A félreértett mastermind – mire jó, mire nem jó a pályatársak gondolkodó közössége? (esettanulmány)

Esemény utáni tanulságok… de nem úúúúúgy.

Himer Csilla és Orosz Adrián  írása

blank
A mastermind egy hihetetlenül hatékony vállalkozásfejlesztési formátum – ha jól csinálják. A magyar piacon számos változatot látunk: némelyikben minimum rosszul kivitelezett a módszertan. A hullámzó színvonalú megvalósítás első számú oka, hogy a legtöbben mindenféle módszertani ismeret híján ugranak neki a dolognak, és csak annyit tudnak az egészről, hogy
vállalkozók összejönnek, és jól kibeszélik egymás problémáit, és tanácsokat adnak egymásnak. De tényleg csak ennyi?

Szerintünk ez nem mastermind így, hanem tanácsadás – méghozzá laikus, ötletelő forma, amolyan „ami nekem működik, az neked is fog” jellegű. Könnyen belátható, hogy mi ezzel a baj. 

Most egy saját lebonyolítású mastermind tanulságain keresztül mutatjuk meg, mi mit értünk ez alatt a formátum alatt, és mennyire volt eredményes a konkrét program. 

A kolozsvári  PONT csoport egy négy alkalmas mastermind-sorozatra kérte fel a Karson tanácsadóit tavasszal (a járványhelyzet miatt természetesen online). Az erdélyi magyar vállalkozókat célzó programsorozaton két csoportba osztottuk a jelentkezőket: 

  • „mini” (4 évesnél fiatalabb, 50 ezer euró árbevétel alatti, jellemzően 1-4 fős) vállalkozások és
  • „növekedő” (általában 4 évesnél idősebb, akár 400 ezer euró árbevétel fölé kúszó, 5 főnél nagyobb) vállalkozások vezetői/tulajdonosai vettek részt a csoportokban.

Ennek oka az volt, hogy

az egymást jól értő, hasonló élethelyzetben lévő vállalkozások vezetői tudnak a legkönnyebben kapcsolódni egymással.

A felkészülést azzal kezdtük, hogy meghatároztuk az időkeret, a várható létszám (6-12 fő/csoport) és a cél függvényében azt a rugalmas módszertant, amely a mastermindot vezető tanácsadóknak támpontot jelent. Ezenkívül 20+ év tréneri és csoportvezetői tapasztalattal rendelkező, belső mentor kollégánk segített, hogy a módszertani eszközöket, lehetőségeket az online világhoz igazítsuk.

A két csoportvezető körülbelül 10-12 órát szánt a felkészülésre. Fejenként. Azaz nem arra készültek, hogy „majd beszélgetünk, és majd lesz valahogy”.

Nyisd meg most, olvasd el később, hogy mit mond a mastermindról egy csoportvezető és egy vezetésben is gyakorlott coach: A vállalkozói mastermind – lehetőségek és limitációk

Mi a mastermind – ha jól csináljuk?

A mastermind egy olyan rendezvényformátum, amely lehetővé teszi a résztvevőknek, hogy 

  • szervezett formában és módokon, 
  • pályatársként, egyenrangú partnerként (ún. peer-to-peer),
  • tapasztalatokon alapuló kérdésekben is támogassák egymást
  • konkrét elakadásokban, kihívásokban. 

(Ebből adódik, hogy a mastermind közel sem csak a vállalkozók kiváltsága, nyugodtan tarthatnak ilyet szinte bármely szakma vagy csoport képviselői.) 

Még egyszer: szervezett, egyenrangú, tapasztalatokon alapuló, konkrét.

Az elsődleges cél persze a kölcsönös támogatás, ahogyan azonban ezt tesszük egy mastermindon, az a rendszer erőssége. A mastermind résztvevői ugyanis közösséget alkotnak. Lazábbat, szorosabbat, de közösséget. Mégpedig azért, mert a mastermindon egy olyan biztonságos pszichológiai teret akarunk létrehozni, amelyben a résztvevők bizalmat tudnak kiépíteni egymás iránt, egymást akár személyes, érzelmi értelemben is támogatni, egymással könnyen és jól kapcsolódni.

