Alaptalanul alapítók – megelőzhető cégalapítói konfliktusok

Vannak kérdések, amiket még a cégalapítás előtt kellene tisztázni az üzlettársak között, mégsem teszik. Nem is tudják, mekkora gond ez.

Hűvös Ágnes írása

blank
2021-01-10

Gyakran látunk vállalkozói csoportokban olyan kérdést, hogy hogyan egyezzenek meg üzlettársak, ha valami nem működik az eredetileg kialakult együttműködésből. Ilyen például, ha az egyik üzlettárs csak a korai fázisban tett bele a fejlesztésbe, az operatív szakaszban pedig nem aktív. De ilyen az is, amikor pótbefizetésre lenne szükség, vagy az is, amikor valaki több pénzt akar kivenni, mint amivel a többiek egyetértenének.

Bennünk a legfőbb dilemma az, hogy egyáltalán hogy alakulhat az, hogy vállalkozók a Zinternet népétől kérnek ezzel kapcsolatban tanácsot.

Sok olyan vállalkozást látunk, ahol évekre meghatározza, mérgezi a vállalkozás sorsát az alapítók közötti rejtett vagy nyílt konfliktus.

Van, ahol ez még a cég embrionális korában kirobban: a még meg sem alapított vállalkozás nulla (!) értékű százalékain is láttunk már összeveszni felnőtt embereket. Nem is tudjuk, melyik a rosszabb – ha azonnal kiderül, hogy a csapat nem képes tulajdonosként együttműködni, vagy ha már egy működő cégben recsegnek-ropognak az eresztékek az ilyen típusú ellentétek hatására.

Ha lenne egy baráti társaság, akik veteményest ásnának maguknak egy haver kertjében, evidensen megegyeznének előre, hogy ki hogyan fogja gondozni a palántákat, ki mehet be a kertbe, és majd a termésből hogyan részesülnek, megeszik-e, eladják-e, ki milyen arányban. Ki fizet a magért, vízért, szerszámokért. Amikor azonban egy olyan veteményesbe (értsd: vállalkozásba) kezdenek, ahol a termés sok évet is várathat magára, éppen arra nem fordítanak kellő figyelmet, hogy hogyan is fog működni a legfontosabb, legnehezebben megjavítható dolog, a tulajdonosok közötti együttműködés és osztozkodás.

És ehhez tanácsadói segítséget se vesznek igénybe, mert észre sem veszik, hogy miről nem gondolkodnak előre (kontribúcióról, névhasználatról, hasznosítási jogokról, versenyről, profitról, exitről, meg még számos alapvető dologról).

Mert barátok. Vagy ki tudja.

Itt kell megjegyeznünk, hogy az esetek többségében a történet végére nem barátok. Sőt, sokan azt a következtetést vonják le, hogy alapítótársakkal többé soha… pedig ezek a konfliktusok sokszor megelőzhetőek, tisztázhatóak lennének. Mi egy közel 100 kérdésből álló sorozatot használunk az ügyfeleinkkel, amikor ilyen probléma felmerül, és sokszor hónapokig dolgozunk, mire a régóta megbújó problémákat meg lehet oldani. 100 kérdés soknak tűnik. Valójában sokkal több az idő, a pénz és az energia, amit ezeknek a tisztázásával megspórolnának az üzlettársak.

Ahogy ezen gondolkodtunk, ráébredtünk, hogy az elmúlt 3-4 évben 30 feletti olyan ügyünk volt, ahol tulajdonosoknak segítettünk szétbogozni a szálakat utólag, de csak 3 (három!), ahol az alapítás előtt kértek segítséget. A háromból az egyik saját cégünk volt.

Ti hogyan működtök együtt a társaiddal? Vagy ha nincsenek társak… miért nincsenek?

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Borítókép: Pixabay

A cikk szerzője:

blank

Hűvös Ágnes

Senior partner, Karson Consulting
Észlelt tünetek alapján azonosítja a vállalkozás stratégiai szintű problémáit, és ennek kezelésére megfelelő csapatot állít össze, valamint stratégiai változási folyamatban a vezetőket és tulajdonosokat támogatja. Ügyfelei főleg a vállalkozás megtorpant növekedése, a tulajdonosok közötti tisztázatlan folyamatok vagy a vállalkozás hektikus működése miatt keresik meg.

Hasonló tartalmak

blank

Működő, nyereséges, eladható? Vagy addig még el kell jutni…

Mondhatnánk, hogy a tavasz adta az apropót ehhez az íráshoz – vagy az egyes cégekben felszabaduló idő a leállás miatt -, de valójában persze nem. Erre a posztra régóta készülünk, és különös időszerűséget ad a témának az, hogy számos vállalkozásban várhatóak nagy változások, elsősorban az üzleti modell terén, de tartunk tőle, hogy a tulajdonosi körben is. Erről írtunk egy korábbi cikkünkben – ha nem olvastad, kattints majd vissza oda is. Most arra hívunk, hogy játssz el a gondolattal, milyen lenne valaki másnak átadni egy szép, rendezett, eredményes céget.

TOVÁBB OLVASOM

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!