Első Kézből – A startupom bukott. Én pedig ezt tanultam belőle.

, Feb 22, 2017, The Naked Entrepreneur

Céget építesz? Vagy már buktál, vagy bukni fogsz. Startupot építesz? Még inkább bukni fogsz. Legalábbis minden statisztika erre utal, és az ellen még nincs védőoltás. Nem baj: bukj szépen, tanulj belőle, és legyél nagyon őszinte ezzel kapcsolatban, mert csak akkor ér valamit. A legjobb pedig, hogy egy-egy bukás után vannak, akik elmesélik, mit tanultak a nehéz időkben.

Sok éve dolgozunk startupokkal – és ahogy sokszor olvashattátok, a startupok 80-90%-a bukik. A Momentum.ai is ilyen – és így is nagy büszkeségünk, hogy velük dolgozhattunk 4 évet. Egy szélsőségesen fiatal és tehetséges csapat, akikkel nemcsak üzlettársak, hanem barátok is lettünk. Egy olyan csapat, akikben hiszünk továbbra is: ha egyszer új dologba fognak, még jobban csinálják majd. Srácok, nagy élmény volt, köszönjük. Mi is sokat tanultunk tőletek.

Most pedig Szabó Dávid,  a Momentum.ai ex-ügyvezetője elmeséli, ő miket tanult. Élmények a frontról, egy veterántól.

 

Szabó Dávid, a Momentum.ai ex-CEOjának írása

 

A következő lépés

Az elmúlt pár hónapban az életem elsősorban arról szólt, hogy a vállalkozás, amit négy éve építettem, bedőlt. Ebben a posztban megpróbálok néhány tanulságot levonni, hátha hasznos lesz mások számára.

A Momentum.ai (korábbi nevén Brandvee) úgy született, hogy két huszonéves srác kitalálták, hogy csinálnak valamit, aminek köze van a szoftverekhez és a marketinghez. Nem volt világmegváltó küldetés, vagy egy hatalmas probléma, ami ellenállhatatlanul húzott volna bennünket magához. Egyszerűen csak szerettük a rejtvényeket, meg adatokkal dolgozni. Persze ez nem akadályozta meg, hogy teljesen beleszeressünk abba, amit csinálunk, és ne adjunk bele apait-anyait.

Idővel tőkét vontunk be, bekerültünk egy akcelerátorba, elköltöztünk Londonba, és nagyvállalatokkal kezdtünk dolgozni. Fantasztikus élmény volt, úgy éreztük, a világ csúcsán vagyunk. Viszont nem voltunk nyereségesek, és kifutottunk a pénzből, mielőtt kitalálhattuk volna, hogy hogyan lehetünk azok.

Íme három gondolat, amit tanulságként levontam ebből az elmúlt négy évből.

 

Vállalkozások buknak el, nem emberek

Korábban osztottam azt az elvet, hogy a sikerhez őrült módon megszállottnak kell lenni, mintha nem lenne holnap. Az egyik korai befektetőnk azzal viccelődött, hogy mi vagyunk az a csapat, amelynek pizzát adsz, és kijön a termék.

Ez ahhoz hasonló, mint a béka a lábasban, ami csak akkor ér véget szépen, ha konkrétan sikeres lesz a cég. Az esetek többi 99%-ában pedig egy érzelmi roncs leszel, ahogy én is voltam. Katatón állapotban napokig egy ideg-összeroppanás után, amihez messze túl fiatal voltam még 26 évesen.

Miután a következő hónapokban összeszedtem magam (hatalmas hála érte a családomnak és a terapeutának, akivel dolgoztam). Ráébredtem, hogy egy szociális remete lettem az elmúlt években, a korábbi barátaim eltűntek, nem volt hobbim vagy bármilyen szabadidős tevékenységem, és teljesen kiürült a pénztárcám.

Vállalkozást akartunk építeni egy amúgy elég gyatra piacon, ráadásul menet közben próbáltuk megtanulni, hogy hogyan legyünk egy működő csapat. Persze, hogy kiégtünk.

Úgyhogy nem, marhára nem éri meg. A vállalkozás eszköz, nem cél. Ha vállalkozó vagy, előbb vagy utóbb átmész ezen te is. Javaslom, hogy készülj fel a viharra, mert eljön érted. A vállalkozások elbuknak. De az emberek nem.