Ha vállalkozói közösségre vágysz, de lazább keretek között, próbáld ki ingyenes, online, beszélgetős sorozatunkat, a Kávészünetet.

A mastermind lényege tehát, hogy a tagok egy-egy cél eléréséhez a többi tagra támaszkodnak , ennek lelke pedig a résztvevők egymás iránti bizalma. Ennek kereteit, módszereit, időnként korlátait biztosítja a csoportvezető.

Hiszen a problémák megoldása, kibeszélése időnként megkívánja, hogy üzleti titkok is előkerüljenek. Hogyan lehetne ezt megosztani bárkivel bizalom nélkül? Ezért borzasztó fontos, hogy hagyjunk időt és alkalmat arra, hogy a résztvevők a szükséges mértékig megismerjék egymást, illetve mindig viszonossági alapon működjön a támogatás („egyszer te kapsz, máskor én”). 

A mastermind mindig szabályok között működik – és a csoportvezető felelőssége az, hogy ezeket a szabályokat be is tartsa mindenki. 

A résztvevők is, de a csoportvezető maga is. Voltunk már olyan mastermindon, ahol – elvileg – volt időkeret, de a csoportvezető/moderátor (mindegy, minek nevezzük) maga sem tartotta ezt be, vagy éppen a csoport tagjai állították le menet közben a vezetőt, hogy ugyan hagyja már az időkeretet a fenébe. Ez azért baj szerintünk, mert a mastermind másik fontos jellemzője a hatékonyság (kellene, hogy legyen). 

Olyat meg még nem láttunk, hogy megszabott keretek és azok betartása nélkül bármi is hatékonyan tudott volna működni. A mastermind egyik sajátossága, hogy 

amit megosztunk egymással, az saját tapasztalaton, releváns és valós tudáson alapszik. 

Széles a skála. A mastermindokon főleg ilyen mondatokat hallunk:

  • „Így oldottuk meg azt, amikor nálunk is hasonló helyzet volt…”, 
  • „Az én ügyfeleim így meg úgy reagáltak ebben a helyzetben…”, 
  • „Azt olvastam XY könyvében, amit ki is próbáltam, és nálam ez lett az eredmény…” 

A lényeg, hogy az adott kérdéssel kapcsolatban releváns és megélt tapasztalatokon alapuljon a válasz. Komoly etikai kérdéseket vet fel, ha elindul egy nem megalapozott ötletelés – egymás bőrére. Ez is csoportvezetői felelősség: biztosítani, hogy senkivel ne szaladjon el a ló.  

Kevesebb közösségi jelleg, több szakmaiság – ha ilyenre van szükséged, nézd meg a Karson Műhelyt, vállalkozói workshop-sorozatunkat.

A mastermind kereteinek és korlátainak dicsérete

A mastermind tehát nem workshop, nem tanácsadás, nem frontális oktatás, hanem a tagok tapasztalatára építő, kölcsönös tudásmegosztási eseményplatform. Ezt azonban érdemes így is értékelni. Tudatában kell lennünk annak, hogy a tagok egymást nem professzionális megoldásokkal, tanácsokkal tudják támogatni. 

A mastermind másféle „muníciót” ad a résztvevők kezébe. Mégpedig a kipróbált  tapasztalatot. Ennek egy erős hátulütője van: képesnek kell lenni a kapott tapasztalatokat átültetni a saját vállalkozásunkba. A mastermindon tehát soha nem kapunk kész, cégre szabott megoldásokat (a csoportvezető felelőssége, hogy azokat a tagokat, akik azt mondják, hogy „Szerintem ezt meg ezt kellene csinálnod…”, visszatereljék a tudásmegosztás irányába). 

