Alaptalanul alapítók

, Mar 20, 2018, Folyamatmenedzsment

Nemrég egy zárt vállalkozói csoportban valaki tanácsot kért: hogyan egyezzen meg a vállalkozása alapítótársaival, milyen formációban dolgozzanak tovább, ha az egyik csak a korai fázisban tett bele a fejlesztésbe, az operatív szakaszban pedig csendestárs lesz. Jöttek is a javaslatok, például adjanak maguknak mindannyian bért, vagy árazzák be a fejlesztést piaci alapon és fizessék ki neki most… és így tovább. Egyik se volt igazán megalapozott. Elgondolkodtunk. Aztán persze válaszoltunk is neki, de azért itt megosztjuk a dilemma minket aggasztó részét.

Sok olyan vállalkozást látunk, ahol évekre meghatározza, mérgezi a vállalkozás sorsát az alapítók közötti rejtett vagy nyílt konfliktus. Van, ahol ez még embrionális korban kirobban: a még meg sem alapított vállalkozás nulla (!) értékű százalékain is láttunk már összeveszni menedzsereket. Nem is tudjuk, melyik a rosszabb – ha azonnal kiderül, hogy a csapat nem képes tulajdonosként együttműködni, vagy ha már egy működő cégben recsegnek-ropognak az eresztékek az ilyen típusú ellentétek hatására.

Ha lenne ennek a fent említett vállalkozónak egy haverja, akivel veteményest ásnának maguknak egy harmadik haver kertjében, evidensen megegyeznének előre, hogy ki hogyan fogja gondozni a palántákat, ki mehet be a kertbe, és majd a termésből hogyan részesülnek, megeszik-e, eladják-e, ki milyen arányban. Ki fizet a magért, vízért, szerszámokért.

Amikor azonban egy olyan veteményesbe (értsd: vállalkozásba) kezdenek, ahol a termés sok évet is várathat magára, éppen arra nem fordítanak kellő figyelmet, hogy hogyan is fog működni a legfontosabb, legnehezebben megjavítható dolog, a tulajdonosok közötti együttműködés és osztozkodás. És ehhez tanácsadói segítséget se vesznek igénybe, mert észre sem veszik, hogy miről nem gondolkodnak előre (névhasználatról, hasznosítási jogokról, versenyről, profitról, exitről, meg még számos alapvető dologról). Mert barátok. Vagy ki tudja.

Itt kell megjegyeznünk, hogy az esetek többségében a történet végére nem barátok. Sőt, sokan azt a következtetést vonják le, hogy alapítótársakkal többé soha… pedig ezek a konfliktusok sokszor megelőzhetőek, tisztázhatóak lennének.

Ahogy ezen gondolkodtunk, ráébredtünk, hogy az elmúlt 3-4 évben 30 feletti ilyen ügyünk volt, ahol tulajdonosoknak segítettünk szétbogozni a szálakat utólag, de csak 3 (három!), ahol az alapítás előtt kértek segítséget. A háromból az egyik saját cégünk volt.

Szerinted miért olyan gyakori ez a probléma?

Hasonló cikkek

Árazás, te csodás (alapozó)

Árazás, te csodás (alapozó)

Akár startup vagy, akár helyi piacokra célzó induló vállalkozás, az egyik legfontosabb pillanatod a vevővel az lesz, amikor ő megpillantja az árcéduládat. Ha túl keveset kérsz (kicsi vagy, kezdő vagy stb.), pénzt hagysz az asztalon. Ha túl sokat, akkor lehet, hogy már azelőtt elveszted a ...

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár