vezetőknek.

VUCA és piac, mint a mesében: boldogan éltek, amíg…?

Mi történt az első hetekben? Egyszerűen lemondták az összes eseményt a következő hónapokra. Már január végén mutatkoztak az első intő jelek, amikor töröltek egy februárra tervezett külföldi konferenciát – és ez március elején már a hazai eseményekkel is megtörtént. Vagyis az összes tervezett projekt pár nap alatt kitörlődött a naptárunkból.

Úgy tűnt, tudjuk, mi a teendő...

Elkezdtünk gondolkodni, hogy ebben az új helyzetben mit tudunk ajánlani az ügyfeleinknek, hogyan tudjuk a távolból segíteni az ő távmunkájukat. Főleg változási folyamatban lévő multikkal és innovációs konferenciákkal dolgozunk, így azon agyaltunk, hogy nekik mire lehet most szükségük. A piaci igény megváltozása lett a fő fókusz. Infografikák belső használatra a vírushelyzeti céges policy-ről, Zoom konferenciák digitális grafikus jegyzetelése, gifek intranetre vagy közösségi médiába, a munkavállalói elköteleződés fenntartására. Beruháztunk az egyik kiöregedőben lévő iPad helyett egy újra, megteremtettük a pöpec online grafikus jegyzetelés technológiai feltételeit, és megkerestük az ügyfeleink egy részét az új ajánlatainkkal.

…de aztán valami egészen más történt.

Olyan megkereséseket kaptunk, amikre nem számítottunk. Olyan projekteket, amelyek elkészítése befelé sok örömöt és kifelé nagyobb láthatóságot hozott. Mert amíg mi a meglévő ügyfeleinkre és az ismert szegmensre koncentráltunk,

felbukkant egy újfajta igény, új ügyfelektől.

Rúzsa Magdolna egy korábbi ügyfelünk ajánlása alapján hívott fel azzal, hogy animációs videoklipet szeretne az egyik új dalához, mert most nem tudnak forgatni. Még javában dolgoztunk ezen az animáción, amikor megkeresett Molnár Áron, a noÁr formáció alapítója, egy hasonló kéréssel: készítsünk videoklipet az új, 116-111 című dalához, ami a családon belüli erőszakról szól, és amihez klipet forgatni nemcsak a karantén miatt nem lehet: a téma túl nehéz ahhoz, hogy hús-vér gyerekekkel forgassanak klipet. Egy harmadik projektben karakterterveket készítettünk, egy negyedikben illusztrációkat egy külföldi online önfejlesztő kurzus anyagához, egy ötödikben grafikákat az egészségügyi dolgozóknak lelki támogatást nyújtó segítővonalhoz. Teljesen új ügyfélszegmens talált ránk új feladatokkal, míg az általunk teremtett érték nem változott: továbbra is hidat építünk az emberek között a vizualitással.

blank

Pivot rugalmasan: miért tudtuk bevenni a kanyart?

Mert kíváncsiak vagyunk,

és szeretünk élesben tanulni. Lelkesített, hogy új területeken, új közönségnek alkothatunk. Kísérletező, nyitott emberek vagyunk. Nem csináltunk még ilyet? Nem baj. Megtanuljuk. Nem sajnáltuk az időt a tanulásra, mert az a törekvés is erős bennünk, hogy a lehető legjobban végezzük el a ránk bízott feladatot.

Mert bízunk egymásban

a csapaton belül, és mert van bizalmunk abban is, hogy hasonló a hasonlót vonzza: így született egy remek, új szakmai partnerség is a karantén alatt. Rekordidő alatt készültek el a klipek a Komárom–Budapest–Kolozsvár tengelyen úgy, hogy egyetlen személyes találkozás sem történt. Mindenki tette a dolgát, nagyon jó élmény volt a csapat elkötelezettségét, felelősségvállalását, odaadását megtapasztalni ebben a bizonytalan időszakban is.

Mert tudunk nagyon alaposan figyelni.

Ez a grafikus jegyzeteléshez elengedhetetlen (hiszen az elhangzottakból szűrjük ki a lényeget, és azt vizualizáljuk), de nagyon fontos akkor is, amikor egy új ügyfél lendületesen elmondja a telefonban, hogy mit szeretne látni. Fontos, hogy ne csak az elhangzott szavakat halljuk meg, hanem lássuk mi is a belső képet, ami benne megjelenik, és azt jelenítsük meg.

Mert rugalmasak vagyunk

– és bár szeretjük, ha festékes lesz a kezünk és egyébként is halomban állnak a papírtekercsek és filctoll-utántöltők a szekrényünkben – pikk-pakk átálltunk arra, hogy a digitális cerka serceg a kezünkben, és egy-egy mozdulatot nem egyszer, hanem 32-szer kell megrajzolnunk a mozgóképhez. Rugalmasak vagyunk a grafikai stílusok tekintetében is: az, hogy a grafikus jegyzetelést egyfajta, arra jellemző stílusban műveljük, nem jelenti azt, hogy csak abban a vizuális világban tudunk alkotni.