Amiért a vállalkozók imádják a mastermindot

A csoportokban, amiket vezettünk, sok izgalmas megfogalmazás született arra, miért volt hasznos számukra a folyamat.

Elsősorban azért szeretik a vállalkozók a mastermindot (már ha az tényleg jól szervezett), mert rengeteg előnyt biztosít. Nagyon sokféle területen adhat hatékony segítséget – nagyon sokféle vállalkozónak. Tapasztalataink szerint ezek a legvonzóbb elemei: 

Solopreneurként és/vagy kezdő vállalkozóként sem maradsz egyedül a kihívásokkal.

Ebben a vállalkozási fázisban még a vállalkozás megalapozása a cél, ezért egyszerű, fundamentális kérdések foglalkoztatják a vállalkozót: a vállalkozás infrastrukturális kérdései, kivel és hogyan érdemes együtt dolgoznia stb. Meg akarják érteni a saját vállalkozásukat – és ebben várnak segítséget a tapasztaltabb társaktól. Amit nekik a mastermind nyújthat: 

  • Strukturálhatja a gondolataikat arról, hogyan épül fel egy vállalkozás – a mastermind ilyenkor kinyit ablakokat, ahol a vállalkozó szélesítheti a látószögét.
  • A vállalkozási fogalomfelhő összeállítása zajlik a vállalkozó fejében.
  • Ezek a vállalkozók jellemzően még eladni akarnak (elsődleges cél), ezért őket a piacra lépés, az ügyfélszerzés kérdései izgatják. Ebben a tapasztalt tagok és a csoportvezető valóban nagy segítséget adhatnak. 
  • Ugyancsak fontos kérdés számukra, hol is van a finanszírozási eszközök helye a vállalkozásban. 
  • A mastermind során minden kérdés jó kérdés, minden érzés valid: a biztonságos környezet segít a kezdeti bizonytalankodásokat, félelmeket eloszlatni, és megadni az emberi támogatást.

Solopreneurből vállalkozásépítő: rendszerszintű, szakmai kihívások az asztalon.

Ezek a vállalkozók már a cégről kezdenek el gondolkodni, ezért náluk már a strukturális és hosszú távú (stratégiai) kérdések, valamint a menedzsmentkérdések is megjelennek:

  • vállalkozásvezetőként kifejezetten menedzsmentkérdések izgatják:
    • humánerőforrással, szervezettel kapcsolatos dilemmák,
    • pénzügyi irányítás problémái,
    • működési folyamatokra vonatkozó kérdések,
  • a stratégia implementációjával kapcsolatos problémák,
  • de megjelennek már a növekedéssel, skálázhatósággal kapcsolatos kérdések is, 
  • valamint erősödő igény fogalmazódik meg bennük a minőségi network kialakítása, karbantartása iránt is,
  • végül pedig átélik a vezetői magányt: a saját vállalkozásban kevés az egyenrangú fél (ha egyáltalán van), és azok is csak „a dobozon belül” tudnak együtt gondolkodni. A mastermind segít kilépni, egyenrangú társakkal találkozni, akik ha mást nem, legalább egy-egy probléma, kihívás közös megértését tudják nyújtani… de az esetek sokaságában akár megoldási javaslataik is vannak.

Mit kaphat a vállalkozó mint ember a mastermindtól?

Két hatalmas hozadéka van egy mastermindon való részvételnek, túl a vállalkozási és menedzsmentismeretek fejlesztésén, a konkrét kihívások megoldásán. 

A vállalkozás vezetése, építése alapvetően magányos sport – a mastermindon viszont hasonló emberekkel beszélgethet minden résztvevő. Ez azért jó, mert így tudnak beszélgetni valakivel a saját sikereikről, problémáikról, kihívásaikról. A 

támogató, segítő közeg 

fontosságáról ebben a fajta magányban már sokan sokféleképp értekeztek. 