 

Oldj meg valódi problémát, és csinálj pénzt

A legnehezebb része a vállalkozói létnek megszabadulni a bullshittől. A vállalkozók tudósok, és az egész világ az ő laborjuk. Ügyvezetőként a nagy piros gombon kellett volna tartanom a kezem az első naptól kezdve, és minden napot azzal kellett volna kezdenem, hogy végiggondolom, megnyomjam-e.

Ez nem pesszimizmus, hanem tudatos kísérlet arra, hogy bebizonyítsuk, ha a világról alkotott képünk téves. Igen, vannak emberek, akik varázslatos módon ragaszkodnak a valóságot eltorzító mezőjükhöz, a világ pedig hallgat rájuk.

Nekünk, többieknek viszont nem marad más, csak a pénz, mint a siker mérőfoka. Oldj meg valódi problémákat, és közben csinálj pénzt. Ez tényleg ennyire egyszerű, csak a sok felfordulás a téma körül bonyolultnak láttatja.

Ugyanígy igaz ez a tőkebevonásra. Inkább próbálj meg nem bevonni tőkét. A befektetők nem azért vannak, hogy sikeressé tegyenek. Az a te dolgod.

 

Maradj alázatos és logikus

Nagyon fiatalon kezdtem ezt az egészet, szóval semmit sem tudtam arról, hogy hogyan működnek a valódi cégek. Az elmúlt pár évben több terméket is a piacra dobtam, túl vagyok pár sikeres tőkebevonási körön, és sikerült a csúcsra járatni az igencsak különcökből álló csapatunk teljesítményét. Megtanultam, hogy kell cégvezetőkkel tárgyalni, és borzasztó értékes tapasztalatot szereztem abban, hogy hogy kell vállalkozást építeni.

Viszont rengeteg hibát is elkövettem. Mivel tisztán látni a dolgokat könnyebb, ha bajban vagy, ezeket a hibákat leginkább akkor követtem el, amikor minden király volt. Sikereket érsz el, a fejedbe száll, azt hiszed, hogy sérthetetlen vagy. Tökéletes recept a bukáshoz.

Személyesen rendkívül sokat tanultam az alázatról. Az elmúlt négy évben folyamatosan azon dolgoztam, hogy fejlesszem azt, ahogy a világról gondolkodom. Örökké hálás leszek a coachomnak, akivel azon dolgoztunk, hogy megszabaduljak az egómtól, és annak a mentoromnak, aki rávilágított, hogy a logika magas szinten történő művelése egy vállalkozó legjobb barátja.

Úgy gondolom, hogy borzasztó könnyű saját magunk ellenségévé válni. Fontos, hogy felismerjük, hogy egész egyszerűen nem tudjuk, hogy mit nem tudunk. Így viszont a legjobb döntés, ha alázatosak maradunk, és sokat használjuk a logikát.

 

Záró gondolatok

Szerencsére volt lehetőségem átgondolni ezt az egészet az elmúlt három hónapban, aminek köszönhetően egyfajta sztoikus hozzáállást sikerült kialakítanom. Ez olyan békét és örömöt hozott az életembe, amiről már-már azt sem tudtam, hogy létezik. Talán a legfontosabb viszont, hogy megtanultam elengedni. Így most kifelé tekinthetek.

Ugyanis egy egész világ van odakinn. Ostobán hangzik, de úgy érzem, újra fel kell fedeznem. Imádok termékekkel és SaaS-területen dolgozni, szóval valószínűleg ebben maradok, miközben újabb lehetőségeket keresek. Talán egy darabig biztonságosra veszem a figurát, hogy összerakjam az életemet mind magán, mind pénzügyi értelemben.

Életemnek ez a fejezete igazán fantasztikus és különleges volt. Örökké hálás leszek mindannyiótoknak, akik hittetek benne, beleértve az üzlettársamat, a kollégáimat, családot és barátokat, és természetesen a befektetőimet  —  akik közül többen is a mentoraim lettetek.

Köszönöm a bizalmatokat és azt, hogy együtt dolgozhattunk. Bár őszintén sajnálom, hogy nem tudtuk megvalósítani mindazt, amit elképzeltünk, hálás vagyok azért, hogy lehetőségünk volt ezen az úton együtt végigmenni.

 

A blogposzt eredetileg angolul jelent meg a sabo.tech-en. Köszönjük Dávidnak a magyar verziót!

Hasonló cikkek

Fejleszd velünk a vállalkozásodat

Hogyan lehetsz Karson-tanácsadó?

Karson Consulting.

© Karson Consulting 2019

Jelen vagyunk:

Magyarország, Budapest

Románia, Kolozsvár