Nemcsak elviseljük, de élvezzük is a változást

akár az általunk használt vizuális nyelvben is. Rugalmasak vagyunk a tervezésben. Amikor egy fontos és szép és sürgős feladat megtalált egy másik fontos és szép projekt közepén, akkor újra tudtuk tervezni a kapacitásaink elosztását.

Mert alaposak vagyunk.

Ha új területre merészkedünk, a bátorság mellett elengedhetetlen a lelkiismeretes munka is: a noÁr-kliphez komoly szakmai kutatómunkát végeztünk, szakértőkkel beszélgettünk, könyveket olvastunk, hogy megértsük, hogy mi történik egy bántalmazott gyerekben.
blank

Mit tanultunk az új piacra lépésből?

Hogy a nyitottság kulcsfontosságú:

a megoldás olyan irányokból is érkezhet, ahonnan nem számítunk rá.

Hogy az elégedett ügyfelektől jövő személyes ajánlások megalapozzák a bizalmat.

Az egyik munkát én belül már kezdtem elengedni, amikor néhány próbarajz után még nem találtuk meg a stílust, de nagy meglepetésemre az ügyfél nem adta fel, és elmondta máshogyan: hiába nem dolgozott még velünk, látszott, hogy velünk szeretné megcsináltatni ezt a projektet.

Hogy a racionális döntések, a tervezés mellett fontos, hogy a zsigeri megérzéseinkre is hallgassunk.

Mesébe illő folyamat volt, ahogy az új animációs partnerség megszületett, ahogy több jelöltből egy szívből jövő ajánlás után egyszerűen megérzés alapján választottuk ki azt, akivel nagyon gördülékeny a munka, és már két jól sikerült projekt után tervezzük a harmadikat.

Hogy néha engedni kell szétesni magunkat

vagy a terveinket, akkor is, ha egy határidős álomprojekt kellős közepén vagyunk: voltak olyan napok, amikor egyik-másik kolléga teljesen használhatatlan volt. Vagy éppen én magam – hiszen ez az újfajta létbizonytalanság, és a két gyerek otthon tanulása is hozott új feladatokat. Ha engedjük, egy-egy ilyen összezuhanás nagyon gyorsan lezajlik, és hamar megtaláljuk újra az erőnket.

Hogy a jó együttműködések szárnyakat adnak:

az elmúlt hetekben sok remek embert ismertünk meg, akik hasonló értékek mentén teszik a dolgukat a világban.

Mit tervezünk a következő hónapokra?

Az látszik, hogy offline eseményeket óvatosan terveznek, így egyelőre marad a fókusz a digitális térben végezhető szolgáltatásokon. Valószínűleg jegyzetelünk majd online konferenciát, de a művészeti vonal is megmarad: egy könyv illusztrálásába kezdtünk, és néhány újabb animációs projektről is tárgyalunk.

Mit szeretnénk megtartani, átmenteni, visszahozni a VUCA-jövőbe?

Azt, hogy fontos ügyekért dolgozunk,

olyan projektekben, amiktől jobb hely lesz a világ. Napról napra fogy az idő, ami még előttünk áll a Földön: nem fecsérelhetjük értelmetlen dolgokra.

A több lábon állást, az alakváltás képességét,

hogy Barbapapaként tudjunk átalakulni a szükségleteknek megfelelően. Hogy bármit is hoznak a következő hónapok, évek, legyen B és C tervünk, vagy adott pillanatban gyorsan meg tudjon születni egy D és egy F terv. Most a személyes találkozások lehetőségét vette el a vírus okozta helyzet – mi van, ha legközelebb az internetet veszítjük el egy időre? Kell, hogy tudjunk értéket teremteni online és offline is, Kaliforniába, vagy a szomszéd utcába (mindkettőre volt már példa).

Bármennyire is szeretjük a kényelem és a biztonság illúzióját, időről időre emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy bármikor elveszíthetünk valamit, ami most olyan magától értetődően része az életünknek, mint a levegő. „Bízz Istenben és tartsd szárazon a puskaport!” Valahogy így.

Az együttműködéseket.

Újakat keresni és a meglévőket fejleszteni. Együtt erősebbek vagyunk, messzebbre jutunk és nem utolsósorban szórakoztatóbb az utazás. A járványhelyzet kezdetén volt néhány nap légüres tér: amikor még nem ocsúdtak fel az emberek, még nem teremtődött meg az új életforma. Ott volt egy szokatlan érzés, mint a pillanatnyi szünet a kilégzés és a belégzés között, csak napokra elnyújtva. Annak a jelenléttel teli lassúságát, önreflexiós idejét szeretném belecsempészni a hétköznapokba, hogy gördítse át a járgányunkat kátyúkon és bukkanókon, krízisen és átalakuláson. Egy olyan új világba, ahol jobb élni, mindannyiunknak.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A cikk szerzője:

blank

Máthé Kata

Grafikus, a Remarker alapítója és vezetője

Képzőművészként is fontos számára az életközeliség, ezért 6 évvel ezelőtt megalapította a Remarkert, amely vizuális eszközökkel segíti a megértést az emberek között. Több száz külföldi és magyarországi grafikus jegyzetelői nappal a háta mögött, kis csapatával együtt mindig érzékenyen figyel, és keresi az ügyfélhez, témához, helyzethez illő legjobb kifejezési módot.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!