A vállalkozás szemléletéről, az egymást támogató hozzáállásról itt írtunk: Legyél ragadozó 

Fontos szempont az is, hogy a vállalkozó saját maga főnöke. Éppen ez vezet ahhoz, hogy egy idő után csorbul az önmotiváció. Ha azonban a mastermind közösségének 

rendszeresen vállalásokat tesznek a résztvevők, 

és minden alkalommal be is számolnak a haladásukról, az komoly támogatást jelent.

Ahogyan a mi esetünkben is jelentett. A meglepően nagy, 10-12 fős csoportban az utolsó alkalom végén mindenkitől azt a visszajelzést kaptuk, hogy mennyit segítettek az előrehaladásukban ezek a vállalások. „Haladtam. El kellett számolni kéthetente a teljesítménnyel, nem lehetett a levegőbe beszélni” – említette az egyik résztvevő.

Van azonban további hozadék is. Az a tény, hogy a vállalkozó saját maga főnöke, más módon is jelenthet akadályt. Mégpedig azáltal, hogy nincs meg automatikusan a külső, szakmai segítség, impulzus. Az, hogy kicsit ki tudjon nézni abból a dobozból, amit a saját vállalkozásának nevezünk. 

A szükségszerű nézőpontváltás a mastermind egyik nagy előnye. 

Még mindig a magánynál és a szakértői támogatásnál maradva: sok résztvevőnél köszönt vissza a tulajdonos-menedzser-alkalmazott szerepkonfliktus. Ebben is segíthetnek a tagok, de ilyenkor különösen nagy jelentősége van annak, hogy a csoportvezető képes-e ezen a területen szakmai támogatást nyújtani a tagoknak.

A csoportvezető, ha nem pályatárs, hanem képzett coach vagy szervezetfejlesztő (esetleg gyakorlott üzleti tanácsadó), mindenképpen felfigyel a rejtett szerepkonfliktusokra, és képes azokat visszajelezni.

Mindezen túl: a tagok által behozott új aspektusok, illetve a csoportvezető szakértői segítsége hamarabb rávilágít a problémákra – néhol még azokra is, amit a tagok maguk fel sem fedeztek, nem is érzékeltek még a saját vállalkozásukban. A solopreneuröknél és kezdő vállalkozóknál ez jellemzően a stratégiai szemlélet hiányára vezethető vissza, a vállalkozásépítőknél pedig már főként a hatékonyan használható menedzsmenteszközöket keresik. 

Konkrét példát is mondunk: a „mini” csoportunkban éppen azt emelték ki a tagok a végén az értékelésükben, hogy a mastermind alkalmat adott nekik a rendszeres stratégiai szintű beszélgetésre. Ez eddig hiányzott a cégükből, a mastermind azonban beindította. A tagok minden alkalom után azt a visszajelzést adták, hogy most már rendszeresen különítenek el időt arra, hogy a stratégiai távú feladataikon gondolkodjanak, dolgozzanak. 

Gyakorlottabb mastermindolóknál, a növekedő vállalkozások körében  a mastermind arra is jó, hogy lássuk, valóban az-e a probléma, amit első látásra annak gondolunk. A problémadefiníció újragondolása lényeges hozadéka a mastermindnak. Kibuknak a vállalkozásfejlesztési hiányosságok, azok a különbségek, ahogyan a saját vállalkozásukról gondolkodnak a tagok, de az is terítékre kerül ilyenkor, hogy milyen közös értékeket tartanak fontosnak a tulajdonosok, amik köré épül a vállalkozás. Felszínre kerülhetnek olyan rejtett problémák, amelyek hagyományként épülnek be egy-egy vállalkozás szervezeti kultúrájába, azaz vakfoltok tárulnak fel a szervezeti kultúra, a vezetési sajátosságok, a tervezés és a szervezés területén is.

Célzottabb, a kihívásokat jobban fókuszba állító eseménysorozatunk a Karson Műhely. Böngészd át, jelentkezz!

