Biznisz a krízisben – az első hetek

Tartalmak, amik érdekelhetnek, de esetleg kihagytad: összefoglaljuk az előző 8 hetet, hogy te válogathass.

A Karson csapata március 12-én éppen Románia határán járt, amikor az ottani partner felhívott minket: zárnak. Mivel vonattal nem megoldható a kézifékes forduló, inkább eltöltöttünk egy estét a vendégszerető Kolozsváron, majd 13-án visszatértünk Magyarországra. 17-én már a mi cégünk is teljes mértékben távmunkában tolta. Távmunkára vonatkozó szabályainkat a blogon is közzétettük – régóta gyűrjük, alaposan kicsiszoltuk már.

De ettől még sem kevesebb ügyfelünk, sem kevesebb munkánk nem lett. Túl azon, hogy ügyfeleinkkel stratégiákat építünk és üzleti kérdéseket oldunk meg, ellátunk titeket információval és tartalommal.

Az elmúlt 8 hétből most azokat a tartalmakat emeljük ki, amelyek valahogyan a válsághoz kapcsolódtak.

Gyors összefoglalót írtunk nektek arról, mi az a 7 lépés, amit meg kell tennetek minden krízis kezdetekor – kezdve az elsőn, amikor még „ég a ház”, és utána sorban a többit, ami segít a cég további túlélésében. Ezeket most is érdemes végigolvasni. Az első néhány „tűzoltási” feladaton már túl van a céged, de a kibontakozó válság még mindig szükségessé teszi, hogy a fókuszt ezeken a pontokon tartsd. A cikket folytattuk azzal, hogy részletesen és gyakorlatiasan is leírtuk, mi ez a 7 lépés, amelyeket meg kell tenned, illetve milyen szempontokat kell figyelembe venned.

Facebook-oldalunkon adtunk hírt arról a gazdasági mentőcsomag-javaslatról, amit az MKIK dolgozott ki és küldött el a kormánynak – később láttuk, hogy igen kevés javaslatuk valósult meg. Számunkra merőben szokatlan „gazdasági híradót” írtunk nektek a következő napokban. Ehhez kollégáink hajnalonta a Magyar Közlönyt bújták és foglalták össze, illetve miniszteri és államtitkári sajtótájékoztatókat jegyzeteltek ki – egyre komorabban, és egyre több kávéval felvértezve.

Az izgalmak és bosszúságok közepette ért minket a jó hír, hogy elnyertük a Vállalható Üzleti Szereplő minősítést. A szervezet tagjainak manifesztóját a láblécben, az Értékeink menüpont alatti linken tudod elolvasni.

Gyors egymásutánban jelentek meg blogposztjaink, ezek közül most kifejezetten azokat mazsoláztuk ki nektek, amelyek a krízishelyzet tanulságait és az ebben a helyzetben jól alkalmazható megoldásokat sorolják fel KKV-k számára:

Árverseny? Ne csináld! című cikkünk az értelmetlen, kapkodó árejtés hátrányaira hívja fel a figyelmet.

Pánikolsz? Futás helyett állj meg egy pillanatra című. cikkünk amellett érvel, hogy éppen most van itt az ideje az üzleti terveddel foglalkozni.

Branding, rebranding. Kell-e most fejleszteni egy márkát – miért igen, miért nem? című összeállításunkban három marketingstratéga beszélget arról, valóban kell-e most a márkáddal foglalkozni.

Ha nincs hová előre, kanyarodj! Megújuló vállalkozások a válságban című cikkünkben pedig összeállítottunk néhány inspiráló példát a már látható üzletimodell-váltásokról, a nagyvilágból.

Mindeközben interjút készített Hűvös Ágnes kollégánkkal a Tilos Rádió – olyan kérdéseket feszegettek, mint például hogy milyen vállalkozási területek maradtak ki az állami mentőcsomagból, vagy éppen kiknek lesz jó az a hitel- és pályázati dömping, ami úton van. Az a kérdés is felmerült, hogy szerintünk a kis- és középvállalatok rejtett államosítását jelenti-e a tulajdonrésszé konvertálható kölcsön, vagy valami mást… Az adást itt hallgathatod meg.