Amiért mi (tanácsadóként) is imádjuk a mastermindot

Van nem kevés szakmai tapasztalatunk, képezzük is magunkat, de semmivel össze nem hasonlítható információforrás, amikor a vállalkozók egymás között beszélgetnek. Ha mindezt egy jól szervezett mastermind keretében még hatékonyan is teszik a résztvevők, az a tanácsadók számára is hasznos. 

Más szemléletet, új gyakorlatokat, best practice-t, új ötleteket lehet itt szerezni. Vagyis végre mi sem tanácsadóként veszünk részt a mastermindon, hanem csoportvezetői pozícióban,  szakértő megfigyelőként, átlagos résztvevőként találkozunk a saját piacunkkal. Mi legalább annyit tanulunk ilyenkor, mint a mastermind közösség többi tagja.

Konkrét kérdésekkel, konkrét témákkal inkább keress olyan lehetőségeket, ahol a vállalkozásodra koncentrálva fejlesztenek. Gyere a Karson Műhelyre, gondolkodjunk együtt.

Komoly dilemma, hogy ha tanácsadóként nem értünk egyet egy javaslattal, ötlettel, vajon szóljunk-e, hiszen a csoportvezető nem tanácsadó. Mi azt választottuk, hogy szólunk – ezzel gazdagítjuk a szakmai tartalmat, és persze megtartjuk az általunk választott értékrendet.

A tanácsadói szerepről, értékekről olvass többet itt: A sikerről, a vállalkozásról (és pár szóban a szexről)

A csoportvezetés pedig…

A csoportvezetésről, annak technikáiról, örömeiről és bánatairól ódákat lehetne zengeni. De hát az óda „fennkölt, magasztos tárgyú, gyakran bonyolult ritmikájú és felépítésű dallamos lírai műfaj” a Wikipédia szerint. Zárásképpen jöjjön inkább valami gyakorlatiasabb, ami leírja, miért is kell csoportvezető – és néha milyen kihívásokkal jár a dolog.

Romhányi József: Sárkánymese
Egy hétfejű sárkánykölök csúnyán összevesztek.
Rájuk szólt az anyja, de ő nem maradtak veszteg.
Bár már egy sem emlékeztek, hogy min kapott össze,
Végül leharapta egymást, önmagát is közte.
Ja, hogy hol itt a tanulság? Szájbarágom, tessék:
Minden fejtúltengés vége teljes fejetlenség.

Gyere mastermindolni – mi vigyázunk a feje(i)dre!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email
blank

Orosz Adrián

Managing partner, Karson Consulting
A vállalkozások vezetésének, irányításának eszköztárát segít kialakítani és fejleszteni. Olyan megoldásokat ad ügyfelei kezébe, amelyek segítségével tervezhetőbb és hatékonyabb a működés, követhető és kiszámítható a vállalkozás fejlődése, változásai. Jellemzően pénzügyi tervezéssel, finanszírozással vagy ügyvitellel kapcsolatos kérdésekben keresik meg.
Himer Csilla

Himer Csilla

Karson tanácsadó partner

Pénzügyi és kontrollingszakember. Több mint 5 évig dolgozott logisztikusként, itt a teljes ellátási lánc felügyelete tartozott a feladatkörébe. Már 2016 óta dolgozik kkv-tanácsadóként: üzleti tervet, cashflow-rendszert, folyamatokat vizsgál és optimalizál, rejtett tartalékokat és hibákat, pénzelfolyásokat keres, árakat állapít meg és vizsgál felül. Ebben segíti kontrollingtapasztalata és mérlegképes könyvelői végzettsége. Ügyfelei között a nulláról induló, kezdő vállalkozástól a milliárdos árbevételű cégekig mindenki megfordult már. Vesszőparipája a hatékonyság és a digitalizáció.

Hasonló tartalmak

TANULJ ÉS FEJLŐDJ VELÜNK!

Ha érdekelnek legújabb cikkeink, eseményeink és workshopjaink, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre és értesülj első kézből!