Szintén Hűvös Ágnes beszélgetett Andráska Zsófia női sikertrénerrel a válság már most megfigyelhető hatásairól. Az adásban foglalkoztunk azzal, hogy

– mely szektorokat érinti első-, másod- és harmadvonalban a járvány;

– hol látunk már most komoly visszaesést a gazdaságban;

– hasonlóan működtek-e a korábbi válsághelyzetek;

– mi az, amit biztosan tegyünk, illetve ne tegyünk ebben a helyzetben, illetve

– mennyire várható, hogy tartósan változnak az online szokásaink.

Az adás második részében Zsófi és Ágnes arról beszélgettek, hogy a válság hogyan hat a vállalkozások mindennapjaira. Érintettük a napi folyamatokban szükséges változásokat, a költségek kérdését, az új jogi kihívásokat, az értéklánccal kapcsolatos problémákat, majd kitértünk az árak, a piac és végül a márka kérdéseire. A második adást itt hallgathatod meg:

Még három cikkünket fogod megtalálni a blogon, továbbra is a válsággal kapcsolatban:

Készülj a nagy szemfényvesztésre! című írásunkban egy etikai kérdést feszegetünk. Vajon a nagy márkák és politikai szereplők mennyiben érdekeltek abban, hogy a járványhelyzetet igyekezzenek meg-nem-történtté tenni…? És persze azt a kérdést is feltesszük, hogy mi lehet a felelőssége ebben a helyzetben az olyan kisebb játékosoknak, mint egy KKV vagy akár egy magánszemély. Nyugtalanító kérdések.

Üzletfolytonosság és „jogi hullámvasút” – hogyan kezelhető a dinamikus változás egy kkv-ban? című cikkünkben a vészhelyzeti üzletfolytonossági terv mellett érvel meghívott szerzőnk, és azt is megmutatjuk, miért húsbavágó valamilyen jogszabályfigyelő szolgáltatás abban a viharos változási hullámban, amit megfigyelhetünk.

KKV-likviditás tótágas helyzetben című cikkünk azzal foglalkozik, hogy mik a likviditás és a cashflow összefüggései, és sorra veszünk néhány hibát is, amelyeket az elmúlt hetekben láttunk. Ha ezekről cikkeinkről akarsz azonnal értesülni, kövess minket a Facebookon – és állíts be magadnak értesítést. Keveset posztolunk, de akkor fontosat.

Ha ezekről cikkeinkről akarsz azonnal értesülni, kövess minket a Facebookon – és állíts be magadnak értesítést. Keveset posztolunk, de akkor fontosat.

További 8 cikkünket találod meg ezeken kívül, különböző témákban – olvasgasd őket. Írtunk az elmúlt hetekben

– a tulajdonosok és menedzserek közötti különbségekről többször is,

az exit előkészítésének első lépéseiről,

és arról is, miért kell a szervezet több területén is a sebességre koncentrálnod, ha a kibontakozó válságban a túlélők között akarod tudni a cégedet. Szokásunk szerint ebben a cikkben is van medvés vicc.

Mi írunk tovább, rendületlenül. És ha találsz valami izgalmasat, de akkor is, ha valamit nagyon nem találsz: kérdezz tőlünk!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Hasonló tartalmak

KKV-likviditás tótágas helyzetben

#TótágasHelyzet Folytatjuk „Biznisz a krízisben” sorozatunkat. Ez alkalommal talán a legégetőbb problémát vesszük górcső alá. A mostani válság is hamar rávilágított, hogy nincs túlélés likviditás

TOVÁBB OLVASOM

Copyright © 2020 Carsongrey Üzletfejlesztő Kft., Minden jog fenntartva Adatkezelési tájékoztató | ÁSZF | | Jogi Nyilatkozat Impresszum | Jogi Nyilatkozat

Post Views: 12